Lekvárové, výborné, chutné a naše najlepšie šišky. Recept na prípravu domácich, fašiangových, tradičných šišiek sa však hodí hocikedy. Najlepšie šišky pod slnkom vám ponúka kuchyňa od žien v meste.
Šišky
Šišky poznáme aj americké, ktoré tam volajú donuty, ale tie naše sú naše. Ešte ste tento skvelý koláčik z kysnutého cesta nerobili? Vyskúšajte náš overený recept na nadýchané šišky a pripravte si vláčne, domáce koláčiky, ktorým jednoducho neodoláte.
Vyskúšajte recept na tradičné fašiangové šišky z kuchyne portálu Ženy v meste. Fašiangy sa krátia, už sa nenavrátia... Tento recept na domáce babkine šišky k nim patrií. Fašiangy sú obdobie zábavy a dobrého jedla. Nadýchané šišky, ktoré ich už tradične symbolizujú.
Určite sa k nemu vrátite a pomôže vám vytvoriť v domácnosti pravú fašiangovú náladu. A nemusia byť práve ani fašiangy.
Vyskúšajte aj recept na tvarohové fánky, alebo kakaový závin.
Ingrediencie na babkine šišky
(80 ks)
- 500 g hladká múka,
- 250 ml mlieka,
- 1 ks vajce,
- 3 ks žĺtok,
- 1 ks droždie (42 g),
- 4 polievkové lyžice práškového cukru,
- 1 vanilkový cukor,
- 4 polievkové lyžice oleja,
- 4 polievkové lyžice umu,
- štipka soli,
- citrónová kôra,
- olej na vyprážanie,
Postup receptu na najlepšie šišky, nadýchané, tradičné a domáce
- Na úvod si pripravíme kvások. Do 1 dl vlažného mlieka zapracujeme nadrobené droždie, lyžicu cukru a trošku múky. Vymiešame a necháme postáť, pokiaľ nám kvások nenarastie dvojnásobne. Do väčšej misky si pridáme zbytok mlieka, vajce, žĺtka, zvyšný cukor a kvások. Vymiešame. Pridáme um, olej.
- Postupne zapracujeme múku so štipkou soli, nastrúhanú citrónovú kôru (nemusíme). Vymiesime si vláčne cesto, ak sa nám zdá tuhé, môžeme pridať ešte trošku mlieka. Posypeme múkou, prikryjeme utierkou a necháme na teplom mieste vykysnúť.
- Ak zdvojnásobí objem, preložíme ho na drevenú dosku, ktorú sme si posypali múkou (aby sa cesto neprilepilo). Necháme ešte chvíľu odpočinúť. Cesto vyvaľkáme a pomúčeným pohárikom vykrojíme malé kolieska. Tie necháme ešte trošku podkysnúť.
- Do hrnca si pridáme väčšie množstvo oleja (šišky musia plávať), a do horúceho pridávame kolieska, do ktorých si urobíme prstami v strede dierku (aby sme mali miesto na džem, lekvár). Vysmážame z oboch strán do zlatista. Preložíme ich na obrúsok, aby sme odsali prebytočný tuk.
- Hotové šišky posypeme práškovým cukrom, do jamiek dáme lyžicu ľubovoľného džemu, alebo lekváru, najlepšie domáceho. Môžeme ozdobiť ešte šľahačkou, jogurtom.
Tip od žien v meste: Z tejto dávky si upečieme 80 ks menších šišiek. Ak je to veľa, pripravíme si ich z polovičnej dávky. Ak zvýšia (čo asi nie), môžeme si ich zamraziť a sladkú pochúťku kedykoľvek zohriať. Dobrú chuť. Skúste aj náš recept na perník.