Kedysi , keď som bola ešte dieťa, končila mrkvová vňať u zajaca v klietke, korytnačky, alebo si na nej pochutnalo iné zviera z mojej detskej ZOO. Čo však s vňaťou z mrkvy, keď mám po štyridsiatke?! Určite nevyhadzovať. Dá sa z nej totiž urobiť jedinečné pesto! Neveríte? Vyskúšajte.

Kým na Slovensku je bežnou praxou, že vňať z mrkvy vyhodíme, v prímorských krajinách si takýto prepych nedovolia. Vňať je totiž naozaj domácim liečiteľom, preto jednoznačne nepatrí do smetného koša. Je to naozaj veľká chyba z nevedomosti. Má totiž viac životne dôležitých látok ako samotná mrkva. Dokonca má aj veľmi príjemnú chuť. A keď ju správne ochutíte a zmixujete, veľmi jednoducho si doma vyrobíte jednu skvelú delikatesu do šalátov, polievok, k mäsu, cestovinám, či ako nátierku na chlieb.

A ešte sa budete pri jedení aj liečiť. Vňať je totiž močovopudná, čo prečisťuje nie len cievy, ale aj obličky, pomáha pri infekcii močových ciest, regeneruje pečeň, upokojuje tráviaci trakt a zabraňuje zadržiavaniu vody v tele. Ešte máte chuť vyhodiť vňať pri varení do koša? 

 

 

Ingrediencie:

vňať z jedného zväzku mrkvy

3PL lupienkov mandlí

3PL strúhaných lieskových orechov

1 PL pažítky

1 čili

strúčik cesnaku

šťava z ½ citrónu

ochutená bylinná soľ

olivový olej

 

 

Postup:

Vňať zbavíme dlhých prebytočných stoniek . Pridáme všetky zvyšné ingrediencie a za postupného prilievania oleja mixujeme ručných mixérom do konzistencie, ktorá nám vyhovuje . Samozrejme, ak máte radšej pálivejšie, pridajte viac papričiek čili.  To je všetko. Nič jednoduchšie nepoznám.

 

 

RADA:

Ak máte vňate viac, nevyhadzujte ju určite. Bez problémov si pesta urobte viac. Ak ho v poháriku zalejete tesne nad povrchom olejom, zatvoríte a uskladníte v chladničke, pesto vám v chladničke v chladničke vydrží až dovtedy, kým naň nedostanete chuť.

 

Prečítajte si aj RECEPT: Utopené vajcia v cesnaku