Najlepšia brokolica zapekaná na spôsob francúzskych zemiakov. Skvelý recept so značkou Ženy v meste musíte určite vyskúšať. Chutí fantasticky.

Brokolica zapekaná na spôsob francúzskych zemiakov - fotorecept kliknite

Brokolica zapekaná na spôsob francúzskych zemiakov. Vyskúšajte skvelý recept so značkou Ženy v meste plný vitamínov, ktorý si určite obľúbite. Fantastická zapekaná brokolica aj v bezmäsitej verzii. Nech sa páči. Inšpirujte sa.

Brokolica vašim deťom príliš nechutí? Máme pre vás jednoduchý a veľmi chutný recept. Zdravá a výživná brokolica na spôsob francúzskych zemiakov. Želáme vám dobrú chuť.

Prečo práve brokolica? Brokolica je kráľovnou zeleniny. Zelený poklad zdravia patrí medzi 7 superpotravín. Má protirakovinové účinky, odporúča sa konzumovať každý deň. Obsahuje veľa bielkovín, vlákniny, vitamín A, C, draslík, vápnik, horčík, betakarotén, aj luteín. Neovplyvňuje hladinu cukru v krvi.

Zdravá polievka z brokolice vynikajúca krémová brokolicová polievka

 

Fantastická brokolica ako francúzske zemiaky

  • Čas prípravy: 15 minút
  • Čas pečenia: 20 minút
  • Počet porcií: 4

 

Vynikajúca brokolica zapekaná - ingrediencie

  • 1 ks čerstvá brokolica
  • 2-3 vajcia uvarené natvrdo 
  • 6 plátkov šunky (pri bezmäsitej verzii ju vynecháme)
  • 2 polievkové lyžice olivového oleja (masla)
  • 1 ks cibuľa strednej veľkosti
  • dve hrste nastrúhaného syra (eidam, gouda, mozzarella, ale aj tofu)
  • na vymastenie zapekacej misy: kúsok masla alebo lyžica olivového oleja
  • na zálievku: 1 ks šľahačková smotana (200-250 ml), 2 ks vajce, soľ
  • na dochutenie: soľ, mleté čierne korenie

 

Brokolica na spôsob francúzskych zemiakov. Foto - Nela

 

Brokolica zapekaná na spôsob francúzskych zemiakov - postup receptu 

  1. Brokolicu rozoberieme na menšie ružičky, hrubé stonky odstránime. Stonky z brokolice nevyhadzujte, ponúkame vám skvelý tip na záver.
  2. V hrnci necháme zovrieť vodu, pridáme trochu soli. Ružičky brokolice obvaríme cca 3 minúty. Potom ich prelejeme studenou vodou, scedíme.
  3. Zapekaciu misu veľkosti približne 17x25 cm vymastíme maslom alebo olivovým olejom. Polovicu ružičiek  brokolice rozložíme po celej miske.
  4. Takto pripravenú brokolicu jemne osolíme a koreníme, poukladáme na ňu kolieska natvrdo uvarených vajec. Ja som mala na polomäkko.
  5. Na vajíčka poukladáme nakrájanú šunku. Pri bezmäsitej verzii šunku samozrejme vynecháme. Môžeme zvoliť aj párky alebo klobásu.
  6. Potom pokračujeme orestovanou cibuľou, ktorú sme si nadrobno nakrájali a orestovali na masle (oleji). Výborne  našu brokolicu dochutí.
  7. Nakoniec prekladanie zapekanej brokolice ukončíme zvyšnými ružičkami brokolice, jemne osolíme a okoreníme. Pripravíme si zálievku.
  8. V smotane rozšľaháme vajcia, osolíme a okoreníme. Brokolicu zalejeme, posypeme syrom a pečieme pri teplote 175 oC 20 minút dozlata. 
  9. Chutnú brokolicu na spôsob francúzskych zemiakov podávame s opekanými zemiakmi alebo zemiakovou kašou. Pri fit verziii so šalátom.

Tip na záver: Namiesto brokolice môžeme zvoliť aj tiež zdravý karfiol. Postup prípravy je rovnaký. Z hrubých stoniek brokolice alebo karfiolu si urobte zeleninový vývar, ktorý si môžete aj zamraziť. Ani kúsok zeleniny nazmar.

Dobrú zeleninovú chuť.

 

 

Inšpirujte sa najlepšia zapekaná zelenina s cuketou a mozzarellou