BRATISLAVA. Vedeli ste, že na Nový rok sa nesmie jesť hydina? Mohlo by vám totiž odletieť či odplaviť sa šťastie v novom roku. Tiež platí pravidlo, že ako na Nový rok, tak po celý rok. Takže okrem novoročných prianí či predsavzatí skúste porozmýšľať ako strávite Silvester a Nový rok.

 

Alica z Modry

„Moja mama na Silvestra chystala rovnaké menu ako na Štedrý deň – čiže kapustnica a kapor so šalátom. V podstate to bola taká druhá slávnostná večera. Vo vlastnej rodine som od toho upustila a zostala len novoročná kapustnica. Tú varím až na Nový rok. Na Silvestra si tak chystáme len chlebíčky, pojeme medovníky, čo zostali, vytiahneme zásoby slaných tyčiniek. Na Nový rok sa držím pravidla ako na Nový rok, tak po celý rok – preto sa snažím robiť všetko, čo ma teší a byť so svojimi najbližšími.“

 

Viki z Bernolákova

„My máme každý rok taký papučový Silvester s manželom. Spravíme si obložené chlebíčky, navarím kapustnicu. Slané a sladké koláčiky už mám. Ráno som bola ešte cvičiť s kamarátkou Ashtanga jogu. Kapustnicu robím, odkedy bývame spolu vždy na Silvestra. Potom ju rozdávame jeho rodičom. Som z Košíc a vždy sme robievali bielu – teda zaliatu sladkou smotanou. Na Nový rok by sa totiž nemalo jesť jedlo z hydiny, aby neodhrabala štastie. Aspoň tak mi to vravieva moja mama. O polnoci pálime prskavky. A so sestrou súťažíme, ktorej sa podarí skôr dovolať mame,aby jej zapriala šťastný Nový rok. Nikdy som nebola na divoké párty, ani som na žiadnej silvestrovskej vlastne ešte nebola. V podstate sa s manželom tešíme na chlebíčky, ktoré skrátka na Silvestra chutia lepšie ako v bežný deň roka.“

 

 

Kristína z Bratislavy

„Budem s partiou kamarátov – obvykle 12 až 20 ľudí. Tento rok je to takmer párová zaležitosť. Chodievame na chaty, chalupy na Slovensku, obvykle niečo nájdeme na poslednú chvíľu. Budeme variť kapustnicu, hrať spoločenské hry a troška piť... Podvečer máme súkromný wellness. Menu je kapustnica, jednohubky, pečiem mrkvový koláč.“

 

Eva z Bratislavy

„No my mávame takú klasiku s rodinou, ak nejdeme raz za čas na nejakú chatu s priateľmi ako tento rok. Varíme kapustnicu, údené s pyré a chrenom. Pod obrus si ešte na Vianoce dávame kapriu šupinku a vyberáme ju práve v Novom roku.“

 

Anka zo Šurian

„Keď som ešte bola sama,tak sme zvykli so známymi ísť na párty do kultúrneho domu. Stretlo sa tam vždy viac ľudí a spolu sme sa zabávali. O polnoci sme sa všetci pobrali domov a vinšovali rodičom. Teraz už mám Silvestra v domácom kruhu. Moja dcérka má rok a pol, takže je malinká na to, aby som od nej niekam na noc odchádzala. Na Silvestra pripravujeme zvyčajne takú klasiku – ako sú chlebíčky, jednohubky, prípadne nejaké šaláty. Napečieme slané pagáčiky a tyčinky. Naše rodinné zvyky sa viažu skôr k Novému roku – chodievame vinšovať šťastný Nový rok celej rodine. Najväčšiu radosť sme z toho mali ako deti, lebo sa nám vždy ušla nejaká stovka (ešte korún). Tiež dodržujeme, že na Nový rok by sa nemalo jesť nč z hydiny, aby nám šťastie neodletelo alebo neodplávalo. Zvyčajne varievame mäsovú polievku z bravčového mäsa či kostí a bravčové rezne s prílohou. Tiež sa držíme toho – ako na Nový rok,tak po celý rok, preto sa snažíme byť na seba dobrí, milí. A možno to vyznie smiešne, ale trošku aj poupratujeme, aby sme doma mali čisto.“

 

 

Táňa z Bratislavy

„Silvester začíname poobednou prechádzkou. Okolo piatej ideme ku kamarátom na silvestrovskú párty. Stretávame sa päť až šesť rodín. Pokecáme, hráme spoločenské hry a zlikvidujeme donesené zásoby. Naše menu vždy závisí od toho, čo kto donesie – teda to, čo zostalo z vianočných koláčov a tiramisu od Kati, slané domáce tyčinky (domáce). Niekoľko Silvestrov za sebou sme zvykli robiť domáce sushi – netreba ho totiž ohrievať. Tento rok si pre zmenu varíme namiesto kapustnice guláš.“

 

Soňa z Nitry

„Silvestra trávime vždy s rovnakou skupinkou ľudí, kde je vždy niektorá tehotná, iný unavený, príliš malá/ý alebo v období vzdoru. Zvyčajne sa nám podarí dať si spoločne o piatej kapustnicu. Potom naháňame postupne odpadávajúce deti, ukladáme ic spať. Buzerujeme zvyšné deti, aby nebudili tie spiace. Vzdávame vďaku za tablety a pomedzi to konzumujeme to, čo sa štyrom gazdinám podarilo spáchať cez deň. Chýbať nesmú pagáčiky, jednohubky s klobásou či lososom a rybie očká, bez ktorých to nejde. Mávame aj nepečenú smotanovú tortu s piškótami. Momentálne mi tu vonia štedrák, ktorým sa chcem večer zablysnúť. Štedrák mi pasuje k novým začiatkom, aby boli hojné – je to veľmi chutná tradícia našich predkov. A tiež to umožní človeku zužitkovať všetko, čo sa neminulo – orechy, čo zostali, slivkový lekvár, ktorý zavadzal v chladničke či mak, ktorý nemôže zostať otvorený donekonečna. To všetko skonzumujeme vždy troška s trpkosťou, lebo následky si ponesieme na vlastných bočniciach. O to viac ma teší čerstvá permanentka na spinning od Ježiška.“

 

Prečítajte si aj Pozrite si rok 2015, v ktorom Tim Hunt pohŕdal vedkyňami, SMER ženami a poslanci matkami