Skvelá zeleninová omáčka. recept aj pre deti. Kedže univerzálna Zeleninová Omáčka funguje u detí, takže u dospelých je to jasná voľba. Vyskúšajte recept z kuchyne portálu Ženy v meste.

Zeleninová omáčka

Mama troch synov Soňa z Nitry varí denne – rýchlo a celkom rada. Desaťročný Ondrej, osemročný Vilko a 18-mesačný Krištof milujú čokoľvek s mletým mäsom. Nepohrdnú ani jablkovým pyté s prepašovanou špaldovou múkou a z tanierov rýchle mizne aj takzvaná univerzálna zeleninová omáčka.

Soňa je novinárka a na rodičovskej dovolenke s najmladším Krištofom stíha aj písať. „Voľné noci si vypĺňam tvorbou článkov do pekných lesklých časopisov, ktoré inak milujem,“ hovorí. Vybrali sme pre vás aj tento recept - Tobi má najradšej tofu so špenátom a zemiakmi. RECEPT (nielen) pre deti 

 

Zeleninová omáčka. Recepty aj pre deti

Aké je najobľúbenejšie jedlo Tvojho dieťaťa?

„Nepodarilo sa mi dosiahnuť, aby moje deti mali spoločné obľúbené jedlo, čo považujem za osobnú prehru. Hoci, je tu jedna stávka na istotu – čokoľvek, kde sa použije mleté mäsko a bolonská omáčka. Domáce hamburgery, lasagne, mäsové guľky v paradajkovej omáčke alebo švédske kötbullars, ktoré chutia skoro tak ako tie z obchodu s nábytkom, u nás nezvyknú ostať do druhého dňa. Priznávam sa, že bolonskú omáčku dosť často kupujem hotovú, v bio kvalite. A pre mňa ju aj vo veľkom vyrába a následne sterilizuje svokra.

Do prvej desiatky obľúbených jedál sa mi podarilo prepašovať: polievku z tekvice hokkaido, cestoviny s tuniakom, kukuricou a cibuľou, bielu fazuľu v paradajkovej omáčke, dusené hovädzie s mrkvou, alebo gulášik, nátierka z tuniaka s pečivom, caesar šalát, bryndzové halušky a úplne obyčajné zemiaky pečené v rúre s nejakým šalátom, najčastejšie mrkvovo-jablkovým.

Čo milujú všetci traja je UZO – čiže Univerzálna Zeleninová Omáčka, na ktorú prikladám aj recept.

A ako dezert chlapci akceptujú jablkové pité. Vôbec si nevšimli, že ho už dva roky robím zo špaldovej múky a trstinového cukru. Tiež mi prejde ovsená kaša, do ktorej si pridávajú čokoládu. Takticky obchádzam fakt, že babičkin rezeň je proste babičkin rezeň. Vyprážam fakt len raz za uhorský rok.“

Varíš denne? Aký máš kuchársky štýl - vymýšľaš nové recepty alebo sa skôr držíš tradičnej kuchyne?

„Varím denne, pretože mám doma malé dieťa. No varím úplne jednoducho. Sú to väčšinou dvadsaťminútovky a husté polievky, ktoré stačia mne aj najmenšiemu. Veľa cestovín,

kuskus, zelenina, hydina, zemiaky, batáty, hokkaido, šošovica a podobne. Na chladničke mám zoznam všetkých dobrých vecí, ktoré treba jesť a na nástenke zoznam superpotravín. To, aby som

nezabudla, že občas nie je zlé kúpiť deťom aj nejaké to granátové jablko. Podvečer asistujem pri úlohách a popritom varím ešte raz. Milujem kuchárske knihy, beriem si ich ako beletriu do postele. Kupujem si Apetit a Nigella Lawson alebo Ditu Pecháčkovú či Adrianu Polákovú. To sú moje guru. Všetky tie super recepty na polievku držím v hlave, no nakoniec sa pristihnem, že aj tak

varím len ten svoj granatír. Viac ako varenie sa mi pozdáva pečenie, je to taká alchýmia. Ak sa podarí koláč, bábovka alebo nebodaj torta, to ma vždy zahreje pri srdci. Sladkého, hoci domáceho, pojeme veru dosť.“

Aké zmeny si spravila vo varení po narodení dieťaťa?

„Začala som variť každý deň, pravidelne obedovať spolu s dieťaťom. Experimentujem s rôznymi druhmi múk, mliek, olejov, obilninami akými sú pšeno, kuskus či bulgur, a tiež zeleninou čudných tvarov. Napchávam sa šalátmi, aby deti mali vzor. Ale nie, mne to všetko naozaj chutí.“

Máš nejaký tip, čo sa Ti osvedčil v kuchyni?

„Nie som veľmi človek, ktorý aranžuje a estetickú stránku môjho menu dosť flákam. Keď chcem, aby jedli aj tú zeleninu, ktorú by v pevnom skupenstve nechceli, pomixujem ju do polievky. Husté polievky servírujem s grissini tyčinkami, to boduje. A ak už používam kečup, alebo polotovary či dochucovadlá, tak si dávam pozor na kvalitu. Uprednostním bio a hlavne, vždy mám doma mrazenú zeleninu, plechovku kukurice, tuniaka, zemiaky a cibuľu.“ A tu je kôprová omáčka. Alebo overený recept na kysnutú knedľu.

Ingrediencie

  • jarná cibuľka,
  • mrkva,
  • dve mladé cukety,
  • tri strúčiky cesnaku,
  • paradajkový koncentrát,
  • malá konzerva kukurice,
  • kvalitnú "vegetu", soľ, mleté čierne korenie,
  • parmezán,

 

 

Skvelá zeleninová omáčka. Foto - archív

 

Skvelá zeleninová omáčka - postup receptu

  1. Cibuľku si orestujeme na olivovom oleji, pridáme mrkvu nakrájanú na tenšie plátky a restujeme. Pridáme cuketu a zase restujeme. Po desiatich minútach restovania pridáme cesnak nakrájaný na plátky.
  2. Restujeme a dávame si pozor, aby náhodou nezhnedol. Pridáme zo dve lyžice paradajkového koncentrátu, orestujeme (ako inak) a prilejeme asi 1,5 decilitra vody. Najlepšie z cestovín, ktoré varíme hneď vedľa.
  3. Kým priklopíme pokrievkou, osolíme, pridáme mleté čierne korenie a trošku vegety. Dusíme cca pätnásť minút. Podávame s cestovinami a strúhaným parmezánom. Omáčke neublíži štipka cukru. Ak varíme malým deťom, pokojne prihoďme k zelenine aj polovicu jablka nakrájaného na kocky. Nikto ho tam neuvidí, ale chutí to lepšie.

Dobrú chuť. 💪

Vyskúšajte aj recept na výbornú hŕstkovú polievku. Osvedčený recept (nielen) pre deti