Pravá sviečková je ideálne rodinné jedlo, rodinný algoritmus. Jednoducho zo sviečkovej je v našich zemepisných šírkach symbol rodinnej pohody. Recept od žien v meste.

Sviečková

Tento recept na tradičnú sviečkovú omáčku sme pre vás e pripravili v spolupráci s autorkou kuchárky Tak ma mama naučila. Sviečková do nej rozhodne patrí.

Tento rokmi overený recept na pravé rodinné jedlo vám prinášame v spolupráci s Luciou Chrenko, autorkou unikátnej kuchárskej knihy Tak ma mama naučila.

Autorka v nej prepája tradičné recepty s modernými časmi. A pravá sviečková práve takýmto receptom je. Už po dlhé stáročia, jednoducho ku Slovensku neodmysliteľne patrí práve tento tradičný recept.

Vyskúšajte najskôr tento recept pre 6 až 8 osôb, ale rovnako skúste aj ostatné recepty v jej knihe. Dobrú rodinnú chuť. Alebo vyskúšajte smotanovú hubovú omáčku.

Vybrali sme pre vás aj recept na najlepšie hovädzie mäso. Prípadne skúste aj recept na pečené kura.

Ingrediencie na sviečkovú na smotane

Poslať ako nákupný zoznam na e-mail
O chvíľu vám príde váš nákupný zoznam.

Postup receptu tradičná sviečková na smotane

  1. Do veľkého hrnca dáme na dno dostatočné množstvo oleja, aby sme na ňom mohli opiecť mäso vcelku.
  2. Keď je mäso opečené z oboch strán, pridáme k nemu očistenú nakrájanú zeleninu, soľ, bobkové listy a toľko teplej vody, aby bolo všetko ponorené.
  3. Po troch hodinách vyberieme mäso a bobkové listy.
  4. Všetku rozvarenú zeleninu v hrnci rozmixujeme tyčovým mixérom na hladký krém. Pridáme smotanu, cukor, plnotučnú horčicu a necháme prejsť varom. Dochutíme ešte čerstvo namletým čiernym korením, prípadne dosolíme.
  5. Hotovú odstavenú sviečkovú omáčku môžeme ešte dochutiť octom podľa chuti. Tu sú jednoduché nápady, ako omáčku zahustiť aj bez múky.

Dobrú chuť. Vyskúšajte aj recept na chrumkavú pečenú kačicu s jablkami