Vyskúšajte náš recept na štarodávne šuhajdy. Väčšina receptov na túto sladkú pochúťku už dnes pracuje s kvalitnou čokoládou. Tento recept je však spomienkou na časy, keď bola čokoláda ešte luxusnejší tovar ako je tomu dnes.

Starodávne šuhajdy

Tento recept na výborné starodávne šuhajdy už naozaj má svoje roky. Najmä v minulosti bol obľúbený z viacerých dôvodov, ktoré sú založené na tradíciách, dostupnosti surovín a charakteristických chutiach. Vybral sme tie najčastejšie z nich: 

  • Nostalgia a tradícia: Tento recept na šuhajdy je spomienkou na časy, keď bola čokoláda vnímaná ako luxusný tovar. Použitie rastlinného tuku a pudingového prášku na vytvorenie čokoládovej zmesi odráža kreatívne riešenia v časoch, keď pravá čokoláda nebola vždy dostupná alebo bola príliš drahá.
  • Jednoduchosť a dostupnosť surovín: Suroviny použité v tomto recepte boli relatívne jednoduché a ľahko dostupné pre väčšinu ľudí. Tým sa recept stal populárnym v domácnostiach, kde nebola možnosť kupovať drahšie suroviny.
  • Flexibilita a variabilita: Recept umožňuje prispôsobiť hustotu plnky pridaním alebo ubraním mlieka alebo piškót, čo ponúka určitú flexibilitu pri príprave a výslednej chuti. Vyskúšajte čo bude najlepšie chutiť práve vám.
  • Chutnosť a vizuálna atraktivita: Tieto starodávne šuhajdy boli nielen chutné vďaka kombinácii orechov, cukru a čokoládovej zmesi, ale tiež vizuálne príťažlivé vďaka dekorácii s orechmi, lúpanými mandľami, cukrovými guličkami alebo lentilkami.
  • Ideálne na slávnostné príležitosti: Vďaka svojej chuti a vzhľadu boli starodávne šuhajdy obľúbené na rôzne slávnostné udalosti a sviatočné obdobie.

Celkovo bol tento recept na starodávne šuhajdy obľúbený pre jeho jednoduchosť, prispôsobivosť, chutnosť a spojenie s tradíciou a nostalgiou. Vyskúšajte na inšpiráciu aj naše nápady na náplň na šuhajdy, alebo recept na rýchle šuhajdy. Skúste aj našich 10 receptov na nepečené vianočné zákusky.

Ingrediencie

Na čokoládovú zmes:

  • 250 g rastlinného tuku (cera),
  • 250 g pudingového prášku (BB puding),
  • 150 g práškového cukru,
  • 3 polievkové lyžice kakaového prášku,

Na plnku:

  • 120 g mletých orechov,
  • 120 g práškového cukru,
  • 120 ml mlieka,
  • Voliteľné: 100 g mletých detských piškót a ešte 80 ml mlieka,

Na ozdobenie:

  • vlašské orechy, lúpané mandle, cukrové guličky, lentilky,

Poslať ako nákupný zoznam na e-mail
O chvíľu vám príde váš nákupný zoznam.

Postup receptu

  • Príprava čokoládovej zmesi: Rastlinný tuk rozpustíme nad parou a pridáme pudingový prášok, práškový cukor a kakao. Miešame nad parou do zhustnutia, približne 5 minút.
  • Príprava orechovej plnky: Mleté orechy zalejte horúcim mliekom a pridajte cukor. Premiešate a necháte vychladnúť. Ak je plnka príliš riedka, krátko ju povarte, alebo pridajte aj pomleté detské piškóty. To by zase mohla byť moc hustá, tak pridajte viac mlieka. Plnka by mala byť primerane hustá.
  • Naplnenie košíčkov: Do papierových košíčkov naberte po 1 lyžici čokoládovej zmesi a nechajte ich chvíľočku vychladnúť. Ak sa dá pár minút v chladničke. Určite však nie dlho, max 15 minút, aby vám zostávajúca čokoláda, ktorá ešte pôjde na vrchnú vrstnu nestuhla. Na prvú vrstvu čokolády v košíčkoch pridávame po 1 lyžici orechovej plnky. Na vrch príde zase lyžica čokoládovej zmesi. Ak vám zostane, dajte aj viac.
  • Záver: Mierne stuhnuté šuhajdy na záver ozdobíte orechami, lúpanými mandľami, cukrovými guličkami, alebo lentilkami. Prípadne hocičím iným čo sa hodí. Hotové starodávne šuhajdy necháte stuhnúť.

Tento recept na starodávne šuhajdy je výborný na slávnostné príležitosti alebo ako sladký dezert počas sviatkov. Vyskúšajte aj overený recept na vanilkové rožky. Alebo koka sušienky retro.

Videorecept