Výborné šišky, domáce, fašiangové, tradičný recept. Fašiangy sa krátia, už sa nenavrátia... Šišky k nim patria. Fašiangy - obdobie zábavy a dobrého jedla. Šišky, ktoré už tradične patria k tomuto obdobiu.
Výborné šišky, tradičné, domáce, fašiangové - fotorecept kliknite
Šišky, lekvárové, výborné, chutné. Ešte ste ich nerobili? Vyskúšajte náš recept na šišky a pripravte si vláčne, domáce šišky, ktorým jednoducho neodoláte.
Vyskúšajte recept na tradičné fašiangové šišky z kuchyne portálu Ženy v meste. Určite sa k nemu vrátite a pomôže vám vytvoriť v domácnosti pravú fašiangovú náladu. A nemusia byť práve ani fašiangy.
Vyskúšajte aj recept na najlepšie tvarohové fánky pečené v rúre originál
Vybrali sme pre vás
Jemné šišky z kysnutého cesta - ingrediencie
(80 ks)
- 500 g hladká múka
- 250 ml mlieka
- 1 ks vajce
- 3 ks žĺtok
- 1 ks droždie (42 g)
- 4 polievkové lyžice práškového cukru
- 1 vanilkový cukor
- 4 polievkové lyžice oleja
- 4 polievkové lyžice umu
- štipka soli
- citrónová kôra
- olej na vyprážanie
Recept na tradičné šišky. Foto - Nela
Výborné šišky, tradičné, domáce - postup receptu
- Pripravíme si kvások. Do 1 dl vlažného mlieka zapracujeme nadrobené droždie, lyžicu cukru a trošku múky. Vymiešame a necháme postáť, pokiaľ nám kvások nenarastie dvojnásobne. Do väčšej misky si pridáme zbytok mlieka, vajce, žĺtka, zvyšný cukor. Vymiešame. Pridáme um, olej.
- Postupne zapracujeme múku so štipkou soli, nastrúhanú citrónovú kôru (nemusíme). Vymiesime si vláčne cesto, ak sa nám zdá tuhé, môžeme pridať ešte trošku mlieka. Posypeme múkou, prikryjeme utierkou a necháme na teplom mieste vykysnúť.
- Ak zdvojnásobí objem, preložíme ho na drevenú dosku, ktorú sme si posypali múkou (aby sa cesto neprilepilo). Necháme ešte chvíľu odpočinúť. Cesto vyvaľkáme a pomúčeným pohárikom vykrojíme malé kolieska. Tie necháme ešte trošku podkysnúť.
- Do hrnca si pridáme väčšie množstvo oleja (šišky musia plávať), a do horúceho pridávame kolieska, do ktorých si urobíme prstami v strede dierku (aby sme mali miesto na džem, lekvár). Vysmážame z oboch strán do zlatista. Preložíme ich na obrúsok, aby sme odsali prebytočný tuk.
- Hotové šišky posypeme práškovým cukrom, do jamiek dáme lyžicu ľubovoľného džemu, alebo lekváru, najlepšie domáceho. Môžeme ozdobiť ešte šľahačkou, jogurtom.
- Z tejto dávky si upečieme 80 ks menších šišiek. Ak je to veľa, pripravíme si ich z polovičnej dávky. Ak zvýšia (čo asi nie), môžeme si ich zamraziť a sladkú pochúťku kedykoľvek zohriať.
Dobrú chuť. 😍
Vyskúšajte aj recept na pravé domáce pirohy ako od babičky