Jeseň je obdobím, ktoré vždy štedro zásobuje kuchyňu. Nie je tomu inak ani v tej českej. Zozbierané sú už obilniny aj strukoviny, dozrieva jesenné ovocie, vyorávajú sa zemiaky, v pivniciach už sú tekvice, koreňová aj hlúbová zelenina. Tiež husi a kačky majú zásobu tuku na to, aby skončili na pekáči. A nemôžeme zabudnúť na ochutnávanie mladého vína a na rôzne jesenné slávnosti plné dobrého jedla a pitia, ako sú hody alebo sviatok svätého Martina. Slávnostnú náladu si však môžeme vytvoriť aj doma.

Poďme si spoločne zostaviť jesenné menu a využiť pritom niekoľko zaujímavých regionálnych českých receptov, ktoré obsahujú vynikajúce sezónne suroviny.

Polievka otvára žalúdok, tvrdili naše prababičky a dnešní výživoví poradcovia im dávajú za pravdu. Chutné, husté polievky vždy boli a stále sú základom českej kuchyne, nesmie preto chýbať ani na našom jesennom stole. Mrkva sa vždy nachádzala v zásobách českej gazdinej, je základom pre mnohé omáčky a polievky. Najmä krémové polievky boli vždy obľúbené, táto z jesennej mrkvy sa varila tam, kde sa nedarilo tekviciam, to znamená hlavne v horských oblastiach.

 

Mrkvová krémová polievka

Foto - Czech Specials

Suroviny pre 4 porcie:

  • 800 g mrkvy
  • 200 g cibule
  • 50 cl oleja
  • soľ, čierne korenie, čili alebo cca 0,5 cm zázvoru (nemusí byť)
  • 1,8 l zeleninového vývaru
  • pažítka alebo vňať zelenej cibuľky

Postup:

Mrkvu očistíme a nakrájame na tenké kolieska, cibuľu nakrájame najemno a všetko na oleji restujeme do skaramelizovania mrkvy, potom osolíme a okoreníme. Zalejeme vývarom a varíme, kým nie je mrkva mäkká. Potom rozmixujeme ponorným mixérom a niekoľko minút prevaríme. Dochutíme, ak je polievka príliš sladká, ochutíme štipkou čili alebo strúhaným zázvorom. Môžeme zjemniť sladkou alebo kyslou smotanou. Jednotlivé porcie ozdobíme nakrájanou pažítkou alebo zelenou cibuľkou.

Hydina, či už kurčatá, morky, kačice alebo husi, zdobila český sviatočný stôl predovšetkým okolo sviatku svätého Martina. Vtedy mala od jari vykrmovaná hydina tú správnu váhu pre ukončenie svojej životnej púte a táto lahodná pečená dobrota sa tak mohla stať odmenou pre slúžky a paholkov, ktorí práve na svätého Martina odchádzali do inej služby, alebo predlžovali zmluvu so svojimi hospodármi. My by sme sa v tieto dni tiež mohli odmeniť, napríklad touto západočeskou špecialitou:
 

Kačica pečená na ovocí so zázvorovou kapustou a karlovarskou knedľou

Foto - Czech Specials

Servíruje sa s výbornou ovocnou omáčkou, jemnou karlovarskou knedľou a pikantnou kapustou. Ovocie možno samozrejme variovať, výborné sú aj hrušky alebo slivky.

Suroviny:

  • 1 kačica cca 2 kg
  • soľ
  • rasca celá
  • 2 lyžice medu
  • 2 jablká
  • 1 pomaranč
  • hrsť hrozienok
 

Zázvorová kapusta:

  • 1/2 hlávky bielej kapusty
  • 1 cibuľa
  • čerstvý zázvor veľkosti palca
  • 125 g masla
  • biele víno
  • 1 veľké jablko
  • soľ
  •  

Jemné karlovarské knedle:

  • 1 kg svetlého pečiva
  • 4 vajcia
  • 50 g masla
  • 250 - 300 ml smotany na varenie
  • 2 hrste petržlenovej vňate 
  • muškátový kvet
  • soľ
  • maslo na pomazanie
 

Postup

Kačicu posolíme, pridáme rascu, potrieme medom. Pečieme spolu s olúpaným ovocím nakrájaným na osminky a s hrozienkami, polievame výpekom a trochou vriacej vody. Z výpeku odvarením pripravíme šťavu.
 

Zázvorová kapusta

Bielu alebo červenú kapustu nakrájame na rezance, cibuľu a zázvor na kocky. Na rozpálenom masle všetko restujeme, podlejeme vínom a podusíme do zmäknutia. Na záver ku kapuste nastrúhame jablko a dochutíme soľou.
 

Jemné karlovarské knedle
Svetlé pečivo nakrájame na malé kocky a necháme v rúre vysušiť. Po vybratí z rúry ho zalejeme smotanou, pridáme rozpustené maslo, žĺtky, nasekanú petržlenovú vňať, ochutíme soľou a muškátovým kvetom a premiešame. Na záver zľahka vmiešame ušľahaný sneh z bielkov. Balíme do fólie a varíme v pare 15-20 minút podľa veľkosti.

K svätému Martinovi patrí aj typický múčnik, krehké rožteky plnené orechovou alebo makovou plnkou. Martinské rožky sú rýchle a veľmi dobré nielen po jesennom obede, ale aj na raňajky, alebo len tak ku káve.

 

Martinské rožteky

Foto - Czech Specials

Suroviny:

  • 450 g hladkej múky
  • 3 žĺtky
  • 250 g masla
  • 100 g práškového cukru
  • 0,25 l 33% smotany
  • štipka soli
  • 1 celé vajce na potrenie
  • orechová alebo maková plnka z cca 200 g orechov alebo maku

Postup:

Zo všetkých surovín vypracujeme hladké a nelepivé cesto, zabalíme do fólie a necháme 30 minút v chladničke odpočinúť. Potom cesto rozdelíme na 6 dielov, z každého vyvaľkáme kruh a rozdelíme ho na 8 dielov – trojuholníkov. Na širší koniec dáme plnku, zrolujeme, vytvaruje rožtek a dáme na plech vyložený papierom na pečenie. Potrieme vajíčkom a pečieme pri 180 °C cca 15 minút.

Jeseň je časom skracujúcich sa dní a studeného počasia, ale skúste si toto ročné obdobie spríjemniť tradičnými českými receptami. 

Pre viac inšpirácie na českú regionálnu gastronómiu navštívte www.czechspecials.cz

Na stránkach projektu Czech Specials – Ochutnajte Česko nájdete nielen zaujímavé receptúry, ale aj zoznam certifikovaných reštaurácií. Modré logo na dverách môžu nosiť len tie reštaurácie, ktoré dobre varia českú kuchyňu. 

Ochutnajte Česko!