Náplň na šuhajdy je pre mňa základnou zložkou tejto obľúbenej sladkosti. Máme pre vás zoznam 10 nápadov ako si tentoraz naplniť šuhajdy inak ako vlani.

Náplň na šuhajdy

Tento zoznam náplní na šuhajdy som mal doma na papieri niekde naozaj dobre založený. Nedávno som sa ho pokúšal nájsť, ale za ten svet sa mi to nedarilo. Až ho kdesi našla a dcéra. Tak som sa ho rozhodol zavesiť na internet, aby som ho už nikdy nestratil.

Šuhajdy patria medzi najobľúbenejšie sladkosti a tak sa patrí vyskúšať tie najchutnejšie náplne. Recepty na šuhajdy ponúkajú veľkú variabilitu v príchutiach, čo nám umožňuje experimentovať a prispôsobiť  siich podľa ich momentálnych chutí.

Rôzne náplne ako orechy, sušené ovocie, čokoláda, kokos a mnoho ďalších prísad poskytujú bohatý výber chutí.

Šuhajdy sa dajú veľmi ľahko pripraviť doma, každé Vianoce si tak doma vytvárame vlastné verzie a pridávame ich na zoznam náplní do týchto tradičných cukroviniek. Táto možnosť domácej prípravy je často spojená s rodinným pečením a vytváraním spomienok. Skúste aj recept na najlepšie crinkles, alebo recept na rýchle šuhajdy.

Takmer stratený zoznam

Náplň na šuhajdy je základnou esenciou koláčika a môže mať množstvo rôznych chutí a variácií. Tu sú príklady z takmer strateného zoznamu, ktorý každý rok rozširujeme:

  • Orechová náplň: Mleté orechy zmiešané s karamelom alebo kondenzovaným mliekom. U nás najtradičnejšia náplň.
     
  • Kakaová alebo čokoládová náplň: Kakaový prášok alebo rozpustená čokoláda zmiešaná s cukrom a niekedy maslom alebo mliekom.
     
  • Kokosová náplň: Strúhaný kokos zmiešaný s kondenzovaným mliekom a cukrom. Mlieko si môžeme aj uvariť v plechovke, alebo ho aspoň zohriať.
     
  • Marhuľová alebo slivková náplň: Sušené marhule alebo slivky zmiešané s orechami a obalené v čokoláde.
     
  • Rumová náplň: Rum zmiešaný s kakaovým práškom a cukrom, prípadne s pridaním mletých sušienok alebo piškót pre zlepšenie konzistencie.
     
  • Medová náplň: Med zmiešaný s mletými orechmi a sušienkami alebo piškótami.
     
  • Kávová náplň: Rozpustná káva zmiešaná s kondenzovaným mliekom alebo karamelom.
     
  • Karamelová náplň: Karamel pripravený z cukru a masla, zmiešaný s orechmi alebo sušienkami. Tu je náš recept na šuhajdy s karamelovou náplňou.
     
  • Mliečna náplň: Sladené kondenzované mlieko Salko si povaríme 2 hodiny vo vode. Plechovku treba mať celý čas ponorenú vo vode. Plechovka vychladne, otvoríme ju, a mliečna náplň je hotová.
     
  • Šuhajdy bez náplne: Šuhajdy si môžeme pripraviť aj bez plnky, iba zo samotnej čokolády. Ale podľa mňa je to škoda.

Tieto náplne sa potom môžu použiť samostatne alebo v kombinácii, aby sa vytvorili rôzne vrstvené šuhajdy. Po príprave náplne sa šuhajdy obvykle formujú do malých guľôčok alebo kociek, ktoré sa môžu obaliť v čokoláde alebo posypať kakaom, mletými orechmi alebo kokosom. Tu je rokmi overený recept na šuhajdy, ktorý pre nás pred rokmi pripravila Nela. Nachádza sa v ňom orechová nápň, ktorú môžete vymeniť za hocijakú inú. A tu je aj recept na starodávne šuhajdy. Vyskúšajte aj náš recept na kávové zrno v čokoláde.

Orechová nápľn na šuhajdy

Ingrediencie: 500 g čokolády min. 52% (70%-tná je ešte lepšia a zdravšia), na orechovú plnku: 2 hrste mletých vlašských orechov, mlieko podľa potreby (cca 0,5 dl), med alebo trstinový cukor (kryštálový podľa chuti), mletá škorica - krásne plnku prevonia, ale nemusí byť, rum (podľa chuti, ak robíte koláčiky pre deti, vynechajte ho), na zdobenie: orechy, cukrové guličky, lentilky,

Poslať ako nákupný zoznam na e-mail
O chvíľu vám príde váš nákupný zoznam.

Postup receptu

  1. Roztopíme si čokoládu nad parou. V iných receptoch sa do čokolády pridáva aj maslo, alebo šľahačka, dokonca Cera. Napríkald 125 g masla na 400 g čokolády, alebo na 200 g čokolády 200 ml šľahačky. V tomto recepte budú šuhajdy len z čistej čokolády.
     
  2. Ako druhý krok si k rozpustenej čokoláda pripravíme náplň na šuhajdy, tentoraz orechovú. Do hrnca pridáme mleté orechy, postupne prilejeme mlieko (podľa potreby), povaríme, aby nám vznikla hustejšia kaša. Osladíme ju cukrom, alebo ešte lepšie medom. Môžeme pridať aj škoricu, rum ak koláče budú len pre dospelých.
     
  3. Menšie papierové košíčky si rozložíme na plech alebo väčšiu tácku či tanier. Pozor, keď ich budeme neskôr prekladať do chladu, aby sa neprevrátili. Do košíčka na dno dáme lyžičku roztopenej čokolády a nasleduje lyžička orechovej (alebo hocijakej inej) plnky. Plnku zalejeme opäť čokoládou.


     
  4. Hotové šuhajdy podľa chuti ešte ozdobíme. Môžeme zvoliť polený alebo nasekaný vlašský orech, cukrové guličky, alebo aj u detí obľúbené lentilky. Košíčky preložíme do chladu, aby stuhli. Šuhajdy chutia aj bez plnky, iba z čistej čokolády.

Tip na záver: Orechy nemôžete alebo vám nechutia? Vymeňte ju za hociktorú zo zoznamu vyššie. Veľa zábavy pri pečení a skvelúúú chuť. Skúste prípadne aj tento recept na medvedie labky. Prečítajte si aj podrobný návod ako tvarovať kávové zrná.

Videorecept