Tento recept na tradičnú sviečkovú omáčku na smotane sme pre vás v kuchyni portálu Ženy v meste pripravili v spolupráci s autorkou kuchárky Tak ma mama naučila.

Tradičná sviečková na smotane, overený recept

Ideálne rodinné jedlo, rodinný algoritmus. Sviečková je jednoducho v našich zemepisných šírkach symbolom rodinnej pohody. 

Tento rokmi overený recept na tradičné rodinné jedlo vám prinášame v spolupráci s Luciou Chrenko, autorkou unikátnej kuchárskej knihy Tak ma mama naučila [kliknite].

Lucia v nej prepája tradičné recepty s modernými časmi.

Vyskúšajte najskôr recept na sviečkovú pre 6 až 8 osôb, ale rovnako skúste aj ostatné recepty v jej knihe. Dobrú rodinnú chuť.

Vybrali sme pre vás aj recept na najlepšie hovädzie mäso, top recept ako pripraviť dusené hovädzie

 

 

Sviečková na smotane - Ingrediencie

  • 1,2 kg hovädzej sviečkovej
  • 1,2 kg mrkvy
  • 600 g petržlenu
  • 1 väčší zeler
  • 5 ks bobkových listov
  • 250 ml šľahačkovej smotany
  • 2 PL plnotučnej horčice
  • 1 KL cukru
  • olej
  • ocot
  • soľ

 

 

Sviečková na smotane. Foto - Tak ma mama naučila

Tradičná sviečková na smotane, overený recept

  1. Do veľkého hrnca dáme na dno dostatočné množstvo oleja, aby sme na ňom mohli opiecť mäso vcelku.
  2. Keď je mäso opečené z oboch strán, pridáme k nemu očistenú nakrájanú zeleninu, soľ, bobkové listy a toľko teplej vody, aby bolo všetko ponorené.
  3. Po troch hodinách vyberieme mäso a bobkové listy.
  4. Všetku rozvarenú zeleninu v hrnci rozmixujeme tyčovým mixérom na hladký krém. Pridáme smotanu, cukor, plnotučnú horčicu a necháme prejsť varom. Dochutíme ešte čerstvo namletým čiernym korením, prípadne dosolíme.
  5. Hotovú odstavenú omáčku môžeme ešte dochutiť octom podľa chuti.

Dobrú chuť. 

Vyskúšajte aj recept na chrumkavú pečenú kačicu s jablkami