Fantastické linecké koláčiky. Tradičné a tak obľúbené. Malé kolieska zlepované džemom, voňajúce po vanilke. Výborné na každú príležitosť, nielen na Vianoce alebo Veľkú noc. Výhodou je, že dlho vydržia. Môžeme si ich pripraviť v predstihu a uskladniť v dóze.
Recept na tradičné linecké koláčiky - fotorecept kliknite
Vyskúšajte aj recept na najjemnejšie vanilkové rožky
Prečítajte si
Ingrediencie na chutné linecké koláčiky
- 750 g hladká múka špeciál (špaldová)
- 500 g maslo (Hera)
- 250 g práškový cukor
- 1 ks vanilínový cukor
- 3 ks žĺtok
- nastrúhaná citrónová alebo pomarančová kôra
Recept na tradičné linecké koláčiky - na dozdobenie:
džem, lekvár, čokoládová poleva, cukrové ozdôbky, kokos, orechy, práškový cukor
Recept na tradičné linecké koláčiky. Foto - autorka
Recept na výborné linecké kolieska
1. Do zmäknutého masla (môžeme použiť aj Heru, ale maslo je lepšie) si zapracujeme žĺtky. Pridáme práškový a vanilínový cukor, nastrúhanú kôru (koláčiky krásne prevonia a ochutí). Keď ju nemusíme, kôru vynecháme.
2. Postupne pridávame múku. Vypracujeme bochník, ktorý zabalíme do fólie a necháme v chlade cca hodinu odpočívať a zachladiť. Môžeme ho tam ponechať aj do druhého dňa.
3. Na pomúčenej doske si cesto vyvaľkáme na hrúbku 3 mm a vykrajujeme rôzne tvary. Na plech vystlaný papierom na pečenie si ukladáme jednotlivé kúsky a pečieme pri teplote 180o C približne 8-10 minút podľa potreby.
4. Pečivo má byť svetlé s ružovkastými okrajmi. Upečené koláčiky spájame s džemom, lekvárom. Môžeme obaliť v práškovom cukre, alebo rôzne ozdobiť čokoládovou polevou, cukrovými guličkami, strúhaným kokosom, orechmi podľa fantázie.
Dobrú chuť.
Vyskúšajte aj recept na výborné šišky.