Fantastické linecké koláčiky. Tradičné a tak obľúbené. Malé kolieska zlepované džemom, voňajúce po vanilke. Výborné na každú príležitosť, nielen na Vianoce alebo Veľkú noc. Výhodou je, že dlho vydržia. Môžeme si ich pripraviť v predstihu a uskladniť v dóze.

Recept na tradičné linecké koláčiky - fotorecept kliknite

Ingrediencie na chutné linecké koláčiky

 - 750 g hladká múka špeciál (špaldová)
 - 500 g maslo (Hera)
 - 250 g práškový cukor
 - 1 ks vanilínový cukor
 - 3 ks žĺtok
 - nastrúhaná citrónová alebo pomarančová kôra

Recept na tradičné linecké koláčiky - na dozdobenie:

džem, lekvár, čokoládová poleva, cukrové ozdôbky, kokos, orechy, práškový cukor

Recept na tradičné linecké koláčiky. Foto - autorka

Recept na výborné linecké kolieska

1. Do zmäknutého masla (môžeme použiť aj Heru, ale maslo je lepšie) si zapracujeme žĺtky. Pridáme práškový a vanilínový cukor, nastrúhanú kôru (koláčiky krásne prevonia a ochutí). Keď ju nemusíme, kôru vynecháme.

2. Postupne pridávame múku. Vypracujeme bochník, ktorý zabalíme do fólie a necháme v chlade cca hodinu odpočívať a zachladiť. Môžeme ho tam ponechať aj do druhého dňa.

3. Na pomúčenej doske si cesto vyvaľkáme na hrúbku 3 mm a vykrajujeme rôzne tvary. Na plech vystlaný papierom na pečenie si ukladáme jednotlivé kúsky a pečieme pri teplote 180o C približne 8-10 minút podľa potreby.

4. Pečivo má byť svetlé s ružovkastými okrajmi. Upečené koláčiky spájame s džemom, lekvárom. Môžeme obaliť v práškovom cukre, alebo rôzne ozdobiť čokoládovou polevou, cukrovými guličkami, strúhaným kokosom, orechmi podľa fantázie.

Dobrú chuť. 

Vyskúšajte aj recept na výborné šišky.