Záblesky strieborného plátna, rozvoj filmového priemyslu, hviezdy ako z Hollywoodu, česká smotánka žijúcu svoje rozprávkové životy na barrandovských terasách. Aj to bola prvá republika.

Obdobie medzi dvoma svetovými vojnami bolo bezstarostné, výnimočné svojím štýlom, nezabudnuteľný osobnosťami. Bola to doba, ktorá rodila filmové hviezdy, skutočné ikony doby, ktoré zostali ikonami dodnes. Barrandovské a hostivařskej ateliéry v Prahe chrlili desiatky filmov ročne, filmový priemysel bežal na plné obrátky, obálky časopisov zdobili tváre Adiny Mandlové, Lídy Baarovej, Nataši Gollová, Vlastu Buriana, Oldřicha Nového.

 

Herci a herečky prvej republiky boli tiež veľkými labužníkov, niektorí si dokonca najímali svojich vlastných kuchárov. Napríklad Adina Mandlová bola známa svojimi bujarými večierky, na ktoré objednávala jedlá z tých najvyhlásenejších pražských reštaurácií. Vlasta Burian zase miloval obložené chlebíčky od Paukerta, a jeho osobný kuchár by dnes určite dostal michelinské hviezdičky. V novej Kuchárke prvej republiky autorky nahliadajú do kuchyne prvorepublikových celebrít, varia s nimi ich recepty.

 

 

Medzi receptami v Kuchárke prvej republiky nájdete napríklad varenú špargľu s maltézskou omáčkou podľa Adiny Mandlovej, s Vlastom Burianom môžete ochutnať jeho surová bombu podávanú s hroznovým vínom alebo kapustový puding. Bezmäsité jedlá mal v obľube prvý československý prezident T.G. Masaryk. Ochutnáte židovskú kuchyňu, vybrané cukrárstvo, nahliadnete do kuchyne meštianskej alebo robotníckej a nájdete tu aj recepty, ktoré v čase našej prvej republiky varil svet.

Pochutnať si na menu podľa hviezd môžete teraz aj vy. Stačí, ak odpoviete na naše otázky, a v súťaži môžete vyhrať unikátnu kuchársku knihu. Máme pre vás pripravené tri jej výtlačky.

 

 

 

 

 

Ďakujeme, že ste článok dočítali až do konca. V tejto chvíli už pripravujeme ďalší.

Spoplatnené s PlatbaMobilom.sk.