Skvelá zeleninová polievka s krupicovými haluškami, recept aj pre deti. Katarína z Cíferu zaboduje u svojich detí - šesťročnej Elizabeth a tri a polročného Branka, akoukoľvek zeleninou.

Zeleninová polievka s krupicovými haluškami - fotorecept kliknite

U svojich detí - šesťročnej Elizabeth a tri a polročného Branka, zaboduje akoukoľvek zeleninou. Najradšej ju majú surovú. Obľúbená je aj zeleninová polievka s krupicovými haluškami. Katarína už pracuje a tak si varenie niekedy uľahčí prípravou jedla rovno na dva dni.

Aké je najobľúbenejšie jedlo Tvojich detí?

„Jedným z najobľúbenejších jedál mojich detí je zeleninová polievka s krupicovými haluškami. A to hlavne, keď si môžu zeleninu sami nazbierať rovno z hriadky. Mimo sezóny uprednostňujem skôr mrazenú zeleninu. Snažím sa nakupovať predovšetkým od slovenských výrobcov.“

Vybrali sme aj obľúbený recept na skvelú rajčinovú polievku

 

 

Zeleninová polievka a krupicové halušky

Varíš denne? Aký máš kuchársky štýl - vymýšľaš nové recepty alebo sa skôr držíš tradičnej kuchyne?

„Snažím sa variť každý deň. No po návrate do práce si to niekedy uľahčujem tým, že niektoré obľúbené jedlá varím vo väčšom na dva dni. “

 

Zeleninová polievka a krupicové halušky. Všetko musí začať na záhradke. Foto - archív

 

Zeleninová polievka a krupicové halušky

Aké zmeny si spravila vo varení po narodení dieťaťa?

„Pred narodením mojich detí som veľmi rada experimentovala. Používala som veľa korenia, zbierala recepty z rôznych kútov sveta a skúšala nové netradičné jedlá. Dnes je štýl môjho varenia podstatne jednoduchší. Varím skôr tradičné jedlá. Korenie som nahradila doma vypestovanými bylinkami. Do môjho jedálnička po ôsmich rokoch pribudlo mäso. A tiež som začala pestovať viac zeleniny, ktorá deťom chutí najviac v surovom stave.“

Máš nejaký tip, čo sa Ti osvedčil v kuchyni?

„Zeleninu pridávam, takmer do všetkých príloh k jedlám. Holandská kuchyňa bola pre mňa inšpiráciou už pri príprave prvých jedál pre moje deti, a je doteraz. Zemiakovej kaši dodá výbornú chuť takmer každý druh zeleniny varenej či len tak pridanej v surovom stave. Ako napríklad uvarená mrkva, karfiol, zeler, petržlen alebo čerstvý nakrájaný ľadový šalát, špenát či rukola. Takto mám vždy trochu iné jedlo. Nahrubo nastrúhanú mrkvu, pór či inú zeleninu pridávam pri restovaní aj do ryže.“

 

Zeleninová polievka s krupicovými haluškami - Ingrediencie polievka

  • mrkva
  • petržlen
  • hrášok
  • zelené fazuľkové struky
  • zemiaky
  • iná polievková zelenina podľa sezóny a chuti (pór, karfiol, brokolica...)
  • 1 polievková lyžica hladnej múky
  • 1 lyžička sladkej mletej papriky
  • soľ, olej, petržlenová vňať

Krupicové halušky - ingrediencie

  • 1 vajíčko
  • detská krupica
  • bylinky
  • soľ

 

 

Zeleninová polievka a krupicové halušky. Všetko musí začať na záhradke. Foto - archív

 

Zeleninová polievka s krupicovými haluškami - postup

  1. Do hrnca dáme olej, orestujeme zeleninu. Pridáme mletú papriku a hladkú muku, premiešame a zalejeme vodou. Posolíme a necháme variť.
  2. Halušky: Vajíčko zmiešame s krupicou, pridáme nadrobno nasekané bylinky (napríklad pažítku, petržlenovú vňať, majoránku...) najlepšie čerstvé a soľ. Cesto na halušky nesmie byť veľmi husté, aby nezostali vo vnútri tvrdé. No ani riedke, aby sa nerozvárali.
  3. Keď máme zeleninu mäkkú, do vriacej polievky hádžeme lyžičkou malé kúsky cesta (lyžičku treba  najskôr namočiť do horúcej polievky, aby sa nám cesto na ňu nelepilo). Necháme povariť asi 5 minút. Na záver pridáme nakrájanú petržlenovú vňať.

Dobrú chuť. A tu je zase klasická brokolicová polievka.

Vybrali sme pre vás aj recept na skvelú hrachovú polievku - kliknite