Vynikajúce hrnčekové palacinky naslano, plnené cuketou a syrom. Skvelý fit recept z dielne kuchyne portálu Ženy v meste. Naše palacinky v slanej verzii chutia úžasne. Nech sa páči, inšpirujte sa.
Slané palacinky plnené cuketou
Milujete slané palacinky? Obľubujete aj cuketu? Ste na správnom mieste. Vyskúšajte náš jednoduchý fit recept na fantastické palacinky s cuketou so značkou Ženy v meste. Úspech zaručený, dobrú chuť vám želáme.
Palacinky milujú malí, aj veľkí. Kuchyňa portálu Ženy v meste vám ponúka novinku, recept na slané palacinky, najlepšie palacinky so smaženou cuketou a syrom. Dokonalá zdravšia pochúťka.
Základný recept na sladké aj slané palacinky jednoduché hrnčekové palacinky - vynikajúce
Potrebujeme
- Čas prípravy: 30 minút
- Počet kusov: 10-12 ks (podľa veľkosti)
Ingrediencie
hrnček 250 ml
- cesto na palacinky:
- 1 hrnček hladká špaldová múka (hladká múka)
- 1,5 hrnček mlieka (najlepšie plnotučné)
- 0,5 hrnček minerálky (perlivej vody)
- 2 ks vajce
- 5 polievkových lyžíc vlažného roztopeného masla (oleja)
- štipka soli
- na pečenie:
- olej (podľa potreby)
- na cuketovú náplň:
- 2 polievkové lyžice masla
- 1 ks cibuľa strednej veľkosti
- 2 ks menšia mladá cuketa (alebo 1/4 väčšej cukety)
- 2 strúčiky cesnaku (alebo podľa chuti)
- plná hrsť nastrúhaného parmezánu (alebo iného obľúbeného syra)
- soľ
- mleté čierne korenie
Vynikajúce slané palacinky plnené cuketou. Foto - Nela
Postup receptu
- Ak máme cuketu mladú, umyjeme ju a aj so šupkou nastrúhame na menšie rezančeky. Keď máme však cuketu väčšiu, odstránime jadierka, ošúpeme ju, umyjeme, a tak nastrúhame. Pripravíme si palacinkové hrnčekové cesto.
- K mlieku a minerálke postupne primiešame múku so štipkou soli. Nakoniec zapracujeme aj vajcia a roztopené maslo (olej). Cesto necháme odpočívať približne 10 minút. Suroviny by mali mať izbovú teplotu, aby cesto nemalo hrudky.
- Cibuľu očistíme a nakrájame nadrobno. Na masle ju podusíme do sklovita. Pridáme aj roztlačený cesnak, chvíľu restujeme, aby zavoňal. Pridáme cuketu a korenie podľa chuti. Cuketu restujeme, pokiaľ nezmäkne, voda sa tiež odparí.
- Z palacinkového hrnčekového cesta si postupne upečieme palacinky a to tak, že si kvalitnú panvicu potrieme troškou oleja, najlepšie pierkom. Naberačkou nalejeme cesto po celej ploche a palacinky pečieme z oboch strán dozlatista.
- Hotové palacinky plníme restovanou cuketou, ktorá musí byť horúca. Ak potom pridáme nastrúhaný syr, výborne sa spojí s cuketou a rozleje sa. Nezabúdame, že voda z cukety musí byť odparená, cuketa kašovitá. Pripravíme si syr.
- Syr nastrúhame. Môžeme zvoliť ľubovoľný obľúbený syr, vynikajúci je však parmezán, pretože má úžasnú chuť a aj arómu. Palacinky môžeme zrolovať, prípadne ich môžeme preložiť napoly, potom opäť napoly. Vznikne nám šatôčka.
Tip na záver: Ak nemáme cuketu, ale tekvicu alebo patizón, nevadí. Aj náplň tekvicová alebo patizónová sa do slaných palaciniek výborne hodí. Postup je rovnaký.
Dobrú palacinkovú chuť.
Inšpirujte sa najlepšie banánové palacinky, zdravé a chutné