Parížske rožky, recept overený časom z knihy Bohémky. Pripravte si skvelé vianočné koláče podľa receptu o ktorý sa so ženami v meste podelila autorka knihy Lucia Chrenko.

Parížske rožky, recept

Ku vianočnej pohode v slovenských domácnostiach určite patria aj skvelé koláče. Parížske rožky sú jedným z najobľúbenejších. 

Pravidelne ich čokoládová chuť patrí na stôl počas akekoľvek oslavy, nemusí ísť len o Vianoce. Ale práve počas sviatkov na záver roka sú tým pravým. Pripravte si ich tentoraz s našim receptom. Portálu Ženy v meste ho poskytla autorka Lucia Chrenko. Je z jej novej knihy s názvom Bohémky - kúpite si ju tu, kliknite.

Rožky sa vám určite podaria a budú váým chutiť. Podeľte sa s nami o výsledok a dajte nám vedieť ako sa vám darilo v diskusii dole pod receptom. Dobrú chuť.

Alebo koláčik ženský rozmar. Skúste aj recept na najlepší krém do venčekov. Tu je zase recept na florentínky. Skúste aj náš recept ako piecť fúkané rožky. A určite skúste aj recept na výborné medové rezy plnka.

Potrebujeme

  • 175°C, asi 20 min.
  • Dávka na 60 kusov

Máme pre vás aj recept na výborné vianočné šuhajdy bez cery

 

 

Ingrediencie

Cesto:

  • 400 g vlašských orechov,
  • 100 g strúhanky,
  • 400 g práškového cukru,
  • 3 vajcia za hrsť hrubej múky (podľa potreby),
  • hrubá múka na pomúčenie rúk pri formovaní rožkov,

Krém:

  •  450 ml mlieka,
  • 240 g práškového cukru,
  • 5 - 6 PL hladkej múky,
  • 375 masla,
  • 4 PL kakaa,

Na polevu:

  • 300 g kvalitnej horkej čokolády,
  • 125 g tuku (Cera),

 

 

Parížske rožky, recept overený časom. Foto - Natália Jakubcová do knihy Bohémky

Postup receptu

  1. V miske zmiešame dokopy všetky suché suroviny, teda zomleté vlašské orechy, strúhanku a práškový cukor. Pridáme vajíčko a všetko spolu rukou premiešavame, kým sa suroviny nespoja, až vytvoria lepkavú zmes. Podľa potreby primiešame ešte asi za hrsť múky.
  2. Pripravíme si pomúčenú dosku, ruky si tiež pomúčime, a z lepkavej orechovej hmoty začneme formovať malé rožteky (asi 6 cm). Plech, na ktorom budeme rožteky piecť, vyložíme papierom na pečenie. Rožteky ukladáme na plech ďalej od seba, lebo pri pečení nám mierne napuchnú.
  3. Po vytiahnutí z rúry ich necháme na plechu úplne vychladnúť. Upečené a vychladnuté rožteky sa nám môžu zdať tvrdé, ale netreba sa toho zľaknúť, lebo po naplnení krémom zmäknú.
  4. Teraz si pripravíme krém. Mlieko, cukor a hladkú múku uvaríme na kašu a necháme ju úplne vychladnúť. Maslo na krém musí byť zmäknuté a malo by mať rovnakú teplotu ako vychladnutá kašovitá zmes, s ktorou ho budeme následne spájať.
  5. V mixéri vyšľaháme pri najslabších otáčkach pripravenú kašu spolu s maslom a kakaom. Potom si dáme pripravený krém do cukrárskeho vrecka. Odporúčam hrubšiu ozdobnú špičku, aby sme mali rožteky dobre a aj pekne naplnené.
  6. Keď máme na všetkých rožtekoch navrstvený krém, naukladáme ich na plech a dáme asi na 15 minút do mraziaceho boxu zachladiť.
  7. Posledným krokom je čokoládová poleva. Na miernom ohni si rozpustíme tuk a hneď odstavíme zo sporáka. Do rozpusteného tuku nalámeme čokoládu a miešame, až kým sa úplne nerozpustí a trochu nezhustne.
  8. Rožteky vyberieme z mraziaceho boxu a rukou omáčame povrch v rozpustenej čokoláde. Asi po hodinke budú rožteky úplne zmäknuté a čokoládová poleva krásne lesklá.

Dobrú sviatočnú chuť. Podobne skvelý je aj klasický Opitý Izidor.

Vyskúšajte aj recept na najjemnejšie vanilkové rožky