Aneta Orosiová je spoluzakladateľka projektu Jem iné, organizuje školy varenia, spolu so svojou partnerkou Janicou Lacovou má cateringovú spoločnosť, varia zdravé jedlá pre školy a škôlky, napísali kuchársku knihu, kuchtia pred televíznymi obrazovkami, sú ambasádorkami najznámejšieho bojovníka za zdravé stravovanie Jamieho Olivera. Scestovaná Aneta zanietene vysvetľuje, že aj tradičné recepty zo slovenskej kuchyne sa dajú pripraviť zdravo a jednoducho.

„Vzdelávať ľudí je základ. Stačí dodržiavať pár základných princípov, všetko v kuchyni a na tanieri sa tým zmení: používať zdravé a lokálne suroviny, ktoré nás napĺňajú energiou a živinami, nahradiť rafinovaný cukor kvalitnými prírodnými sladidlami, vymeniť bielu múku za celozrnnú, mäso a vajíčka kupovať z lokálnych fariem a čítať etikety – na všetkom, čo si kúpime v supermarkete,“ hovorí Aneta Orosiová.

 

 

Stravou proti ochoreniam

Eva Blaho vyštudovala zdravú výživu a fytoterapiu na prestížnej škole prírodnej medicíny ACNT v Austrálii. Je odbornou garantkou toho, že jedlá, ktoré kuchári z Jem iné pripravia budú pestré, chutné a zdravé. Jej životným poslaním je zdravou stravou liečiť, ale predovšetkým predchádzať ochoreniam. Okrem toho pracuje v 1. klinike celostnej medicíny na Slovensku a je maminou trojmesačného Viktora.  

„Šírenie myšlienky zdravého životného štýlu ma uspokojuje a ženie dopredu. S dievčatami z Jem iné spolupracujem asi 4 roky a som odborným garantom toho, že naše jedlá sú nutrične vyvážené a bohaté na živiny a minerály. Na klinike už riešime a liečime problémy, v Jem iné sa im snažíme predchádzať a to je oveľa dôležitejšie. Pomáham tiež budúcim maminám, ktoré môžu ovplyvniť zdravie svojich detí ešte pred pôrodom,“ vysvetľuje Eva Blaho.  

Aneta vyštudovala globálny manažment, Janica marketing, napriek tomu sa venujú zdravej strave. Aj Anetu priviedol k zmene návykov a študovaniu etikiet na potravinách vlastný zdravotný problém.

 

 

V práci sa našla

„Zdravotné problémy zväčša vznikajú z nevedomosti. Sama som toho príkladom... až keď som sa začala starať o to, čo jem a ako to na mňa pôsobí, začal sa mi zlepšovať zdravotný stav. Mojou osobnou ambíciou je, aby sa čo najviac ľudí a detí vyhlo podobným problémom, lebo sa to dá. Aj predtým, než je neskoro.

Navyše, v mojej práci som sa našla. Je tam moje srdce, vedomosti, zanietenie,“ smeje sa Aneta a Eva ju dopĺňa. „Informácií je veľmi veľa, snažíme sa naše vedomosti posúvať ďalej čo najjednoduchším spôsobom. Telo sa práve stravou dostáva alebo vracia do rovnováhy a odmení sa nám tým, že dobre funguje. Veríme, že osvetou a vzdelávaním môžeme ozdraviť rodiny, školy, celé generácie,“ hovorí

 

 

S oboma dámami sme urobili rozhovor:

S akými problémami sa na Slovensku najčastejšie stretávaš u detí?

Eva: „Ekzém a alergie. U dospelých sú to už tráviace ťažkosti, ktoré v mnohých prípadoch nevedia ani lekári  zaradiť. Som absolútne presvedčená o tom, že sa tomu dá predísť správnou stravou.“

 

Tie princípy neznejú vôbec nejako zložito, napriek tomu väčšina populácie robí generačne tie isté chyby. Prečo?

Aneta: „Nikto nás neučil a neučí ani dnešné deti, že strava musí byť vyvážená. Osveta je takmer nulová. Ľudia nemajú radi zmeny. Zahusťovanie, kúpená bagetka na desiatu, vyprážanie, používanie rafinovaného cukru a bielej múky  – to všetko sú u nás zvyky, ktoré sú naozaj železnou košeľou.“

Eva: „Napríklad – bezmäsitý deň neznamená parené buchty alebo dukátové buchtičky. Zdravých a nutrične bohatých alternatív je neúrekom, len sa treba zamyslieť a byť otvorený novým veciam.“

 

Keď Jamie Oliver začal bojovať proti školskému stravovaniu v Anglicku, zistil, že deti v škôlkach a školách nevedia ako vyzerá kaleráb alebo cvikla.  Ako je to u nás? S čím sa najviac boria predškolské a školské stravovacie zariadenia u nás?

Aneta: „Deti sú často zvyknuté na polotovary a nekvalitné desiaty, olovranty. Na obed – zahustené omáčky, vyprážaný rezeň a k tomu len dvadsať minút času.  Ich strava je jednotvárna a mdlá. Pijú sladené nápoje, čistá voda im nechutí. My pri príprave akéhokoľvek jedla používame tie najlepšie suroviny.“

Eva: „Deti vo všeobecnosti odmietajú zeleninu. Napríklad brokolicu a cviklu a rodičia ich k tomu veľmi nevedú. Nedeje sa to ani v školách, ani v domácnostiach. Človek vidí fialovú farbu a trasie ho. Vždy zdôrazňujem potrebu dodržiavania pitného režimu, podobne ako to, že by sme nemali jesť v strese, za pochodu či v krátkej obedovej prestávke.“

 

 

Obe ste naznačili dôležitosť pitného režimu. Ako vnímate dodržiavanie pitného režimu v živote detí – v školách, škôlkach a akú s tým máte skúsenosť?

Eva: „U nás ešte stále prevláda rafinovaným cukrom osladený čaj – v škôlkach a automaty so sladenými nápojmi – v školách. Pomohlo by ak by rodičia začali od seba. Mamy musia v prvom rade samé zdravo jesť a piť veľa čistej vody. Má tie najblahodarnejšie účinky na náš organizmus. Deti to potom radi obkukajú.“

Aneta: „Zatiaľ sa stretávame s akousi lenivosťou rodičov. Keď sa dieťa vzpiera zelenine alebo čistej vode, oni sa podvolia podľa pravidla: nechceš, nevadí, nedáš si. Takto deti naozaj zeleninu jesť a vodu piť nebudú...“

 

Všetko, čo hovoríte znie až priveľmi jednoducho...

Eva a Aneta: „Ono to aj jednoduché je. Čerstvá zelenina, lokálne a sezónne potraviny, eliminácia polotovarov, výmena bieleho chleba za kváskový...dodať telu čo najviac ľahko stráviteľných potravín a veľa nenahraditeľnej vody.“

 

 

Máte vo svojom poslaní a záľube zároveň nejaký sen?

Eva:  „Áno. Aby som mala čo najmenej pacientov. Najmä tých najmenších.“

Aneta: „Postupne meniť filozofiu stravovania. Ani ten najlepší bio ľadový čaj sa nevyrovná čistej vode. Vidieť deti, ktoré majú zdravú celodennú stravu – aj doma, aj v škole. Byť inšpiráciu a edukovať čo najviac ľudí.“

 

Ste ambasádorkami Jamieho Olivera, kto okrem neho je vašim vzorom?

Aneta a Eva: „Asi sa zhodneme, že vzorov máme veľa. Ale skláňame klobúk pred každou maminou, ktorá dáva svojim deťom to najlepšie, čo môže a sama si dopraje – zdravú stravu, pohyb, posedí si pri obede. Sú to drobnosti, ktoré znamenajú veľa.“