Jednoduchý kvások je dôležitou súčasťou kysnutého cesta napríklad na prípravu koláčov. Je nutné dodržať pár zásad, aby sa skutočne podaril. Pripravte si kváskové dobroty správne podľa webu Ženy v meste aj vy!

Ako si urobiť kvások

Urobiť si kvások sa na prvý pohľad zdá byť jednoduché, no nemusí sa vždy podariť. A pritom je tak dôležitý pri príprave každého kysnutého cesta, či už ide o koláče, šišky, langoše, ale aj knedle, domáci chlieb, podpecníky či pizza. Bez dobrého kvásku sa jednoducho nezaobídu.

Ako si teda vypestovať kvások? Základom je trojkombinácia: čerstvé droždie, trochu cukru a mlieko. Avšak pozor! Je nesmierne dôležité pridať vlažné mlieko. Nesmie byť ani príliš horúce, ozaj iba vlažné. Vtedy by sa totiž kvasinky mohli udusiť a nebudú zaktivované. Kvások, tým pádom, nepôsobí, cesto nenakysne, koláčiky nebudú.

Kvások, dôležitý základ kysnutého cesta. Foto - Slávka

3 zásady ako vypestovať kvások

Ak aj dodržíte všetky tieto zásady, niekedy sa stane, že kvások nezačne správne pracovať a môže hroziť, že cesto nebude dobre nakysnuté. Veľa krát ale stačí skúsiť pár malých trikov a kvásku sa dá pomôcť:

  • Misku s kváskom položíme na vrch rozohriatej rúry, vďaka teplu zospodu kvások poskočí.
  • Pridáme malú lyžičku hladkej múky, v kombinácii s trochou cukru a vlažným mliekom pomôže rozprúdiť kvasinky.
  • Ak aj čerstvé droždie nezaberie, prisypte sušené droždie. To istotne zapôsobí.

Ukážeme si aj pár základných receptov, kde je správne nakysnutý kvások nevyhnutnosťou. Pri tradičných receptoch je dôležité čerstvé droždie, no pizza alebo talianske pečivo ako je napríklad ciabatta je možné pripravovať aj zo sušeného droždia.

Recepty z kvásku - Langoše

Príprava nadýchaných langošov. Foto - Slávka

Ingrediencie

  • Kvások (kocka droždia - 42 g, 1 dcl vlažného mlieka, kávová lyžička cukru),
  • 0,5 kg hladkej múky,
  • Soľ,
  • Olej

Postup receptu na nadýchaný langoš

  1. Urobíme si kvások, zmiešame droždie, cukor a mlieko, počkáme zhruba 10 až 15 minút, kým sa zaktivuje.
  2. Zmiesime s múkou, pridáme ešte soľ a necháme nakysnúť – zhruba hodinu. Potom premiestnime na dosku, kde ešte nejakú chvíľu necháme kysnúť.
  3. Vytvarujeme malé bochníky, ktoré následne v ruke ponaťahujeme do tvaru langoša.
  4. Smažíme v horúcom oleji do zlatista.
  5. Máme pre vás aj rýchly recept na fantastické langoše

Poslať ako nákupný zoznam na e-mail
O chvíľu vám príde váš nákupný zoznam.

Kváskové recepty - Domáce knedle

Domáce knedle. Foto - Slávka

Ingrediencie

  • Kvások (kocka droždia - 42 g, 1 dcl vlažného mlieka, kávová lyžička cukru),
  • 0,5 g výberovej múky,
  • 3,5 dcl mlieka,
  • Soľ,
  • Olej

Postup receptu na domáce nadýchané knedle

  1. Urobíme si kvások, zmiešame droždie, cukor a mlieko, počkáme zhruba 10 až 15 minút, kým sa zaktivuje.
  2. Pridáme preosiatu múku, soľ, miesime vlažným mliekom asi 10 minút.
  3. Necháme kysnúť, nech cesto zaplní misku, vytvarujeme tak dva bochníky.
  4. Opäť ich necháme dobre nakysnúť na pomúčenej doske, aspoň takých 10-15 minút.
  5. Knedle varíme v pare na nožičke potretej olejom 20 minút.
  6. Pozrite si aj recept na najlepšiu domácu parenú knedľu na portáli Dobrá kuchyňa.

Recept z kvásku - Pravé talianske pečivo

Správne pripravené talianske pečivo. Foto - Slávka

Ingrediencie

  • 450 g hladkej múky,
  • 250 ml vody,
  • Vrecko droždia v prášku,
  • Soľ,
  • Sezam,
  • Morská soľ,
  • Čierne korenie,
  • Parmezán,
  • Prípadne aj olivový olej

Postup receptu na pravé talianske pečivo

  1. Spracujeme cesto, kvások teraz nerobíme, sušené droždie prisypeme priamo do cesta.
  2. Po spracovaní ho necháme dobre nakysnúť. Vytvarujeme šulce.
  3. Na naolejovanom plechu necháme opäť kysnúť. Pečivo potrieme ešte aj zvrchu olejom (treba dosť, je to potom krásne chrumkavé) a dáme posýpku - sezam, morskú soľ, čierne korenie, parmezán, prípadne olivový olej.
  4. Pečieme na 180 stupňov asi 20 minút.
  5. Vyskúšajte si pripraviť aj výborné domáce bagety z obyčajnej rúry podľa webu Ženy v meste.

Želáme vám dobrú chuť a veľa šťastia, aby sa vám kvások podaril podľa predstáv!