Babičkine vanilkové rožky podľa tradičného receptu sú jednoduché a vynikajúce. Tento koláč je súčasťou tradičných Vianoc na Slovensku. Bez vanilkových rožkov nijaký sviatok nie je dokonalý. Vyskúšajte náš recept na tradičné vianočné pečivo.

Vanilkové rožky

A k tradičným suchým vianočným koláčikom jednoducho patria práve aj tieto babičkine vanilkové rožky. Vyskúšajte náš osvedčený recept, určite si ho obľúbite.

Ešte aj dnes tieto koláče neodmysliteľne patria k Vianociam a čiastočne aj k Veľkej noci. K tým dňom, keď to v našich domovoch rozváňa po vanilke, škorici a orieškoch.

  • Čas prípravy: 20 minút,
  • Doba pečenia: 20 minút,
  • Počet kusov: 90,

História vanilkových rožkov siaha do čias, keď sme aj my boli súčasťou Rakúsko-Uhorska. V tom čase sa z Viedne rozšírili do každej časti ríše. Ako píše wikipédia, začali sa piecť v roku 1683 na počesť slávnej porážky osmanských vojsk pri Viedni. Preto sú zrejme v tvare polmesiaca.

Odvtedy sa tento recept dedí z babičky na vnučky a vnukov. Občas sa preto volajú aj viedenské rožky.

Portál Ženy v meste vám ponúka opäť vynikajúci jednoduchý recept. Vanilkové rožky sú s mletými orechmi, bez vajec. Môžete si ich upiecť v predstihu,  pretože dlho vydržia. Chutia božsky. Vyskúšajte aj recept na tradičné linecké koláčiky, alebo ten na kokosové guľky. Máme pre vás aj ďalšie recepty na vanilkové vianočné pečivo.

Ingrediencie na vanilkové rožky bez vajec

  • 250 g maslo (alebo rastlinný tuk napr. Palmarín, Hera),
  • 150 g mleté vlašské orechy,
  • 100 g práškový cukor,
  • 300 g hladká múka,

na obaľovanie:

  • 3 ks vanilínový cukor + 5 polievkových lyžíc práškového cukru,

Poslať ako nákupný zoznam na e-mail
O chvíľu vám príde váš nákupný zoznam.

Recept na prípravu vanilkových rožkov

  1. Príprava vanilkových rožkov je veľmi jednoduchá. Maslo necháme zmäknúť. Môžeme použiť aj rastlinný tuk, ale z masla sú oveľa lepšie, úplne sa rozplývajú. Zo všetkých surovín vypracujeme cesto, ktoré zabalíme do fólie a necháme zachladiť aspoň na hodinu. Môžeme ho nechať v chladničke aj do druhého dňa.
  2. Z cesta tvarujeme rožteky. Môžeme si urobiť malé rovnaké guličky, z ktorých si urobíme šúľok a vytvarujeme rožky, alebo si urobíme dlhé  šúľky, ktoré krájame na rovnaké časti a potom zahneme do požadovaného tvaru.


     
  3. Plech si vystelieme papierom na pečenie. Jednotlivé kúsky ukladáme vedľa seba, nie však veľmi blízko, pretože rožky pri pečení ešte narastú.
  4. Pečieme pri teplote 150o C cca 20 minút. Mali by mať taký ružovkastý nádych. Ja pečiem väčšinou dva veľké plechy naraz, teplým vzduchom.


     
  5. Po upečení necháme rožky trošku vychladiť, lebo sú veľmi krehké, ale ešte teplé ich obaľujeme v zmesi cukru – práškového a vanilínového.
  6. Z tejto dávky upečieme cca 90 ks rožkov, záleží aké veľké kúsky budeme tvarovať. Skladujeme v dóze.


     
  7. Vanilkovým rožkom neodoláte ani ak si ich pripravíte podľa nášho fotoreceptu. Dobrú chuť.  Vyskúšajte aj recept na hneď mäkké vianočné perníčky, alebo si k nim pripravte vianočný punč.