Výborné krémové cuketové rizoto je overený recept na prípravu zeleninového krémového rizota. Vyskúšajte nenáročný recept na prípravu cuketového rizota.

Cuketové krémové rizoto

Nebudeme si nahovárať, príprava ryže je základom dokonalého krémového cuketového rizota. Hodí sa preto tá správna ryža.

Typ ryže arborio má vysoký podiel škrobu a preto absorbuje veľké množstvo vody bez toho, aby sa rozvarila. Vďaka svojej kašovitej konzistencii sa skvelo hodí na prípravu talianskeho rizota či španielskej paelly.

Krémové cuketové rizoto má mať tú správnu konzistenciu a zrnká ryže by mali byť al dente – jemné na povrchu a tvrdšie vo vnútri. V tomto recepte si ukážeme presný postup, ako to dosiahnuť.

  • Čas prípravy v min.: 25
  • Čas varenia v min.: 20
  • Počet porcií: 2

Vyskúšajte tú správnu ryžu Keď zvládnete postup a budete vedieť pripravovať správne krémové rizoto, nebude chcieť žiadne iné. Týmto receptom vám v tom radi pomôžeme. 

V našich kuchyniach stále obľúbenejšia cuketa mu pridá skvelú zeleninovú chuť. Určite ho vyskúšajte. A k nemu napríklad brokolicová polievka. Prípradne vyskúšajte naše ďalšie recepty na obed. Prípadne skúste aj naše zeleninové rizoto. Tu sú aj cuketové placky,

Ingrediencie na cuketové krémové rizoto

na 2 porcie

  • 1 cibuľa,
  • 1 cuketa,
  • 1 dcl bieleho vína,
  • 2 hrste obľúbeného druhu syra,
  • 200 g ryže (najlepšie ryža na rizoto),
  • 1 polievková lyžica masla,
  • soľ podľa chuti,
  • 600 ml horúceho vývaru alebo vody,
  • 2 polievkové lyžice oleja,

Poslať ako nákupný zoznam na e-mail
O chvíľu vám príde váš nákupný zoznam.

 

Krémové cuketové rizoto, postup receptu

1. Najvhodnejšou ryžou na prípavu krémového cuketového rizota je arborio. Rátame na jednu osobu asi jednu hrsť ryže. Ďalej si pripravíme domáci horúci vývar, biele víno (najlepšie suché), syr najlepšie parmezán, (ak nemáte tak aj iný tvrdý syr). Na kocky si nakrájame aj cuketu a cibuľu.

2. Nakrájanú cibuľu si orestujeme na rozohriatom oleji. Pridáme nepremytú ryžu a 2 minúty ju v zmesi miešame, "obalilá" sa v oleji. Zmes podlejeme suchým bielym vínom a varíme, kým sa víno odparí.

3. Teraz nás čaká najdôležitejšia časť postupu, vďaka nej získame potrebnú krémovú konzistenciu. Po odparení vína prilejeme k ryži naberačku horúceho vývaru a všetko premiešame. Voda sa odparí a prilejeme ďalšiu naberačku.

Cuketu aj so šupkou nakrájanú na kocky pridáme do zmesi a ďalej pokračujeme v podlievaní. Pridáme naberačka vývaru, premiešame a znova. Ryžu varíme približne 20 minút, kým je mäkká.

4. Ryžu odstavíme, je dôležité, aby mala zvyšnú vodu, pretože pár minút ešte bude "potrebovať, aby došla". Primiešame niekoľko plátkov masla a nastrúhaný syr. Prípadne ešte dosolíme.

Dobrú chuť. Rizoto je hotové, môžeme podávať. Takto vyzerá výsledok. Vyskúšajte aj náš recept na rizoto so zeleninou a omeletou.