1. Kvalitná rastlinná strava

Podľa svetovo uznávaných konzultantov v gastronómii, spoločnosti Baum+Whiteman, je najzásadnejším trendom pre rok 2018 rastlinná strava. Ak sa pozrieme na potravinový priemysel, nové inovatívne firmy a start-upy idú tomuto trendu neustále naproti, reštaurácie ešte trochu zaostávajú, ale ani tie klasické si nebudú môcť dovoliť ignorovať vegánov či vegetariánov. Práve v tomto roku nás zrejme čaká veľká revolúcia na jedálnych lístkoch. Hlavne mladá generácia stále volá po vegánskej ponuke, takže sa môžeme tešiť na ďalšie nové vegetariánske či vegánske koncepty a podniky, ale aj na rozmanitejšie jedálne lístky, napísal denník iDNES.cz.

 

Ilustračné foto - pixabay.com

 

2. Chef-driven fast-casual koncepty a street food

Chef-drivej fast-casual, teda v preklade perfektné jedlá pripravené kulinárskymi majstrami, ale v rýchlej, jednoducho pripravovanej a cenovo dostupnej forme. Aj v roku 2018 budú veľmi populárne spolu s vyhľadávaným street foodom, ktorý stále neomrzel. Podľa gastronomických vizionárov pôjdu v roku 2018 hlavne jedlá ako tempura, kebab, knedlíčky všetkého druhu a „papusas“ – tradičné salvadorské jedlo v podobe kukuričných placiek s rozmanitými slanými náplňami.

 

Ilustračné foto - pixabay.com

 

3. Kvalita jedál a reštaurácií

Či ide o zeleninu alebo mäso, pretrváva dopyt po kvalite potravín. „Pevne verím, že aj tento rok bude hlavným trendom kvalita - hostia ju budú hľadať a aj si ju doprajú. K tomu nech sa pridá hrdosť kuchárov na svoje remeslo a čím väčší počet reštaurácií, kde poznáte nielen jej príbeh ale aj kuchára. A tajne verím, že trendom roku 2018 bude robiť si do reštaurácie rezerváciu," povedal pre Ženy v meste šéfkuchár Jaroslav Židek.

 

Ilustračné foto - pixabay.com

 

4. Lokálnosť nahradí hyperlokálnosť

Lokálnosť podľa odborníkov vylepší tento rok hyperlokálnosť. Teda jedlo vypestované, pripravené a skonzumované v rámci jednej oblasti. Alebo dokonca v jednej reštaurácii. „Aj v roku 2018 budú žiadané jedlá pripravené z lokálnych surovín a k tomu si želáme múdrosť hostí, ktorí nevyžadujú špargľu v marci či jahody v decembri,“ dodal Jaroslav Židek.

 

 

Nie všetci si hyperlokálnosť, samozrejme, budú vedieť takto zariadiť, preto stále bude vládnuť radikálny princíp lokálnosti podľa osvedčeného čím bližšie, tým lepšie. „Lokálne a sezónne suroviny budú určite stále nielen zdravé, ale aj trendové. Jahodu bez vône, kvôli ktorej kamióny brázdia Európu v zimnom menu, v žiadnej slávnej reštaurácie veru neuvidíme. V zimnom menu škandinávskych reštaurácii sú len morské plody, v jesennom hríby, lesné plody a divina a pod. A po pravde už aj na Slovensku alebo v Čechách je to podobné. Napríklad v Olomouckej ENTREE reštaurácii, ktorá sa stala reštauráciou roka, nájdete také exkluzívne jedlo ako je kapor na čierno s perníkom a slivkou alebo Jeleň s gdulou, čiernym koreňom a jaterničkou,“ povedala pre Ženy v meste kuchárka a lektorka varenia Katarína Ovečková Medveďová alias Cookučka.

 

Foto - restu.cz/entree-restaurant

 

5. Kuchyňa utečencov

Aj keď sa Európska únia snaží obmedzovať príval utečencov, ľudí rôznych národností bude spájať kuchyňa. V Nemecku má napríklad až 30 percent zamestnancov v  gastronómii nenemecký pôvod, čo sa veľmi dobre prejavuje rôznorodosťou chutí v ponuke jedál. Tak ako sa miešajú národnosti, mieša sa aj kuchyňa a prináša nové kombinácie a nápady. Len treba mať otvorenú myseľ a vychutnať si to.

 

Ilustračné foto - pixabay.com

 

6. Neplytvanie

Rozmýšľať o tom, koľko odpadu či nezjedeného jedla reštaurácie a konzumenti vyprodukujú už nie je len trendom, ale stáva sa stratégiou mnohých prevádzok a  domácností. „Trvalá udržateľnosť v stravovaní nie je dočasným javom a pretrvá aj v roku 2018,“ hovorí Katarína Ovečková Medveďová. Mnohé reštaurácie sa snažia zo surovín využiť všetko a spolupracujú s potravinovými bankami.

 

Ilustračné foto - pixabay.com

 

7. Domáce alebo návrat k retru

Aj v roku 2018 bude platiť, že domáce je lepšie a čo si reštaurácia nevyrobí sama, ako by nebolo. Dôležité budú hlavne korenia, omáčky a iné dochucovadlá, ktoré neviete vždy kúpiť a často rozhodujú o výsledku jedla. Napríklad sriracha kečup alebo octové ajoli.  

„Verím, že láskavé retro bude trendy nielen v šatníku ale ak v kuchyni. Mamám a dcéram, babkám a vnučkám a krásnym slečnám to pristane aj s vareškou v ruke, múkou na líčkach, alebo prštekom v mise s čokoládou, určite budú v kuchyni zdokonaľovať tradičné recepty,“ dodala Cookučka.