
Pravé grilážky, domáce karamelové tyčinky sú veľká pochúťka. Vyskúšajte chutný a osvedčený recept na grilážky z kuchyne portálu Ženy v meste.
Grilážky
Recept na orechové grilážky so Salkom patrí podobne ako napríklad linecké cesto, alebo vanilkové rožky medzi najtradičnejšie vianočné koláče na Slovensku. Milujete karamel a orechy? Tak potom je vianočná griláž pre vás ako stvorená.
Chrumkavé oriešky v karameli, spojené oplátkou, máčané v čokoláde. Sladká pochúťka, ktorú si pripravíte za pár minút.
- Čas prípravy: 30 minút
- Počet kusov: 30
Ingrediencie na karamelové grilážky
- 300 g kryštálový cukor,
- 250 g maslo,
- 200 g nasekaných vlašských orechov (lieskových),
- 1 ks sladené Salko,
- 8 ks oblátka,
na polevu:
Postup receptu
- Na prípravu karamelu na vianočnú griláž použijeme kvalitnejší hrniec. Cukor nasypeme do hrnca, nemiešame a pri najnižšej teplote necháme rozpustiť. Keď je cukor rozpustený a zhnedne, premiešame. Pridáme maslo (musí mať izbovú teplotu) a za stáleho miešania necháme rozpustiť.

- Pridáme Salko a ďalej miešame, aby sa hmota spojila. Začne bublať. Odstavíme a pridáme na menšie kúsky nasekané orechy, premiešame.

- Pripravíme si oblátky. Štyri kusy rozložíme a postupne na nich natierame karamelovú zmes. Pracujeme rýchlo, lebo zmes tuhne. Na každú oblátku potretú karamelovou plnkou dáme ďalšiu oblátku a poriadne zaťažíme. Grilážky necháme stuhnúť v chlade.

- Po spojení vychladené oblátky narežeme ostrým nožom na tenké tyčinky. Konce máčame v čokoládovej poleve a necháme opäť zachladiť. Určite ich vyskúšajte, sú fantastické.
Dobrú chuť. 🙂
Vyskúšajte recept na hneď mäkké vianočné perníčky.
Vyskúšajte aj recept na šuhajdy, či kokosové pusinky, snehové pusinky, alebo aj recept na špaldové sušienky, tradičné vianočné pečivo
Máme pre vás aj rýchle kokosové pusinky.














