BRATISLAVA. Do skupiny výrobkov bez éčiek a konzervantov pribudol najnovšie aj Bánovecký smotanový jogurt od spoločnosti Milsy. Vynovenú verziu spoznáte podľa bieleho nápisu „bezéčkový“ v červenom poli na obale a viečku.

„Firma reaguje na zákaznícke trendy,“ hovorí Michal Pastier z Agentúry Zaraguza. Takéto označenie nabáda zákazníkov, aby pozornejšie sledovali zloženie výrobku, dodáva. To tak musí byť podľa neho v súlade s aktuálnymi trendami. – ako sú napríklad bio, eko, gluten free, dairy free, gmo free, nut free. „Vždy treba pamätať na to, že napríklad aj bezlepková sladkosť, je stále len sladkosť a neklamať sa,“ hovorí.

Ide podľa neho aj o snahu odlíšiť svoje výrobky od konkurencie, uľahčenie orientácie či zvýšenie hodnoty výrobku pre zákazníka. Tiež môže ísť o snahu rozšíriť distribučnú sieť – s totiž obchody kam sa dostanú len výrobky určitej kategórie, vysvetľuje.

Do červena farbí čierna mrkva

Milsy vylepšilo receptúry ochutených jogurtov tak, aby zákazník dostal, čo najkvalitnejší a najzdravší produkt, vysvetľuje manažérka marketingu firmy Beatrix Dolníková. „Sami vyrábame do jogurtov len bielu zložku, ktorej zloženie je čisté a tvorí ho len smotana a jogurtová kultúra,“ hovorí. Na ochutenie totiž podľa nej používali bežné ovocné a neovocné komponenty, ktoré obsahovali aj konzervačné látky.

A práve ich zloženie sa menilo. „Dali sme požiadavku, aby aj tieto komponenty vyvinuli pre nás bez éčok a mohli by sme tak deklarovať produkty ako čisté,“ hovorí. 

Napríklad karmín v Jahodovom jogurte, ktorý sa používa na zachovanie peknej červenej jahodovej farby, nahradilo podľa Dolníkovej prírodné farbivo z čiernej mrkvy.

 

Čo je to: E 120 Karmín, Košenila, Kyselina karmínová

Červené farbivo nachádzajúce sa hlavne v jogurtoch. Môže spôsobiť alergie, hyperaktivitu. Je považované za nebezpečné a odporúča sa mu radšej vyhnúť. Pri zriedkavom užívaní nie je škodlivé.

Zdroj: Sportujeme.sk/eck-aditiva

Zákazníci reagujú na zmenu podľa Dolníkovej pozitívne. „Je vidieť ako sa za tých pár rokov posunulo zákaznícke vnímanie a nákupné správanie,“ hovorí. Zákazníci venujú viac pozornosti zloženiu výrobkov a všímajú si, čo si dávajú do košíka, dodáva. Pre svojich zákazníkov prichystalo Milsy aj bezéčkovú novinku – biely jogurt s cesnakom, doplnila.


Vanilkový jogurt po novom

„Zmena prebehla rozhodne k lepšiemu a nie k horšiemu,“ hodnotí pôvodné a nové zloženie Vanilkového smotanového jogurtu poradkyňa na zdravú výživu Michaela Bebová, ktorá vedie portál Biochemicka.cz.

Potvrdila, že po novom ide naozaj o bezéčkový produkt. „Nedá sa však povedať, že ten predchádzajúci bol plný škodlivých éčiek,“ hovorí. Ide podľa nej o účelovú zmenu pre zákazníka, ktorý začína čítať obaly.

 

Výsledok podľa poradkyne na zdravú výživu Michaely Bebovej:

V pôvodnej receptúre bolo dokopy päť éčiek, z ktorých ani jedno nebolo z kategórie kontroverzných a škodlivých.

V novom zložení bola vanilková aróma zamenená za arómu – nevieme však akú. Či je to horšie alebo lepšie sa dá  posúdiť len ochutnaním a ovoňaním.

Prírodné extrakty kurkumín a paprikový extrakt nahradil extrakt zo žltej mrkvy – prírodné nahradilo prírodné. Prvé dve sú radené ako éčka, nové farbivo však nie.

Vanilkový extrakt – snaha dodať aspoň trocha tej pravej vanilky. Otázka však je, či bude tá jedna desatina percenta aj cítiť.

Cukor je v oboch zloženiach na prvom mieste – stále tak zostáva väčšinovou zložkou.

Pôvodné zloženie:

cukor

modifikovaný škrob – škroby E 1400-1450

vanilková aróma – jedná se tiež o éčko, no výrobca má právo neuvádzať konkrétnu látku

kurkumín – E 100 prírodné farbivo

paprikový extrakt – E 160 c prírodné, zmes rôznych karotenoidov

kyselina citrónová – E 330 prírodná, neškodná

Nové zloženie:

cukor

kukuričný škrob – ak sa jedná o čistý kukuričný škrob, ide tu o posun od modifikovaného neurčitého škrobu ku konkrétnemu (túto informáciu ocenia hlavne ľudia, čo sa musia vyhýbať pšenici)

aróma – táto jediná zložka by mohla byť klasifikovaná ako prídavná, nepoznáme však jej povahu

extrakt zo žltej mrkvy – prírodné farbivo

vanilkový extrakt 0,01 percenta