Skvelé Žerbó rezy, originál recept z knihy Bohémky. Pripravte si s kuchyňou portálu Ženy v meste výbornú sladkú pochúťku.

Žerbó rezy

Ak hľadáte chutné koláče na oslavu, prečo neskúsiť tento recept na obľúbené žerbó rezy? Možno si poviete, že je to klasika, ale nebýva často klasika výborné riešenie?

Pripravte si tento skvelý koláčik známy zo svadobných či vianočných stolov tentoraz podľa nášho receptu. S kuchyňou portálu Ženy v meste sa oň podelila spisovateľka Lucia Chrenko. Recept je z jej knihy Bohémky - kúpite ju tu, kliknite.

Lucia Chrenko dlhodobo publikuje tradičné recepty a spája ich s aktuálnymi, modernými časmi. Skúste nám do diskusie napísať, ako sa vám koláčik potešil. Budeme vám držať palce.  Tu je aj recept na francúzsky krémeš. Máme pre vás aj recept na nepečený metrový koláč z bebe keksov.

Skvelé Žerbó rezy

  • Čas pečenia - 15 min.
  • Teplota rúry - 175 °C

Vyskúšajte aj recept na originálne parížske rožky

Tradičné žerbó rezy - ingrediencie

  • marhuľový džem na potieranie,

Cesto

  • 500 g hladkej múky,
  • 1 celé vajce,
  • 1 žĺtok,
  • 10 g kvasníc,
  • 150 ml mlieka,
  • 200 g masla,
  • 1 KL kryštálového cukru,

Suchá zmes

  • 150 g vlašských orechov,
  • 150 g práškového cukru,

Čokoládová poleva:

  • 100 g horkej čokolády,
  • maslo,

Poslať ako nákupný zoznam na e-mail
O chvíľu vám príde váš nákupný zoznam.

 

Žerbó rezy, originál recept. Foto - Natália Jakubcová do knihy Bohémky

Originál Žerbó rezy - postup receptu

  1. Z vlažného mlieka, cukru a kvasníc si zarobíme kvások. Prikryjeme a necháme kvások v teple napučať.
  2. Z múky, masla, pripraveného kvásku, jedného celého vajíčka a žĺtka navyše si vypracujeme hladké cesto. Rozdelíme ho na tri rovnaké bochníčky a každý bochník rozvaľkáme na veľkosť plechu.
  3. Rozmixujeme orechy a zmiešame ich s práškovým cukrom. Túto suchú zmes si rozdelíme na dve časti. Teraz ideme rezy na plechu naplniť a navrstviť.
  4. Na vymastený a múkou vysypaný plech položíme prvé cesto. Potrieme ho marhuľovým džemom a posypeme polovicou orechovo-cukrovej zmesi. Potom postup zopakujeme ešte raz. Navrch dáme posledné cesto, jemne pritlačíme a dáme piecť.
  5. Po dopečení necháme rezy poriadne vychladnúť. Až úplne vychladnutý koláč polejeme čokoládovou polevou, ktorú si pripravíme vo vodnom kúpeli.

Dobrú chuť. Tu je naša punčová torta.

Vyskúšajte aj recept na fantastické kokosové pusinky