Linecké cesto od babičky je u nás počas Vianoc skutočnou nevyhnutnosťou. Pripravte si s nami tento rok linecké podľa rokmi dôkladne overeného receptu.

Linecké cesto od babičky

Linecké cesto od babičky je veľmi zaujímavé pre mnohé aspekty, ktoré odzrkadľujú tradičnú a domácu prípravu. Tým najdôležitejším je jeho historický a rodinný význam. Cítiť to nielen u nás.

Príprava tohto cesta sa často prenáša z generácie na generáciu, pričom každá babička má svoj unikátny "tajný" recept, ktorý môže zahŕňať drobné, ale významné detaily, ktoré robia každú verziu osobitnou. O ten náš recept sa s nami radi podelíme.

Druhým zaujímavým aspektom je jednoduchosť a univerzálnosť lineckého cesta od babičky. Je relatívne jednoduché na prípravu a možno ho použiť na výrobu rôznych druhov pečiva, od tradičných lineckých sušienok až po plnky do koláčov a tort.

Jeho mäkká a krehká textúra, ktorá je ideálna pre pečenie, je výsledkom správneho pomeru kvalitných surovín, ako je maslo, múka a cukor.

Chuťovo je linecké cesto od babičky známe svojou bohatou maslovou chuťou, ktorá je často doplnená jemnou vanilkovou arómou alebo pridaním citrónovej kôry pre dodanie sviežosti.

Toto cesto je tiež často spojené so sviatkami a oslavami, najmä s Vianocami, kde je pečenie lineckých sušienok významnou súčasťou rodinných tradícií a spomienok.

Okrem toho, sušienky z lineckého cesta majú aj vizuálny pôvab, či už sú jednoducho posypané cukrom, plnené džemom alebo ozdobené orechmi, či skombinované s inými ingredienciami.

Táto estetická stránka, spolu s lákavou chuťou, robí linecké cesto z babičkinej kuchyne obľúbeným nielen pre jeho chuť, ale aj pre jeho schopnosť vyvolať pocit domácej pohody a tradície.

Ďalšie recepty

Ingrediencie

  • 3 diely - hladkej múky 420 g,
  • 2 diely - masla teda 280 g,
  • 1 diel - práškového cukru 140 g, 
  • 4 žĺtky,
  • Na spájanie ovocný džem, u nás ríbezľový, ale môžete si vybrať podľa chuti,
  • Na ozdobovanie orechy s cukrom,
  • Potrebujeme vykrajovačky a papier na pečenie,

Poslať ako nákupný zoznam na e-mail
O chvíľu vám príde váš nákupný zoznam.

Postup receptu

  1. Do nádoby pridávame zmäknuté maslo, práškový cukor, 4 žĺtky a aj hladkú múku. Mixérom a potom rukami si vypracujeme cesto.


     
  2. Hotové cesto si zabalíme do potravinárskej fólie a aspoň na hodinu dáme do chladničky oddýchnuť. Odležané cesto si potom vyberieme a rozdelíme na polovice. Najskôr prvú polovicu vyvaľkáme.


     
  3. Z vyvaľkaného cesta vykrajujeme koláče a ukladáme ich na plech s papierom na pečenie. Budeme ich zlepovať a tak vytvárame dvojice vhodného tvaru. Tie koláčiky, ktoré budú po spájaní s džemom hore a nemajú okienko, môžeme potrieť bielkom a ozdobiť napríklad orechom.


     
  4. Linecké na plechu pečieme v rúre na 180 stupňov asi 10 minút. Upečené koláčiky necháme vychladnúť a džemom pospájame. Môžeme ich ozdobiť aj čokoládovou polevou, kokosom, orechami...

Tip od žien v meste: Tradičný džem používaný na linecké koláče je malinový. Jeho jemná a mierne kyslá chuť dokonale kontrastuje s bohatým a maslovým lineckým cestom. Malinový džem dodáva koláčikom aj krásnu svetločervenú farbu, ktorá je viditeľná cez vrchný mriežkový vzor cesta. Vyskúšajte aj ďalšie recepty na suché pečivo. Skúste aj našich 10 receptov na nepečené vianočné zákusky. Vyskúšajte aj ako si vylepšiť linecké koláčiky,

Videorecept