Šišky, lekvárové, výborné, chutné. Ešte ste ich nerobili? Vyskúšajte náš recept na šišky a pripravte si vláčne, domáce šišky, ktorým jednoducho neodoláte.

Výborné šišky, tradičné, domáce, fašiangové - fotorecept kliknite

Vyskúšajte recept na tradičné fašiangové šišky z kuchyne portálu Ženy v meste. Určite sa k nemu vrátite a pomôže vám vytvoriť v domácnosti pravú fašiangovú náladu. A nemusia byť práve ani fašiangy.

Vyskúšajte aj recept na najlepšie tvarohové fánky pečené v rúre originál

Ingrediencie na jemné šišky z kysnutého cesta (80 ks)

  • 500 g hladká múka
  • 250 ml mlieka
  • 1 ks vajce
  • 3 ks žĺtok
  • 1 ks droždie (42 g)
  • 4 polievkové lyžice práškového cukru
  • 1 vanilkový cukor
  • 4 polievkové lyžice oleja
  • 4 polievkové lyžice umu
  • štipka soli
  • citrónová kôra
  • olej na vyprážanie

Vyskúšajte aj recept na výborné hrnčekové palacinky

Recept na tradičné krehké šišky

1. Pripravíme si kvások. Do 1 dl vlažného mlieka zapracujeme nadrobené droždie, lyžicu cukru a trošku múky. Vymiešame a necháme postáť, pokiaľ nám kvások nenarastie dvojnásobne. Do väčšej misky si pridáme zbytok mlieka, vajce, žĺtka, zvyšný cukor. Vymiešame. Pridáme um, olej.

2. Postupne zapracujeme múku so štipkou soli, nastrúhanú citrónovú kôru (nemusíme). Vymiesime si vláčne cesto, ak sa nám zdá tuhé, môžeme pridať ešte trošku mlieka. Posypeme múkou, prikryjeme utierkou a necháme na teplom mieste vykysnúť.


Recept na tradičné šišky. Foto - Nela
 

3. Ak zdvojnásobí objem, preložíme ho na drevenú dosku, ktorú sme si posypali múkou (aby sa cesto neprilepilo). Necháme ešte chvíľu odpočinúť. Cesto vyvaľkáme a pomúčeným pohárikom vykrojíme malé kolieska. Tie necháme ešte trošku podkysnúť.

4. Do hrnca si pridáme väčšie množstvo oleja (šišky musia plávať), a do horúceho pridávame kolieska, do ktorých si urobíme prstami v strede dierku (aby sme mali miesto na džem, lekvár). Vysmážame z oboch strán do zlatista. Preložíme ich na obrúsok, aby sme odsali prebytočný tuk.

Recept na tradičné šišky. Foto - Nela

5. Hotové šišky posypeme práškovým cukrom, do jamiek dáme lyžicu ľubovoľného džemu, alebo lekváru, najlepšie domáceho. Môžeme ozdobiť ešte šľahačkou, jogurtom.

6. Z tejto dávky si upečieme 80 ks menších šišiek. Ak je to veľa, pripravíme si ich z polovičnej dávky. Ak zvýšia (čo asi nie), môžeme si ich zamraziť a sladkú pochúťku kedykoľvek zohriať.

Dobrú chuť. 😍

Vyskúšajte aj recept na pravé domáce pirohy ako od babičky