Recept na prípravu domácich, fašiangových, tradičných šišiek sa však hodí hocikedy. Kuchyňa od žien v meste je tu pre vás so skvelými šiškami.

Šišky, tradičné, domáce, fašiangové - fotorecept kliknite

Fašiangy sa krátia, už sa nenavrátia... Tento recept na domáce babkine šišky k nim patrií. Fašiangy - obdobie zábavy a dobrého jedla. Šišky, ktoré ich už tradične symbolizujú.

Lekvárové, výborné, chutné a naše. Poznáme aj americké šišky, ktoré tam volajú donuty, ale tie naše sú naše.

Ešte ste tento skvelý koláčik z kysnutého cesta nerobili? Vyskúšajte náš recept na nadýchané šišky a pripravte si vláčne, domáce koláčiky, ktorým jednoducho neodoláte.

Vyskúšajte recept na tradičné fašiangové šišky z kuchyne portálu Ženy v meste.

Určite sa k nemu vrátite a pomôže vám vytvoriť v domácnosti pravú fašiangovú náladu. A nemusia byť práve ani fašiangy.

Vyskúšajte aj recept na najlepšie tvarohové fánky pečené v rúre originál

Jemné šišky z kysnutého cesta - ingrediencie

(80 ks)

  • 500 g hladká múka
  • 250 ml mlieka
  • 1 ks vajce
  • 3 ks žĺtok
  • 1 ks droždie (42 g)
  • 4 polievkové lyžice práškového cukru
  • 1 vanilkový cukor
  • 4 polievkové lyžice oleja
  • 4 polievkové lyžice umu
  • štipka soli
  • citrónová kôra
  • olej na vyprážanie

Poslať ako nákupný zoznam na e-mail
O chvíľu vám príde váš nákupný zoznam.

 

Recept na tradičné šišky. Foto - Nela

 

Postup receptu na najlepšie šišky, tradičné, domáce

  1. Na úvod si pripravíme si kvások. Do 1 dl vlažného mlieka zapracujeme nadrobené droždie, lyžicu cukru a trošku múky. Vymiešame a necháme postáť, pokiaľ nám kvások nenarastie dvojnásobne. Do väčšej misky si pridáme zbytok mlieka, vajce, žĺtka, zvyšný cukor. Vymiešame. Pridáme um, olej.
  2. Postupne zapracujeme múku so štipkou soli, nastrúhanú citrónovú kôru (nemusíme). Vymiesime si vláčne cesto, ak sa nám zdá tuhé, môžeme pridať ešte trošku mlieka. Posypeme múkou, prikryjeme utierkou a necháme na teplom mieste vykysnúť.
  3. Ak zdvojnásobí objem, preložíme ho na drevenú dosku, ktorú sme si posypali múkou (aby sa cesto neprilepilo). Necháme ešte chvíľu odpočinúť. Cesto vyvaľkáme a pomúčeným pohárikom vykrojíme malé kolieska. Tie necháme ešte trošku podkysnúť.
  4. Do hrnca si pridáme väčšie množstvo oleja (šišky musia plávať), a do horúceho pridávame kolieska, do ktorých si urobíme prstami v strede dierku (aby sme mali miesto na džem, lekvár). Vysmážame z oboch strán do zlatista. Preložíme ich na obrúsok, aby sme odsali prebytočný tuk.
  5. Hotové šišky posypeme práškovým cukrom, do jamiek dáme lyžicu ľubovoľného džemu, alebo lekváru, najlepšie domáceho. Môžeme ozdobiť ešte šľahačkou, jogurtom.

Tip od žien v meste: Z tejto dávky si upečieme 80 ks menších šišiek. Ak je to veľa, pripravíme si ich z polovičnej dávky. Ak zvýšia (čo asi nie), môžeme si ich zamraziť a sladkú pochúťku kedykoľvek zohriať.

Dobrú chuť. 😍