Najlepšia koložvárska kapusta od babičky. Osvedčený recept. Vyskúšajte tradičný recept na prekladanú koložvársku kapustu z kuchyne portálu Ženy v meste.

Koložvárska kapusta - fotorecept kliknite

  • čas prípravy: 30 minút
  • čas pečenia: 30 minút
  • počet porcií: 4-5 osôb

Ak milujete kyslú kapustu a mleté mäso, určite patrí koložvárska kapusta medzi vaše obľúbené jedlá.  Jej príprava je špecifická prekladaním vrstiev kapusty, mäsa a ryže. Ak ste labužníci, môžete pridať aj klobásu a slaninu.

Internetové zdroje tvrdia, že pochádza z rumunského mesta Cluj, ktoré sa v maďarčine nazýva Kolozsvár. Takže, toto na území bývalého Rakúska-Uhorska tak populárne jedlo, pochádza z Transilvánie. Správny názov by tak mal znieť Klužská kapusta.

Zmenu názvu asi nedosiahneme, ale vieme vám dať výborný recept. Vyskúšajte si teda doma pripraviť toto osvedčené jedlo. Naša prekladaná koložvárska kapusta chutí nielen fantasticky, ale jej konzumáciou doplníte vitamín C, ktorý kyslá kapusta obsahuje.

Posilnite si svoje zdravie hlavne období, keď choroby útočia. Dobrú chuť! A ak máte chuť na viac tradičných jedál, vyskúšajte aj recept na pravé Liptovské bryndzové halušky

Výborná koložvárska kapusta - ingrediencie

  • 500 g mletého mäsa mix (250 g hov. a 250 g bravč. mäso)
  • 1 000 g kyslej kapusty
  • 250 g ryže (1 hrnček)
  • 1 nožička obľúbenej klobásky (nemusí byť)
  • malý kúsok slaniny (nemusí byť)
  • 2 ks väčšia cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • olivový olej (bravčová masť)
  • na zálievku: 200 ml kyslej smotany, mlieko na zriedenie, 1 ks vajce
  • na dochutenie: mletá červená paprika, mleté čierne korenie, drvená rasca, soľ, sušená zelenina bez soli (nemusí byť), trošku kurkumy

Poslať ako nákupný zoznam na e-mail
O chvíľu vám príde váš nákupný zoznam.

 

Šťavnatá koložvárska kapusta s cesnakom BILLA BIO. Foto - redakcia

Výborná koložvárska kapusta - postup receptu

  1. Najprv si predpripravíme všetky suroviny, ktoré budeme zapekať. Ak si zvolíme diétnejšiu verziu, použijeme mix mäsa (bravčové, hovädzie), olivový olej, klobásu a slaninu vynecháme. Keď kalórie neriešime, olej vymeníme za bravčovú masť, prípadne zvolíme iba bravčové mleté mäso.
  2. Dve väčšie cibule očistíme a nakrájame nadrobno, môžu byť aj väčšie kúsky, záleží ako obľubujeme. Na prípravu mäsa použijeme kvalitnejšiu hlbšiu panvicu s prikrývkou. Na olivovom oleji (2 polievkové lyžice) speníme polovicu nakrájanej cibule. Ak zvolíme bravčovú  masť, pridáme jednu lyžicu.
  3. Vložíme mleté mäso. Najlepšie je použiť mix mletého mäsa. Pri samotnom hovädzom mäse by bola koložvárska suchšia. Okoreníme mletou červenou paprikou,  mletým čiernym korením, drvenou rascou, troškou kurkumy (výborná na kĺby), soľou a sušenou zeleninou bez soli. Orestujeme. Mäsko sa zatiahne – zbledne. Prikryjeme. Podusíme cca 5 minút, aby pustilo vlastnú šťavu. Nakoniec pridáme roztlačený cesnak. Zalejeme vodou podľa potreby. Mäso musí byť pod hladinou. Potrebujeme viac šťavy, aby bola koložvárska kapusta po upečení šťavnatá. Dusíme 20 minút.
  4. Druhú polovicu nakrájanej cibule orestujeme do sklovita na olivovom oleji (2 polievkové lyžice) alebo  na lyžici masti ku ktorej pridáme na kocky nakrájaný kúsok slaniny. Stiahneme zo sporáka. Pridáme mletú červenú papriku (1 zarovnanú polievkovú lyžicu). Kapustu, ak je príliš kyslá, premyjeme. Môžeme aj nakrájať. Potom ju pridáme k cibuľovému základu. Ochutíme drvenou rascou, troškou mletého čierneho korenia, prípadne trošku dosolíme. Záleží na chuti kapusty. Restujeme cca 15 minút, podľa potreby podlejeme vodou, aby nebola suchá.  
  5. Ryžu si uvaríme v osolenej vode ako cestovinu. Varíme do polomäkka cca 10-15 minút. Následne scedíme, prepláchneme studenou vodou a necháme odkvapkať. 
  6. Pripravíme si hlbší pekáč alebo sklenenú misu, rozmer cca 30x25cm. Dôkladne vytrieme tukom (olej, bravčová masť). Vrstvíme, najprv ½ udusenej kyslej kapusty, potom ½ uvarenej ryže. Tretia vrstva je dusené mleté mäso aj so šťavou. Ďalej pokračujeme druhou polovicou ryže. Ryža sa napije zo šťavy mäsa. Ak chceme koložvársku kapustu vylepšiť ešte klobásou, nakrájame ju na kolieska a poukladáme na ryžu. Nasleduje posledná vrstva, druhá ½ kyslej kapusty. 
  7. Pripravíme si zálievku. Kyslú smotanu si zriedime mliekom a vmiešame do nej vajce. Pridáme trošku mletej červenej papriky. Rozotrieme na vrch kapusty.
  8. Prekladanú kapustu zapekáme pri teplote 180o C cca 30 minút do zlatista. Môžeme podávať s čerstvým chlebom alebo varenými zemiakmi. Dozdobíme petržlenovou vňaťou.
  9. Pripravte si najlepšiu koložvársku kapustu podľa nášho fotoreceptu - kliknite.

Dobrú chuť.