Sviečková na smotane. Obľúbené jedlo celej rodiny. Aj vy počúvate, že najlepšiu ju aj tak robí babička? Vyskúšajte tento recept, ktorý je vhodný aj pre celiatikov. Omáčka je bez múky, s veľkým množstvom zeleniny.

Skvelá sviečková na smotane - fotorecept kliknite

Nielen výborne chutí, ale je plná vitamínov. Spolu s plátkom chudého mäsa a prílohou si vykúzlite fantastický jednoduchý pokrm. Vyskúšajte ďalší tradičný recept z kuchyne portálu Ženy v meste.

Vyskúšajte aj recept na výborné bravčové karé. Minútka, ktorú si zamilujete👌

 

Ingrediencie - výborná sviečková omáčka

  • 1 kg stehna (hovädzieho, bravčového, z diviaka)
  • 6 ks stredná mrkva
  • 3 ks stredný petržlen
  • 1 ks malý kaleráb
  • 1 ks malý zeler
  • 2 ks väčšia cibuľa (menší pór)
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 3 polievkové lyžice olivového oleja
  • 3 polievkové lyžice masla
  • šľahačková smotana

Recept skvelá sviečková na smotane - na dochutenie

soľ, drvená rasca, 3 ks čierne korenie celé, 1 ks bobkový list, 2 ks nové korenie, citrónová šťava

Opečené mäso pridáme k zelenine. Recept na sviečkovú. Foto - autorka

Recept vynikajúca sviečková omáčka s plátkom šťavnatého mäsa a prílohou

  1. Mäso si umyjeme, odblaníme a osušíme. Potrieme olivovým olejom a korením na divinu, prípadne inou obľúbenou zmesou korenia. Môžeme ho nechať odpočívať cez noc, alebo aspoň hodinku v chlade.
     
  2. Pripravíme si zeleninu. Očistenú mrkvu, petržlen, kaleráb a zeler si nakrájame na väčšie kúsky. Cibuľu alebo pór na plátky. Do väčšieho hrnca si pridáme olivový olej, maslo a cibuľu. Opražíme do sklovita. Pridáme koreňovú zeleninu, cesnak, lyžicu kryštálového cukru a restujeme cca 10 minút. Zelenina skaramelizuje a bude mať výbornú chuť. 
     
  3. Medzitým si na rozohriatej panvici na troške olivového oleja prudko opečieme mäso z každej strany, aby sa zatiahlo. Opečené mäso pridáme k zelenine, pridáme drvenú rascu, bobkový list, celé čierne korenie, nové korenie (korenie si spočítame, lebo ho pred rozmixovaním omáčky vyberieme). Nesolíme. Podlejeme pohárom horúcej vody a dusíme. Podľa potreby ešte prilejeme vodu. Dusíme približne 1,5 – 2 hodiny, záleží aký veľký kus a druh mäsa použijeme.
     
  4. Po udusení mäso vyberieme a necháme odpočívať. Zo zeleniny pozbierame korenie a bobkový list. Omáčku rozmixujeme ponorným mixérom. Dochutíme soľou a citrónovou šťavou. Zriedime ešte vodou, záleží akú konzistenciu omáčok obľubujeme. Prilejeme šľahačkovú smotanu a prevaríme.
     
  5. Mäso si ešte teplé narežeme na tenké plátky. Aby nám nevyschlo, vložíme ho späť do omáčky.
     
  6. Túto fantastickú domácu sviečkovú podávame s parenou knedľou (najlepšie domácou), cestovinami, alebo opekanými zemiakmi s plátkom citróna.

Dobrú chuť. 😍 👌

Tip na záver receptu sviečková omáčka

Vyskúšajte domácu sviečkovú podľa nášho receptu. Príprava je nenáročná a jednoduchá, omáčka plná rôznej zeleniny, nabitá vitamínmi. Keď bola dcéra mladšia, odmietala papať zeleninu. Vyskúšala som takúto verziu obľúbenej sviečkovej a deti sa nevedeli dojesť. Kvôli nim nedávam ani slaninu, ani horčicu. Rascu pridávam pre dobré trávenie. Smotanu zväčša vynechám. V mojej rodine patrí táto skvelá zeleninová omáčka medzi najobľúbenejšie.

Vyskúšajte aj recept na fantastické mäsové guľky z mletého mäsa s ryžou