Vskutku rozprávkové Honzove buchty z kysnutého cesta sú vláčne a nadýchané. Rozdiel medzi nimi a našimi pečenými buchtami možno nie je hneď vidieť, ale určite si na nich pochutíte. Na plnku môžete použiť slivkový lekvár, tvaroh, mletý mak alebo ovocie.
Honzovy buchty s lekvárom
- Doba prípravy: 120 minút
- Doba pečenia: 30 minút
- Počet porcií: 20 buchiet
Vyskúšajte aj naše ďalšie tradičné recepty od starej mamy.. Napríklad ten na parené buchty, alebo ten na dokonalé šišky.
Ingrediencie na Honzovy buchty
- 500g hladkej múky,
- 250ml polotučného mlieka,
- 100g masla,
- 100g práškového cukru,
- 42g droždia,
- 2 žĺtky,
- 1 lyžička kryštálového cukru,
- štipka soli,
- obľúbený lekvár,
Postup na prípravu Honzovych buchiet s lekvárom
- Urobíme si kvások. Preosejeme múku, doprostred urobíme jamku, do ktorej rozdrobíme droždie a posypeme lyžičkou cukru. Zalejeme polovičkou teplého mlieka a necháme 10 minút v pokoji.
- Zmiešame si suroviny. Do pripraveného kvásku pridáme zvyšok mlieka, rozpustené vychladnuté maslo, žĺtky a cukor.
- Vypracujeme cesto buď rukou, vareškou alebo ideálne robotom pokojne 10-15 minút až bude cesto na hranici ľahkej lepivosti.
- Cesto necháme nakysnúť, hodinu a pol ho necháme odpočinúť pod utierkou. Môžeme ho ľahko posypať múkou. Približne v polovici ho znovu premieste.
- Cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske približne na výšku 7 mm a nožom rozkrájame na jednotlivé štvorce, na ktoré lyžičkou dáme lekvár. Cípy pritlačíme k sebe aby náplň nevytiekla.
- Buchty dávame na plech - Do plechu vymasteného tukom, kladieme buchty jednu vedľa druhej a buchty ešte tukom potrieme. Buchty necháme na 10 minút ešte nakysnúť na plechu.
- Dáme piecť. Rúru rozohrejeme na 170 °C, pečieme 30 minút do zlatista. Po vytiahnutí Honzovy buchty pocukrujeme.
Dobrú chuť. Vyskúšajte aj náš overený recept na bublaninu. A tu je recept na malinový džem.