BRATISLAVA. Každý Slovák si 100 gramov čokolády dopraje asi tri až štyrikrát do mesiaca. Pri príležitosti Medzinárodného dňa čokolády to uviedla analytička Slovenského farmárskeho družstva Eva Sadovská.

Kým priemerný Slovák teda každý rok spotrebuje 4,2 kilogramu čokolády, obyvateľ EÚ takmer o dva viac. Najviac čokolády skonzumujú Švajčiari - okolo 9 kilogramov.
 


Za 100 gramov mliečnej čokolády Slováci podľa Sadovskej zaplatia v priemere 1,06 eura. Čokoláda na varenie je lacnejšia, 100 gramov sa na Slovensku predáva za asi 80 centov.

Slovensko tiež podľa analytičky vyvezie a dovezie porovnateľné množstvo čokolády a čokoládových výrobkov. V roku 2016 napríklad vyviezlo 59,6 a doviezlo 57,3 tony.