Najlepšia zapekaná cuketa s mletým mäsom. Skvelá na obed, ale aj na večeru. Vyskúšajte náš jednoduchý recept so značkou Ženy v meste. Určite si pochutíte.

Najlepšia zapekaná cuketa s mletým mäsom - fotorecept kliknite

Obľubujete zapekanú zeleninu s mletým mäsom z jedného pekáča? Vaša obľúbená kuchyňa portálu Ženy v meste vám prináša chutnú novinku, jednoduchý recept na najlepšiu zapekanú cuketu s mletým mäsom. Prajeme vám dobrú chuť.

Kuchyňa portálu Ženy v meste pre vás pripravila rubriku receptov z cukety, inšpirujte sa najlepšie recepty z cukety, zapekaná cuketa, nastrúhaná, cestoviny, placky, polievka - kliknite

Cuketa - zelený zázrak pre naše zdravie, nízkokalorická zelenina plná vody. Má málo kalórií, je ideálna pri rôznych diétach. Ľahko sa pestuje a chutí úžasne nielen v lete. Môžeme si na nej pochutnávať po celý rok.

Cuketa je jedinečná zelenina, nabitá stopovými prvkami, vitamínmi E, A, betakaroténom, niektorými vitamínmi skupiny B, horčíkom, magnéziom, vápnikom, fosforom, draslíkom, železom, meďou a zinkom.

 

 

 

 

Vybrali sme pre vás výborné cuketové placky pečené v rúre, recept z cukety

 

Najlepšia zapekaná cuketa s mletým mäsom, jednoduchá a chutná

  • Čas prípravy: 20 minút
  • Čas zapekania: 40 minút
  • Počet porcií: 4

 

Vynikajúca zapekaná cuketa s mletým mäsom - ingrediencie                                       

  • 2 ks cuketa (dlhá cca 25 cm)
  • 250 g mletého mäsa (hovädzieho, bravčového, kuracieho, morčacieho, mix)
  • 1 polievková lyžica olivového oleja (oleja) alebo masla (na restovanie cibule)
  • 1 ks cibuľa strednej veľkosti
  • 500 g paradajkové pyré
  • 2-3 strúčiky cesnaku (podľa chuti, môžeme aj vynechať)
  • na dochutenie: mletá červená paprika, soľ, mleté čierne korenie, trochu kurkumy (pôsobí protizápalovo, fantastická na kĺby), drvená rasca, môžeme zvoliť aj čerstvé alebo sušené bylinky (bazalka, oregano) 
  • na vymastenie zapekacej misy: 1 polievková lyžica masla
  • na smotanovú zálievku: 180-250 ml kyslá smotana (môže byť aj biely hustý jogurt), 2 ks vajce, trochu soli
  • na zapekanie: 1-2 plné hrste obľúbeného strúhaného syra (eidam, gouda, mozarrella alebo parmezán)

 

 

Najlepšia zapekaná cuketa s mletým mäsom. Foto - Nela

 

Vynikajúca zapekaná cuketa s mletým mäsom - postup receptu 

  1. Cibuľu očistíme, nakrájame nadrobno a orestujeme na oleji do sklovita. Pridáme mletú červenú papriku, premiešame, vložíme aj mleté mäso.
  2. Mleté mäso môžeme zvoliť podľa obľuby (bravčové, hovädzie, kuracie, morčacie, ale aj mix). Mäso restujeme, aby sa nám zatiahlo, zbledne.
  3. K orestovanému mletému mäsu pridáme korenie podľa chuti, nakoniec aj paradajkové pyré. Dusíme cca 15 minút. Omáčka sa zredukuje.
  4. K paradajkovej omáčke pridáme aj roztlačený cesnak. Cuketu umyjeme, nastrúhame na hrubšie rezance. Osolíme a necháme dobre vypotiť.
  5. To znamená, že cuketu zbavíme prebytočnej vody. Keď postojí 10 minút, potom ju dobre vytlačíme. Zapekaciu misu  20x28 vytrieme maslom.
  6. Na dno zapekacej misy rozvrstvíme vypotenú cuketu, jemne osolíme, okoreníme. Nasleduje omáčka z mletého mäsa a aj druhá vrstva cukety.
  7. Pripravíme si smotanovú zálievku. Ku kyslej smotane primiešame vajcia, jemne osolíme. Zálievku rozvrstvíme na celú plochu, posypeme syrom.
  8. Takto pripravenú cuketu s mletým mäsom a smotanovou zálievkou zapekáme pri teplote 180 oC približne 40 minút podľa potreby, dozlatista. 
  9. Našu zapekanú cuketu podávame so štuchanými alebo opekanými zemiakmi, ale aj s ryžou, hranolkami. Pri fit verzii zvolíme zeleninovú prílohu.

Tip na záver: Zapekaná cuketa s mletým mäsom je šťavnatá a chutná. Ak mäso nejedávate, na cibuli si orestujte iba paradajkové pyré, ktoré stačí dochutiť. Do omáčky môžete pridať aj na drobné kocky nakrájané tofu. Pripravte si vynikajúcu zapekanú cuketu podľa svojej chuti.

Dobrú chuť. Tu je aj naša fučka.

 

Inšpirujte sa fantastická zapekaná brokolica na spôsob francúzskych zemiakov