Chutné linecké koláčiky s makom, osvedčený recept z kuchyne portálu Ženy v meste. Recept, bez ktorého slovenská kuchyňa nie je to pravé, vo verzii s makom.

Makové linecké koláčiky

Linecké koláčiky sú jednoduché a u rodinných príslušníkov obzvlášť vďačné mlsky ku káve.

Škoda len, že sa vždy záhadne a rýchlo vyparia.  Táto verzia je podobná klasike, len s makom pre jeho milovníkov. Ja mám túto alternatívu veľmi rada. Verím, že aj Vám bude chutiť, ak ju vyskúšate. Tu je aj starý recept na linecké cesto.

Vyskúšajte aj recept na tradičné linecké koláčiky. A tu sú skvelé vianočné Išelské tortičky. Tu je aj náš recept na maslové linecké cesto. A tu je zase náš recept na rýchle linecké cesto.

Recept na výborné makové linecké koláčiky - ingrediencie

  • 250 gramov Hery alebo masla,
  • 350 gramov hladkej múky,
  • 100 gramov maku,
  • 200 gramov práškového cukru,
  • 1 balíček vanilínového cukru,
  • ½ balíčka kypriaceho prášku do pečiva,
  • 2 žĺtka,
  • 1 bio citrón,
  • džem,

Poslať ako nákupný zoznam na e-mail
O chvíľu vám príde váš nákupný zoznam.

 

Makové linecké koláčiky, osvedčený recept. Foto - Jaja

Linecké koláčiky s makom - postup receptu

  1. Vo väčšej miske si zmiešame múku s práškovým cukrom, vanilínovým cukrom, makom a práškom do pečiva.
  2. Pridáme žĺtka a zmäknutý tuk nakrájaný na kocky. Na to nastrúhame kôru z citróna na jemnom strúhadle.
  3. Všetko spolu poriadne vymiešame tak, aby sme mali konzistentnú, dobre poprepájanú hmotu. Misku prikryjeme igelitovým vreckom a vložíme na hodinu do chladničky - bude sa nám tak s cestom lepšie pracovať.
  4. Dosku na vaľkanie si trochu pomúčime múkou. Cesto vyvaľkáme na približne 3 milimetre a vykrajujeme z neho formičkami koláčiky. Zvykom je u lineckých koláčikov mať v polovici vykrojených foriem ešte malú dierku, aby bolo pekne vidieť lekvár, ktorým sa polovice spájajú.  Koláčiky však budú chutné, nech už sú odkrojené do akéhokoľvek tvaru.
  5. Vykrojené tvary ukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Koláčiky pečieme na 170 stupňoch približne 10 minút do zlatova. Čas je len orientačný, závisí od rúry, takže koláčiky si treba strážiť, aby neprihoreli.
  6. Po upečení necháme cesto vychladnúť. Upečené vykrojené tvary k sebe spájame džemom. Na konci môžeme výsledné makové linecké jemne poprášiť práškovým cukrom.

Hotovo - dobrú chuť!

Vyskúšajte aj recept na najjemnejšie vanilkové rožky