Tekvicové rizoto s gaštanmi: Fit recept na taliansky spôsob

Jesenné tekvicové rizoto s gaštanmi na taliansky spôsob. Fotka - Andrea Bunčeková
Jesenné tekvicové rizoto s gaštanmi na taliansky spôsob. Fotka - Andrea Bunčeková
Tradičné talianske jedlá ako cestoviny, pizza či rizoto sú už vo svete tak rozšírené, že dennodenne vznikajú ich nové, netradičné, avšak stále chutné varianty. Príkladom je napr. dnešný jesenný tip od nás – tekvicové rizoto s gaštanmi. Vyskúšajte túto jesennú kombináciu ingrediencií!
  • Čas prípravy: 20 minút
  • Čas varenia: 15-20 minút
  • Počet porcií: 2

Jesenné tekvicové rizoto s gaštanmi

Sezóna tekvíc a gaštanov prináša každý rok nové, zdravšie verzie tradičných pokrmov. Málokedy sa však stretneme s jedlom, ktoré využíva obidve ingrediencie naraz, teda aj tekvicu aj gaštany. Výnimkou sa predsa len stala talianska delikatesa inšpirovaná jesenným obdobím – tekvicové rizoto s gaštanmi, v ktorom dve hlavné prísady spolu skutočne chuťovo ladia. Navyše, ak sa pri servírovaní pridá navrch syr ako parmezán a pečené tekvicové jadierka, rizoto nielen ulahodí, ale aj zasýti.

Okrem výraznej chuti a sýtosti dodá tekvicové rizoto s gaštanmi aj na výživovej hodnote. Tekvica, nech už sa rozhodnete pre akýkoľvek druh, je bohatá na vitamín A, dôležitý pre zdravé a fungujúce oči. Gaštany zase dopĺňajú hlavné jedlo o vitamín C a vo všeobecnosti majú nízky obsah tuku. Môžu sa teda považovať za zdravšiu alternatívu k orechom.

A čo taký syr, ktorý na rizote nesmie chýbať? Ten je vynikajúcim zdrojom kvalitných bielkovín, prispievajúcich k rastu svalov. Syr ako parmezán dopĺňa rizoto o doteraz nespomenuté vitamíny B, ktoré podporujú, napríklad, zdravie pokožky.

Kopec dôvodov, prečo si nachystať tekvicové rizoto s gaštanmi! Choďte do toho!

K pokrmu, akým je tekvicové rizoto, sa nepochybne hodí tekvicová polievka. Nech sa páči, vyskúšajte si našu Hokkaido krémovú polievku so smotanou, ku ktorej máme nielen detailný fotorecept, ale aj videorecept z YouTube kanálu Žien v meste.

Ingrediencie na tekvicové rizoto s gaštanmi

  • 2 hrste gaštanov
  • 150 g tekvice Hokkaido
  • 2 PL olivového oleja
  • 1-2 ks šalotky
  • 160 g ryže Arborio
  • 30 g masla
  • 100-150 ml bieleho suchého vína
  • 350-400 ml zeleninového vývaru
  • 2 PL tekvicových semienok (nesolené, nepražené)
  • 70-80 g parmezánu

Postup receptu na taliansky spôsob

1. Začneme tým, že si gaštany uvaríme v osolenej vode na cca 15 minút. Potom zlejeme vodu, necháme vychladnúť a po čase ich môžeme rozkrojiť na polovice a vydlabať lyžičkou. Alebo gaštany narežeme do krížika a dáme ešte piecť do rúry na ďalších 15 minút. Myslíme ale na to, že s pečením potrebujeme viac času. Pokiaľ vám však nevadí, že gaštany budú musieť byť vydlabané, nie je nutné piecť. Ďalej si nakrájame na malé kocky neošúpanú Hokkaido tekvicu. Potom si pripravíme vývar alebo horúcu vodu s bujónom.

Tekvicové rizoto s gaštanmi. Fotka - Andrea Bunčeková

2. Ošúpeme a nakrájame nadrobno aj šalotku, ktorú následne opečieme na olivovom oleji.

Tekvicové rizoto s gaštanmi. Fotka - Andrea Bunčeková

3. Pridáme k nej kocky tekvice. Restujeme 5 minút.

Tekvicové rizoto s gaštanmi. Fotka - Andrea Bunčeková

4. Ďalšími pridanými ingredienciami budú rozmrvené uvarené gaštany a maslo. Všetko spolu opekáme 5 minút.

Tekvicové rizoto s gaštanmi. Fotka - Andrea Bunčeková

5. Prísady podlejeme bielym vínom, ktoré necháme takmer úplne odpariť. Potom pridáme ryžu Arborio. Všetko na panvici dobre premiešame.

Tekvicové rizoto s gaštanmi. Fotka - Andrea Bunčeková

6. Nasleduje zvyšok masla. Potom už opekáme celú zmes aj s ryžou. Znova nám na to stačí cca 5 minút.

Tekvicové rizoto s gaštanmi. Fotka - Andrea Bunčeková

7. Zmes postupne podlievame teplým vývarom. Zakaždým prilejeme 1 naberačku, zamiešame, čakáme, kým ryža vývar vypije a prilejeme ďalšie množstvo. Takto proces opakujeme, kým nie je ryža uvarená a v požadovanej konzistencií. Na záver dochutíme parmezánom (pokojne aj iným druhom syra). Tekvicové rizoto s gaštanmi servírujeme posypané semienkami.

Tekvicové rizoto s gaštanmi. Fotka - Andrea Bunčeková

Hotovo! Dobrú chuť a dúfame, že sa vám jesenné rizoto z tekvice a gaštanov vydarilo podľa predstáv!

Tip na záver, ktorý by sa mohol hodiť: Vývar, či už typický zeleninový alebo teplá voda s bujónom, musí byť vždy teplý, keď sa pripravuje pokrm ako rizoto. Taktiež vám odporúčame pripraviť si ho viac, aby ste mali na podlievanie zmesi a náhodou sa nestalo, že vývaru je zrazu nedostatok a ryža sa tým pádom neuvarí poriadne alebo nebude mať požadovanú konzistenciu.

Súvisiace príspevky s rizotom, tekvicou a gaštanmi