Vyskúšajte tento rok nahradiť tradičného kapra so zemiakovým šalátom niečím iným, originálnym a diétnym.

 

Filet zo zubáča podávaný s bylinkovo-zeleninovým cous-cous

 

 

Zubáč je u fajnšmekrov vyhlásený za kráľa medzi sladkovodnými rybami. Mäso zo zubáča je ľahké a diétne, má mimoriadne vysoký obsah vitamínu D. Je to dravá ryba, a tie sú považované za najzdravšie. Pripravte si z nej zdravé a ľahké vianončné jedlo – a to jej kombináciu s bilinkovo-zeleninovým cous-cous.

 

Na prípravu piatich porcií potrebujete:

  • filety zo zubáča s kožou Radoma od Ryba Žilina (700 g), 500g cous-cous, 1 cuketu, 2 mrkvy, 1 cibuľu alebo šalotku, 0,5 l vývaru, 1 dcl olivového oleja, 2 strúčiky cesnaku, soľ, biele mleté korenie, petržlenovú vňať, cherry paradajky, citrón, soľ, biele mleté korenie

 

Postup prípravy:

V hlbšej, menšej panvici alebo kastróle si na olivovom oleji orestujte najemno nakrájanú cibuľku alebo šalotku. Pridajte na malé kocky nakrájanú mrkvu a cuketu. Dobre orestujte, pridajte cous-cous a premiešajte. Zalejte horúcim zeleninovým vývarom asi 1 cm nad cous-cous. Nechajte cca 8-10 minút odstáť. Medzitým filet zubáča osoľte, okoreňte a pečte na horúcom olivovom oleji najprv zo strany kože. Do oleja pridajte strúčik cesnaku v šupke pre lepšiu chuť. Dopečte na druhej strane filetu. Do odstáteho cous-cousu pridajte najemno posekané bylinky a trochu olivového oleja a premiešajte vidličkou. Je dôležité, aby ostal cous-cous sypký a nestala sa z neho kaša. Formičkou vytvarujte porciu, navrch naaranžujte opečenú filetu zubáča a dozdobte opečenými cherry paradajkami a citrónom.

 

 

Tmavá treska na pomarančovom masle s baby špenátom

 

 

Ak hľadáte výnimočné ľahké sviatočné jedlo z ryby bohaté na bielkoviny, vyskúšajte chrbtové filety tmavej tresky s tradične vianočnou vôňou pomarančov na šaláte z baby špenátu. Mäso tmavej tresky je chudé a diétne s vysokým obsahom vitamínu A, B a D a najmä omega-3 mastných kyselín.

 

Na prípravu piatich porcií potrebujete:

  • chrbtové filety tmavej tresky Radoma od Ryba Žilina (700g), olivový olej, 2 pomaranče, 125 g masla, 250 g čerstvého baby špenátu, 1 ks ľadového šalátu, 2 ks čakanky (červená, žltá), 100 g cherry paradajok, 5 reďkoviek, citrón, petržlenovú vňať, soľ, biele mleté korenie

 

Postup prípravy si môžete pozrieť v tomto videu:

 

 

Ak si potrebujete pre vaše sviatočné recepty vybrať kvalitné a cenovo výhodné mrazené ryby, ich široký sortiment ponúka Ryba Žilina, ktorá patrí medzi našich najväčších distribútorov mrazených morských a sladkovodných rýb na predvianočný trh. V obchodoch ich nájdete pod značkami Radoma a Frodo. Či už hľadáte mäso z kapra, lososa, ostrieža, tilapiu alebo v slovenských domácnostiach najobľúbenejšie filé z treskovitých rýb (ktoré dostanete aktuálne vo výhodnom balení 3 x 100 g plus 100 g grátis), kompletný prehľad produktov nájdete na stránke www.rybazilina.sk.