MYJAVA. Tradičné myjavské obradové cestoviny veľkonočného obdobia sa budú v Myjave vyrábať na pôvodných náradiach. Podujatie organizuje Centrum tradičnej kultúry (CTK) v Myjave, informovala jeho odborná pracovníčka Eva Čmelová.

Hrtánky vychádzajú z tradícií pytlikárskych rodín a ich pôvod siaha do obdobia rozmachu tkáčskeho a pytlikárskeho remesla. „Keďže v minulosti nič nevyšlo nazmar, ženy pytlikárov využívali kratšie narezané časti paprstkov ako formy na výrobu cestovín, ktoré tvarom pripomínali hrtan,“ vysvetlila Čmelová. Vyvarené cestoviny sa jedli v morčacej alebo slepačej polievke.

Foto TASR - Radovan Stoklasa

Dodnes viacerí potomkovia pytlikárskych rodín udržiavajú túto tradíciu. "Počas podujatia bude možnosť stretnúť sa s vnučkou známeho pytlikárskeho majstra pani Boženkou Zemanovou z Myjavy, ktorá dodnes robí pred sviatkami množstvo hrtánkov. Podujatie sa uskutoční 13. marca v priestoroch Kultúrneho domu v Myjave,“ doplnila pracovníčka CTK. Lektorkou podujatia bude pani Monika Hradská zo Starej Myjavy.