Prvá fabrika na šumivé víno na Slovensku bola otvorená v roku 1825 na Radlinského ulici v Bratislave.

Podľa legendy Johann Evangelist Hubert, francúzsky vojak Napoleonovej armády, Bratislavou iba prechádzal a liečil sa tu zo svojich zranení z vojny v Rusku. Zaľúbil sa do nádhernej ošetrovateľky Paulíny, s ktorou sa oženil a rozhodol sa na Slovensku usadiť. Vďaka svojmu pôvodu poznal tajomstvo výroby šampanského, a keďže považoval bratislavské vína za veľmi kvalitné a vychýrené, rozhodol sa v roku 1825 založiť firmu J.E. Hubert.

 

 

Bohatá história sektov

V skutočnosti to však bolo trochu inak, Johann Evangelist a Paulína naozaj existovali, ale do firemnej histórie vstupujú až o čosi neskôr. Dnešná spoločnosť Hubert J.E. vznikla naozaj v roku 1825 ako prvá mimofrancúzska fabrika na šumivé vína so sídlom na Radlinského ulici v Bratislave. Jej zakladateľmi však boli páni Johann Fisher a Michael Schönbauer. Už v roku 1842 získala firma na prvej uhorskej priemyselnej výstave v Budapešti významné ocenenia a o štyri roky neskôr zlatú medailu za čistotu, chuť a kvalitu.

 

Johann Evangelist Hubert

 

Neskôr do firmy vstupuje Johann Evangelist Hubert, ktorý mal skutočne za ženu spomínanú Paulínu, tá sa po smrti manžela postavila na čelo spoločnosti. Pod jej vedením firma zožala mnohé úspechy. Za jeden z najvýznamnejších úspechov je považovaná udalosť z roku 1896, kedy na výstave v Budapešti uhorský cisár Franz Jozef I. ochutnal sekt značky Gentry club a povedal: „Toto šampanské je výborné.“

 

Pauline

 

Zmeny v 20. storočí

Spoločnosť úspešne rástla na domácom aj medzinárodnom trhu. V roku 1945 bola firma zoštátnená a postupne začlenená do národného podniku Západoslovenský liehový priemysel v Leopoldove. Následne sa firma v roku 1952 presťahovala z Bratislavy do Serede, aby bola bližšie k vinárskym oblastiam, tu spoločnosť sídli dodnes.

 

 

21. storočie v duchu inovácií

Tento rok spoločnosť Hubert J.E. oslavuje svoje 190. výročie. Bohatá história a tradícia, prísne dodržiavané postupy a takmer dvesto rokov skúseností prispievajú k tomu, že spoločnosť každoročne produkuje kvalitné nápoje a získava ocenenia na slovenských, ale aj prestížnych medzinárodných súťažiach. Výroba z roka na rok stúpa, čo si vyžaduje modernizáciu a automatizáciu výroby. Spoločnosť taktiež podporuje zvyšovanie úrovne gastronómie a somelierstva na Slovensku.

Už 190 rokov sa firma Hubert J.E. spája s oslavami úspechov, životných radostí a výnimočných momentov. 

 

 

 

Ďakujeme, že ste článok dočítali až do konca. V tejto chvíli už pripravujeme ďalší.

podporte nás a vyhrajte

Spoplatnené s PlatbaMobilom.sk.