Ako sa varí výborná dusená ryža. Aj recept na istotu ponúka kuchyňa portálu Ženy v meste. Nech sa páči. 

Robili ste ryžu už zopár krát a nie vždy sa vám podarila? Kuchyňa portálu Ženy v meste vám ponúka recept pre istotu, ktorý určite vyskúšajte.

Ako sa varí výborná dusená ryža - fotorecept kliknite

Dusená ryža je sypká a má výbornú chuť. Aj tak nechcete riskovať? Na záver ponúkame ešte bonus, ten najjednoduchší spôsob na túto obľúbenú prílohu. Nech sa páči, nechajte sa inšpirovať.

Prílohy sú u nás veľmi obľúbené. Kuchyňa portálu Ženy v meste má pre vás mnoho overených receptov. Či sú to najlepšie zemiaky pečené v rúre na papieri, jednoduchá tarhoňa (ktorá nelepí), lahodné pyré z Hokkaido tekvice, cuketové placky pečené v rúre, ale aj mnoho iných pochúťok. Stačí si len vybrať.

Aj naďalej budeme pre vás pripravovať novinky na chutné prílohy, nielen tie tradičné ako parená knedľa, zemiaková knedľa, ale aj tie modernejšie a zdravšie, napr. domáce cviklové halušky zo špaldovej múky, mrkvové placky. Máte sa na čo tešiť. Ďakujeme vám za vašu priazeň, veľmi si to vážime.

Vyskúšajte aj recept na výborné cuketové placky pečené v rúre

Ako sa varí výborná dusená ryža, recept na istotu

  • Čas prípravy: 30 minút
  • Počet porcií:

 

 

Výborná ryža dusená sypká - ingrediencie

pohár 250 ml

  • 1 pohár ryže (guľatozrnnej, môže byť aj dlhozrnná)
  • 1,5 pohár vriacej vody (dôležitý je pomer 1:1,5)
  • 1 ks cibuľa strednej veľkosti
  • 2 lyžice oleja alebo bravčovej masti
  • zopár kvapiek citrónovej šťavy
  • na dochutenie: soľ podľa potreby, 3 zrniečka celého čierneho korenia (nemusí byť), 5 klinčekov (nemusí byť)

 

 

Ako sa varí skvelá dusená ryža. Foto - Nela

 

Výborná ryža dusená sypká - postup receptu

  1. Najprv si odmeriame ryžu. Nezabúdajme na pomer, na jeden hrnček ryže potrebujeme 1,5 hrnčeka vriacej vody. Ryžu dôkladne umyjeme vo viacerých vodách, aby sme ju zbavili škrobu. Práve ten spôsobuje, že sa ryža pri varení lepí. Pripravíme si cibuľu, môžeme ju dať celú, napichať do nej klinčeky, alebo ju rozpoliť.
  2. Umytú ryžu necháme na sitku odkvapkať, aby bola suchá. U nás doma je obľúbená ryža, ktorú pražím spolu s cibuľou nakrájanou nadrobno. Dusená ryža je oveľa chutnejšia a krásne vonia. Samozrejme, ak vašim ratolestiam cibuľa vadí, zvoľte celú alebo polenú. Na prípravu dusenej ryže zvolíme kvalitnejší hrniec s hrubým dnom.
  3. Na oleji (masti) opražíme ryžu s cibuľou do sklovita, za stáleho miešania, aby neprihorela. Keď ryžu opražíme, uzavrie sa škrob vo vnútri. Ak zvolíme nakrájanú cibuľu, postupujeme rovnako. Opražená ryža by mala "vŕzgať". Keď chceme docieliť, aby ryža nelepila, je dobré pamätať na zásady. Ryžu umyť, opražiť a nechať unikať paru.  
  4. Vodu si dáme zovrieť. Opraženú ryžu zalejeme vriacou vodou, ktorú sme si odmerali. Pomer je veľmi dôležitý. Pridáme soľ, môžeme aj celé čierne korenie. Pripravenú ryžu prikryjeme a na miernom stupni dusíme 15-20 minút podľa potreby. Záleží to aj od ryže. Po 15 minútach skontrolujeme, ak je mäkká, odkryjeme ju, aby unikla zvyšná para.
  5. Ak by ste mali prikrývku s dierkami, je to výborné na únik pary počas dusenia, aby sa ryža nezlepila. Ak takú pokrievku nemáte, môžete klasickú prikrývku trošku odkryť, aby bol malý priestor na únik pary. A ešte jeden trik na záver. Spolu s vodou pridajte k ryži zopár kvapiek citrónovej šťavy. Dusená ryža bude krásne bielunká.

Tip na záver: Aj tak máte obavy z prípravy dusenej ryže? Ako bonus ponúkame ten najjednoduchší spôsob. Premytú ryžu uvarte v osolenej vode do mäkka ako cestovinu (trvá to približne 15-20 minút). Potom ju iba prepláchnite a sceďte. Na panvici rozohrejte olej alebo maslo, pridajte ryžu a nechajte prehriať. Podľa chuti môžete ešte dosoliť.

Dobrú chuť.

Vyskúšajte aj recept na najlepšie zemiaky pečené v rúre na papieri