Napriek všetkým benefitom, ktoré nám rybie mäso ponúka rastie spotreba rýb na Slovensku stále iba pomaly. Od roku 2011 ide o nárast približne len o 300 g rybieho mäsa na osobu za rok. Bežný Slovák spotrebuje ročne o 4 kg menej rýb ako priemerný obyvateľ Európskej únie. Slovensko je tak v konzumácii rybieho mäsa stále na chvoste EÚ. V tomto ukazovateli nezaostávame len za prímorskými krajinami ale aj za susednými krajinami ako Česká republika, Poľsko, Maďarsko a Rakúsko.

Čo môže našinca presvedčiť, aby do svojho jedálnička zaradil ryby? Podľa MUDr. Alžbety Béderovej by to mala byť predovšetkým osveta o zdraviu prospešných vitamínoch a mineráloch, ktoré ryby obsahujú. Omega-3 mastné kyseliny priaznivo ovplyvňujú kardiovaskulárny systém a predmetom výskumu bola aj štúdia skúmajúca vplyv omega-3 kyselín na mozog a zrak človeka. Je potvrdený priaznivý účinok týchto kyselín aj na zmierňovanie niektorých depresívnych porúch, napomáhajú imunitnému systému a rovnako bol dokázaný pozitívny účinok omega-3 kyselín aj na reumatickú artritídu, astmu, lupienku či poruchy obličiek,“ hovorí MUDr. Béderová.

 

 

Len málokto vie, že Slovensko má historickú tradíciu v rybom priemysle. Najväčším spracovateľom rybieho mäsa u nás je Ryba Žilina. „Celkovo vyprodukujeme viac ako 4 tisíc ton výrobkov z rýb, nie všetky však zostávajú na Slovensku,“ hovorí riaditeľ výroby Ryba Žilina, Marek Beniač. Na Slovensku sa ročne spracuje až 1 000 ton lososovitých rýb. Slováci ich však konzumujú veľmi málo, a preto sa produkcia exportuje do okolitých krajín, najmä do Česka a Poľska.

Na Slovensku je ryba stále považovaná za sviatočné jedlo a nie je u nás bežnou potravinou. Ryby sa na našom území konzumujú najmä počas sviatkov. Ich zaradenie do pravidelnej stravy je nenáročné a viac ako odporúčané. Vyskúšajte postupne nahradiť jeden alebo viac typov mäsa bohatého na bielkoviny rybami a konzumujte ich pravidelne aspoň dvakrát týždenne.

Ryba Žilina dodáva na pulty potravín jednu z najširších ponúk rozličných sladkovodných a morských mrazených rýb určených na vašu úpravu v kuchyni. A v prípade, že uprednostňujete ryby v už spracovanej podobe, pod značkou PRETO Ryba Žilina môžete nájsť najširšiu ponuku rybích špecialít ako marinované ryby, tzv. zavináče či sleďové očká, pečené, smažené a údené ryby, napr. sumčeky či pstruhy, solené rybie výrobky a v neposlednom rade aj klasické rybie šaláty a na Slovensku najobľúbenejšiu tresku v majonéze tej najvyššej kvality. Odporúčame najmä Tresku Exklusiv, ktorá obsahuje až 45% rybieho mäsa.  

Viac informácií o rybích špecialitách nájdete na www.rybazilina.sk