Vynikajúca zapekaná špargľa so syrom a smotanou. Chutná, šťavnatá, zdravá. Vyskúšajte jednoduchý recept z dielne kuchyne portálu Ženy v meste.

Do zapekanej špargle môžete pridať aj dusenú alebo údenú šunku. Pripravte si úžasnú špargľu podľa svojej chuti.

Vynikajúca zapekaná špargľa so syrom - fotorecept kliknite

Máte špargľu a neviete ako si ju pripraviť? Inšpirujte sa jednoduchým receptom so značkou Ženy v meste. Fantastická zapekaná špargľa so syrom. Dobrú chuť vám želáme.

Kuchyňa portálu Ženy v meste pre vás pripravila rubriku receptov zo zeleniny, inšpirujte sa najlepšia zelenina, recepty ako pripraviť skvelé recepty zo zeleniny

Prečo práve špargľa? Špargľa posilňuje nielen imunitu, pôsobí aj proti zápalom, odvodňuje, podporuje trávenie, pôsobí ako afrodiziakum.

Neobsahuje žiaden tuk, má minimum kalórií, je bohatým zdrojom vlákniny. Môžeme sa jej najesť do sýta bez výčitiek.

Vybrali sme pre vás špargľový krém, recept na krémovú polievku zo špargle

 

Najlepšia zapekaná špargľa so syrom, jednoduchá a chutná

  • Čas prípravy: 15 minút
  • Čas zapekania: 30-40 minút
  • Počet porcií: 2-3

 

 

Zapekaná špargľa so syrom a smotanou - ingrediencie                                       

  • 1 balenie (500 g) špargle (bielej, zelenej)
  • zelenú špargľu nie je potrebné šúpať, zelená špargľa potrebuje aj kratšiu tepelnú úpravu
  • 3 polievkové lyžice masla (2 lyžice na restovanie cibule, 1 lyžica na vymastenie zapekacej misy)
  • 1 ks cibuľa strednej veľkosti
  • 200 ml kyslá smotana
  • 2 ks vajce
  • 2 strúčiky cesnaku (podľa chuti, môžeme aj vynechať)
  • dve plné hrste nastrúhaného syra (eidam, gouda, mozarrella alebo parmezán)
  • na dochutenie: soľ, mletá červená paprika, mleté čierne korenie, trochu kurkumy (pôsobí protizápalovo, fantastická na kĺby)

 

[Antónia Mačingová: Ak chcete SCHUDNÚŤ, skončite s diétami a zmeňte životný štýl - kliknite]

 

Vynikajúca zapekaná špargľa so syrom. Foto - Nela

 

Fantastická zapekaná špargľa so syrom a smotanou - postup receptu 

  1. Špargľu ošúpeme a zo spodnej časti odrežeme 1,5 cm. Nezabúdame, špargľa sa čistí škrabkou, začíname pod hlavičkou a končíme na dolnej časti.
  2. Očistenú špargľu umyjeme, osušíme a nakrájame na menšie kúsky (2-3 cm). Špargľu nie je potrebné predvariť, zapekáme ju očistenú a surovú.
  3. Pripravíme si smotanovú zálievku. Ku kyslej smotane primiešame roztlačený cesnak podľa chuti, vajcia, soľ, korenie, papriku, môžeme aj kurkumu.
  4. Zapekaciu misu (cca 25x15 cm) vymastíme maslom. Začíname prvou vrstvou, polovicou nakrájanej špargle. Pridáme cibuľu orestovanú na masle.
  5. Špargľu jemne osolíme a okoreníme. Špargľu polejeme polovicou smotanovej zálievky, pridáme plnú hrsť nastrúhaného obľúbeného  syra.
  6. Vrstvíme opäť špargľu, jemne osolíme, okoreníme. Zalejeme aj zvyšnou smotanovou zálievkou, nakoniec posypeme druhou polovicou syra.
  7. Takto pripravenú špargľu zapekáme pri teplote 180 oC približne 30-40 minút podľa potreby, dozlatista. Môžeme podávať so zemiakmi, zeleninou.

Tip na záver: Zdá sa vám zapekaná špargľa so syrom príliš nudná? Na prvú vrstvu špargle pridajte na kocky nakrájanú dusenú alebo údenú šunku. Zapekaná špargľa získa nielen na chuti, ale bude aj sýtejšia. Do smotanovej zálievky môžeme pridať aj nadrobno nakrájané čerstvé bylinky podľa obľuby.

Dobrú špargľovú chuť.

 

 

Vyskúšajte aj skvelý kôprový prívarok so špargľou, recept ako pripraviť špargľou