Linecké cesto z ktorého sa pripravujú linecké koláče u nás patrí medzi klasické vianočné recepty. Vyskúšajte tento na jednoduché linecké cesto podľa overeného receptu portálu Ženy v meste.

Linecké cesto

Starý recept na linecké cesto ku Slovensku neodmysliteľne patrí. Dedí sa u nás medzi generáciami a určite aj dnes ide o najobľúbenejšie domáce vianočné koláče.

Nie je asi veľkým prekvapením, že tieto koláčiky z u nás tak obľúbeného lineckého cesta sú pomenované podľa rakúskeho mesta Linec. Tamojšia slávna Linzer torte (takto vyzerá - kliknite) chutil a vraj aj cisárovnej Sisi. Kto vie, možnu ju ku nám priniesla práve ona, napríklad počas svojich pobytov v Bardejovských kúpeľoch

Fantastické linecké koláčiky však u nás vyzerajú trošku inak. Tradičná a tak obľúbená Linecká torta sa u nás premenila na malé kolieska zlepované džemom, voňajúce po vanilke. Klasické linecké cesto však stále hrá dôležitú úlohu.

Aj ako malé kolieska je toto upečené cesto skvelé na každú sviatočnú príležitosť, nielen na Vianoce alebo Veľkú noc.  Sviatočné chvíle u nás jednoducho bez lineckých koláčikov nie sú úplne dokonalé.

  • Ako dlho vydržia linecké koláče?

Tento recept má aj svoje veľké výhody. Jedným z nich je napríklad to, že linecké koláče dlho vydržia. Môžeme si ich pripraviť v predstihu a uskladniť v dóze. Tak 2-3 týždne vydržia bez problémov. Prípadne ich môžete tesne pred servírovaním naplniť.

Vyskúšajte tento recept na linecké cesto a dajte nám v diskusii na facebooku vedieť, ako sa vám podarili. Vyskúšajte aj overený recept na maslové  linecké cesto

Ingrediencie na klasické linecké koláče

  • 750 g hladká múka špeciál (špaldová),
  • 500 g maslo (Hera),
  • 250 g práškový cukor,
  • 1 ks vanilínový cukor,
  • 3 ks žĺtok,
  • nastrúhaná citrónová alebo pomarančová kôra,

na dozdobenie: džem, lekvár, čokoládová poleva, cukrové ozdôbky, kokos, orechy, práškový cukor,

  • papier na pečenie,

Poslať ako nákupný zoznam na e-mail
O chvíľu vám príde váš nákupný zoznam.

 

Linecké koláčiky - postup receptu

  1. Do zmäknutého masla (môžeme použiť aj Heru, ale maslo je lepšie) si zapracujeme žĺtky. Pridáme práškový a vanilínový cukor, nastrúhanú kôru (koláčiky krásne prevonia a ochutí). Keď ju nemusíme, kôru vynecháme.


     
  2. Postupne pridávame múku. Vypracujeme bochník, ktorý zabalíme do fólie a necháme v chlade cca hodinu odpočívať a zachladiť. Môžeme ho tam ponechať aj do druhého dňa.


     
  3. Na pomúčenej doske si cesto vyvaľkáme na hrúbku 3 mm a vykrajujeme rôzne tvary. Na plech vystlaný papierom na pečenie si ukladáme jednotlivé kúsky a pečieme pri teplote 180o C približne 8-10 minút podľa potreby.


     
  4. Pečivo má byť svetlé s ružovkastými okrajmi. Upečené koláčiky spájame s džemom, lekvárom. Môžeme obaliť v práškovom cukre, alebo rôzne ozdobiť čokoládovou polevou, cukrovými guličkami, strúhaným kokosom, orechmi podľa fantázie. Pripravte si linecké cesto podľa nášho fotoreceptu - kliknite.

Dobrú chuť a šťastné a veselé. 🎄 Vyskúšajte aj recept na skvelé kokosové pusinky