Hrach. Strukovina, lacná a dostupná. Obsahuje mnoho vitamínov a minerálov. Prečisťuje tráviacu sústavu a má detoxikačné účinky. Dodá množstvo energie a dostatočne zasýti. Podporuje správne fungovanie nervovej sústavy a srdca. Účinne znižuje vysoký cholesterol. Má blahodárne účinky na nechty, vlasy a oči.

Hrach je výživná strukovina. Foto - autorka.

Ingrediencie na výbornú hrachovú polievku

1 hrnček sušeného hrachu (0,25dl)

5 zemiakov (stredných)

lyžica masti (masla)

1 väčšia cibuľa

4 strúčiky cesnaku

na dochutenie:

bobkový list, čierne korenie celé, kurkuma, drvená rasca, červená paprika mletá, soľ, majorán

Recept na zdravú hrachovú polievku

Hrach si namočíme do studenej vody, aby napučal. Najlepšie cez noc (postačí však aj na dve hodiny). Po napučaní vodu zlejeme. Do hrnca dáme hrach, zalejeme vodou, pridáme bobkový list, čierne korenie celé, kurkumu (výborná na kĺby), drvenú rascu, celý strúčik cesnaku. Ak je hrach takmer mäkký, pridáme na malé kocky nakrájané zemiaky.

Na masti (masle, olivovom oleji) si do sklovita opražíme nadrobno nakrájanú cibuľu, odstavíme, pridáme roztlačený cesnak, mletú červenú papriku. Premiešame a necháme postáť, aby sa uvoľnili chute. Pridáme do polievky.

Postup na hrachovú polievku.   Foto - autorka

Ak je potrebné, pridáme vodu. Varíme, pokiaľ zemiaky nezmäknú. Polievku dochutíme soľou, (vegetou) podľa potreby. Pridáme sušený majorán. Keď obľubujete krémové polievky, hrach povaríme do mäkka, korenie vyberieme a následne rozmixujeme. Zemiaky varíme osobitne a až potom dáme do rozmixovanej polievky. Ak ste mäsožravé typy, na cibuľke si opražíme klobásku, párky, alebo údené, pridáme cesnak, červenú papriku a pridáme do polievky. Dochutíme. Môžeme podávať s opraženým chlebíkom, ozdobiť zelenou cibuľkou.