Úžasné cestoviny. Recepty so zeleninou, zapekané, s mäsom. Omáčky na cestoviny

Recepty na cestoviny z kuchyne portálu Ženy v meste. Recepty na cestoviny so zeleninou, so syrom, so smotanou, s mäsom, zapekané. Ale aj cestoviny pre deti, omáčky na cestoviny a cestovinový šalát.

Úžasné cestoviny. Recepty so zeleninou, syrom, smotanou, mäsom, zapekané. Cestoviny pre deti a omáčky

Cestoviny patria medzi najobľúbenejšie potraviny. Dávame si ich ako samostatné hlavné jedlo, ale aj ako výbornú prílohu. Cestoviny si môžeme pripraviť nielen na teplo s rôznymi omáčkami, ale aj na studeno v rôznych šalátoch.

Príprava cestovín je rýchla a jednoduchá. Ale?! Keď si myslíme, že nie je na nich čo pokaziť, práve naopak. Potom sa čudujeme, že sú zlepené a chutia ako blato. Dôležité je ich správne uvariť, predovšetkým neprevariť.

Medzi receptami z kuchyne portálu Ženy v meste nájdete napríklad recept na jednoduché a zdravé špagety s parmezánom, rovnako aj recept na morčacie mäso na paprike s cestovinami, alebo aj recept na Originál lasagne bez bešamelu.

 

Cestoviny recepty. Hlavné zásady pri varení cestovín

  1. Základné pravidlo – veľa vody, veľký hrniec Cestoviny potrebujú priestor. Musíme ich variť vo veľkom množstve vody. Na 100 g cestovín počítame minimálne 1 l vody. Používame veľký hrniec, voda by mala siahať do 2/3. Rátame, že cestoviny ešte zväčšia na objeme. Keď budú mať dostatok miesta, nezlepia sa.
  2. Soľ? Jednoznačne áno Cestoviny zásadne solíme. Soľ pridávame až keď voda zovrie. Na 1 l vody pridáme aspoň 1 lyžicu soli. Po pridaní soli ihneď vložíme aj cestoviny. Soľ nepridávame až počas varenia, stratili by na kvalite.
  3. Olej určite nie! Taliani také niečo naozaj nerobia. Olej pridaný do vody nezabráni tomu, aby sa pri varení a scedení nezlepili k sebe. Cestovinám by sme akurát znemožnili, aby sa po uvarení nádherne spojili s omáčkou. Radšej im doprajme kvalitný olivový olej až nakoniec.
  4. Ako dlho variť cestoviny? Dĺžka varenia závisí od druhu a tvaru cestovín. Samozrejme, držíme sa pokynov výrobcu. Cestoviny vkladáme do vriacej vody (musí vrieť!), zľahka ich premiešame a hrniec prikryjeme pokrievkou. Keď začne voda opäť vrieť, pokrievku odstránime a varíme ich na miernom stupni. Premiešame ich len občas. Pred koncom varenia 2 až 3 minúty ich ochutnáme, aby sme sa utvrdili či sú správne uvarené. Cestoviny by mali byť „al dente“. Musíme rátať, že ešte dôjdu. Najdôležitejšie je ich neprevariť, preto daný čas sledujeme. Taliani ich varia kratšie, obľubujú pevnejšie cestoviny.
  5. Po uvarení iba scediť, nepreplachovať! Po uvarení cestoviny iba scedíme, nepreplachujeme! Necháme ich odkvapkať. Trošku vývaru si môžeme odobrať a pridať do omáčky na zjemnenie a zvýraznenie jej chuti.
  6. Omáčka do cestovín? Nie, práve naopak. Omáčka čaká na cestoviny. Scedené cestoviny pridáme k omáčke, premiešame a ihneď podávame.
  7. Koľko gramov cestovín na 1 porciu? Na jednu porciu počítame približne 100 g cestovín. Záleží akých veľkých hladošov máme a aký pokrm pripravujeme.

Recepty z kuchyne portálu Ženy v meste - kliknite

Najlepšie recepty na koláče - kliknite si

Najlepšie recepty na polievky - kliknite si

Medvedí cesnak najlepšie recepty - kliknite si

..