Tento starý recept na linecké cesto už si pamätá nejaké tie časy. Stále je však výborný a každý rok ho ani netreba oprašovať. Linecké podľa tohto receptu chutia naozaj výborne.

Starý recept na linecké cesto

Linecké cesto je u nás tradičná vianočná maškrta. Dajú sa z neho pripraviť klasické lekvárom spojené koláčiky, ale aj tradičná Linzer torte. Práve ako torta totiž vyzeral prvý recept v ktorom sa spomína starý recept na linecké cesto.

Recept o ktorý sa s vami podelím som videl na už dnes zožltnutom výstrižku z časopisu z Československa 70-tych rokov. Aj v ňom sa spomínalo, že ide o tradičný recept. Tak to mi už príde tradícia, nájdete ho nižšie.

História lineckého cesta a lineckých koláčikov je však oveľa bohatšia a fascinujúca už po cele stáročia. Ten naozaj starý recept na linecké cesto siaha oveľa ďalej ako tých 50 rokov. Už z názvu vyplýva, že má pôvod v meste Linz v Rakúsku. Tu sú niektoré zaujímavosti týkajúce sa prvého receptu a histórie lineckého cesta.

História

Staré recepty často predstavujú overené metódy a kombinácie chutí, ktoré boli vyvinuté a zdokonalené počas mnohých generácií. Táto tradičná kvalita je odmenou za osvedčenú chuť a konzistenciu, ktorú moderné varianty nemusia vždy dosiahnuť.

História starého receptu na linecké cesto hovorí, že v 17. storočí bol v Linzi zaznamenaný recept na "Linzer torte", čo je dodnes veľký koláč s mriežkovým vzorom na vrchu, pripravený z cesta, ktoré dnes poznáme ako linecké. Táto torta je považovaná za jednu z najstarších tort na svete s konkrétnym zachovaným písomným receptom.

Tradičný recept je dodnes uložený v mestskom archíve mesta Linz. Tento historický dokument, ktorý je považovaný za najstarší zachovaný recept na linecké cesto, je zaznamenaný v knihe z roku 1653. 

Pôvodný recept sa odvtedy mnohokrát menil a prispôsoboval miestnym ingredienciám a kulinárskym tradíciám v rôznych častiach sveta. Prvé recepty na linecké cesto často obsahovali mleté mandle alebo iné mleté orechy namiesto bežne používanej múky.

Hoci pôvodný už spomínaný linecký koláč bol skôr veľkým koláčom s džemom zakrytý mriežkou z cesta, neskôr sa začali robiť menšie linecké koláčiky s dierkou uprostred. Tak ako ich poznáme.

A práve ako malé koláčiky sú obľúbené dodnes. V niektorých kultúrach sa v minulosti verilo, že linecké koláčiky prinášajú šťastie a blahobyt, a preto sa často pekli pri špeciálnych príležitostiach a sviatkoch.

Napriek svojim rakúskym koreňom sa starý recept na linecké cesto a koláčiky rozšírili aj do v iných častí sveta, od Európy cez Ameriku až po Áziu. A u nás má už dlho svoje špeciálne miesto. Takže dobrú chuť. Prípadne skúste aj linecké cesto od babičky.

Tu je aj náš recept na maslové linecké cesto. A tu je vianočný punč. Vyskúšajte aj náš recept na vanilkové rožky bez vajec. Tu je zase náš recept na rýchle linecké cesto. Tu je aj náš recept na linecké cesto od babičky.

Ingrediencie

  • 280 g masla,
  • 420 g hladkej múky,
  • 140 g práškového cukru,
  • 4 žĺtky,
  • ovocný džem na spájanie, tradične ríbezľový,
  • orechy s cukrom na ozdobovanie,
  • vykrajovačky, papier na pečenie,
  • voliteľné: mleté vlašské orechy, alebo mandle, ktoré sa za dávnych čias do cesta pridávali,

Poslať ako nákupný zoznam na e-mail
O chvíľu vám príde váš nákupný zoznam.

Postup starého receptu na linecké cesto

  1. Do misky postupne pridávame zmäknuté maslo, práškový cukor, 4 žĺtky a aj hladkú múku. Ak máte chuť, vyskúšajte aj orechy. U nás ich do cesta nedávame, ale sú aj recepty s nimi. Mixérom a neskôr rukami si vypracujeme cesto.


     
  2. Cesto zabalíme do fólie a aspoň na hodinu dáme do chladničky oddýchnuť.


     
  3. Odležané cesto si rozdelíme na polovice a vyvaľkáme.


     
  4. Vykrajujeme koláčiky a ukladáme ich na plech s papierom na pečenie. Budeme ich zlepovať a tak vytvárame dvojice vhodného tvaru. Vhodné tvary (tie ktoré budú hore a nemajú okienko) môžeme potrieť bielkom a ozdobiť napríklad orechom.


     
  5. Koláčiky na plechu pečieme v rúre na 180 stupňov asi 10 minút.


     
  6. Upečené koláčiky necháme vychladnúť a džemom pospájame. Môžeme ich ozdobiť aj čokoládovou polevou, kokosom, orechami...

Tip: Tradičný džem používaný na linecké koláčiky je malinový. Jeho jemná a mierne kyslá chuť dokonale kontrastuje s bohatým a maslovým lineckým cestom. Malinový džem dodáva koláčikom aj krásnu svetločervenú farbu, ktorá je viditeľná cez vrchný mriežkový vzor cesta.

Môžete použiť aj iné džemy, napríklad ríbezľový lekvár, ale malinový džem je považovaný za klasickú voľbu pre linecké koláčiky.

Dobrú chuť, starý recept na linecké cesto prechádza generáciami. Určite vás nesklame. Vyskúšajte aj ako si vylepšiť linecké koláčiky, alebo náš recept na univerzálne linecké cesto. Skúste aj recept na grilážky. Skúste aj naše tipy, aby boli linecké koláčiky mäkké. Alebo koka sušienky retro.

Videorecept

 

 

  •