Bravčový stroganov s ryžou, alebo cestovinami je u nás klasika. Ide o jednoduchý a chutný recept na vynikajúci obed či večeru. Garantujeme, že prípravu zvládne aj začiatočník či začiatočníčka.

Bravčový stroganov

Potrebujete rýchly a chutný obed alebo večeru? Ponúkame vám overený recept na jednoduchý a chutný stroganov z bravčového mäsa, ktorý je vhodný pre vynikajúce domáce jedlo.

Zaručujeme, že ide o jednoduchý recept, ktorý zvládne každý. Ak necháme plátky bravčového karé namočené v olejovej marináde so zmesou korenia odležať v chladničke do ďalšieho dňa, získame ešte lepšiu chuť. Takže ak máte chvíľku, pripravte si mäso dopredu.

Tu je naozaj výborný bravčový stroganov s ryžou, ktorý by ste si mali vyskúšať.

História jedla

Jedlo s názvom "stroganov" má svoje korene v Rusku a je spojené s aristokratickou kuchyňou 19. storočia. V origináli ide o pokrm, ktorý sa pripravoval z kúskov hovädzieho mäsa nakrájaných na tenké prúžky a dusených v smotane s cibuľou a korením.

Táto jednoduchá, no chutná kombinácia sa stala populárnou v ruských šľachtických rodinách a medzi vyššími vrstvami obyvateľstva.

Názov "stroganov" pochádza z mena významnej ruského šľachtického rodu Stroganovovcov. Prvá písomná zmienka o tomto jedle sa objavila v kuchárke z roku 1871, kde bolo opísané, ako pripravovať mäsovú omáčku podobnú dnešnej verzii stroganovu.

Tento pokrm rýchlo získal popularitu a rozšíril sa nielen v Rusku, ale aj v iných krajinách. Od svojho vzniku sa recept na stroganov postupne modifikoval a prispôsoboval chutiam a dostupnosti surovín v rôznych častiach sveta.

Dnes je toto jedlo často pripravované nielen z hovädzieho mäsa, ale aj z iných druhov mäsa, ako je bravčové, kuracie či morčacie.

Tento pokrm sa stal známym po celom svete a má mnoho variácií, pričom základom zostáva kúsok mäsa v omáčke, ktorá je na báze smotany, cibule a korenia. A tu je pravá česká znojemská omáčka. Tu je aj recept na bravčový steak.

Čo potrebujete

  • Čas na prípravu: 45 minút,
  • Množstvo porcií: 4,

Ingrediencie

  • 600 g bravčového karé (na porciu cca 150 g surového mäsa),
  • 3 polievkové lyžice masla, alebo oleja,
  • 1 väčšia cibuľa,
  • 2 stredne veľké kyslé uhorky,
  • 0,5 litra vývaru (môže byť aj voda, s vývarom však získa jedlo viac chuti),
  • 1 dl 33% šľahačkovej smotany,
  • 1 polievková lyžica horčice,
  • 4 polievkové lyžice paradajkového pretlaku,
  • soľ,
  • mleté čierne korenie,
  • kurkuma,
  • drvená rasca,
  • trošku kryštálového alebo trstinového cukru,

Poslať ako nákupný zoznam na e-mail
O chvíľu vám príde váš nákupný zoznam.

Postup receptu

  1. Bravčové karé si umyte, usušte a nakrájajte na tenké plátky. Následne ho jemne naklepte napríklad plochou stranou noža (nemusíme) a nakrájajte na tenké rezančeky. Ak máte chvíľku času, naložte si mäso do marinády. Pridájte do mäsa tak 2 polievkové lyžice olivového oleja, osoľte, okoreňte mletým čiernym korením a nechajte v chlade. Najlepšie počas noci.


     
  2. Na sporáku si rozohrejte panvicu, pridajte menší kúsok masla alebo olej a nadrobno nakrájanú cibuľu, ktorú si opražíme do sklovita.


     
  3. Potom pridáme rezančeky odležaného bravčového mäsa a orestujeme tak, aby sa mäso zatiahlo (zbledne). Zmes dochutíme korením a mäso prikryjeme a pár minút dusíme.


     
  4. Po 5 minútach pustí mäso vlastnú šťavu, bravčový stroganov takto získa na chuti. Mäso za stáleho podlievania vývaru, alebo vody dusíme do polomäkka.


     
  5. Keď je mäso polomäkké pridáme nadrobno nakrájané uhorky, horčicu, paradajkový pretlak, trošku kryštálového cukru a šľahačkovú smotanu. Zmes premiešame a dusíme ešte 10 minút.


     
  6. Ak sa nám zdá omáčka hustejšia, môžeme ju zriediť troškou vývaru. Jedlo je hotové. Bravčový stroganov podávame s dusenou ryžou, s cestovinou, alebo opekanými zemiakmi.

Tip od žien v meste: Ak si nakrájané bravčové mäso necháte pár minút, alebo najlepšie hodín naložené v marináde (2 polievkové lyžice oleja, obľúbené korenie) v chlade, bravčový stroganov bude omnoho chutnejší a mäso jemnejšie. Dobrú chuť. Vyskúšajte aj náš recept na šampiňónový stroganov.

Videorecept

Aké prílohy sa hodia k bravčovému stroganovu?

K bravčovému stroganovu sa hodia rôzne prílohy, ktoré dokážu zosilniť celkový chuťový zážitok. Tu je niekoľko príkladov:
  • Ryža: Biela ryža je tradičnou prílohou k mnohým pokrmom vrátane stroganovu. Je neutrálna v chuti a dobre sa dopĺňa so smotanovou omáčkou.
  • Cestoviny: Cestoviny, ako napríklad tagliatelle alebo penne, môžu byť skvelou alternatívou k ryži. Ich textúra dokáže dobre zachytiť smotanovú omáčku.
  • Zemiaková kaša: Hladká zemiaková kaša je populárnou prílohou v strednej Európe. Je bohatá, čo sa môže dobre hodiť k intenzívnej chuti bravčového stroganovu.
  • Opečené zemiaky: Či už celé alebo v podobe hranolčekov, môžu pridať príjemnú kontrastnú textúru a chuť.
  • Zelenina: Čerstvá alebo dusená zelenina, ako napríklad zelené fazuľky, brokolica, karfiol alebo špargľa, môže jedlu dodať farbu a zdravý prísun vitamínov a vlákniny.
  • Varené zemiaky: Jednoducho si ošúpané zemiaky uvarte so soľou a špetkou rasce a pridajte k hotovému bravčovému stroganovu. Výsledkom bude výborná kombinácia.
  • Šalát: Osviežujúci šalát s čerstvou zeleninou a lahodným dressingom môže slúžiť ako ľahká a chutná príloha k stroganovu.
Pri výbere prílohy sa môžete inšpirovať vašimi chuťovými preferenciami a klasickými kombináciami. Hlavným cieľom je, aby príloha dokázala doplniť a vyvážiť chuť stroganovu, a zároveň prispôsobiť sa vašim želám. Tu je aj recept na pečené kačacie prsia. Tu je aj bravčová panenka s omáčkou.