Bravčový stroganov s ryžou, alebo cestovinami je u nás klasika. Ide o jednoduchý a chutný recept na vynikajúci obed či večeru. Garantujeme, že prípravu zvládne aj začiatočník či začiatočníčka.
Bravčový stroganov
Potrebujete rýchly a chutný obed alebo večeru? Ponúkame vám overený recept na jednoduchý a chutný stroganov z bravčového mäsa, ktorý je vhodný pre vynikajúce domáce jedlo.
Zaručujeme, že ide o jednoduchý recept, ktorý zvládne každý. Ak necháme plátky bravčového karé namočené v olejovej marináde so zmesou korenia odležať v chladničke do ďalšieho dňa, získame ešte lepšiu chuť. Takže ak máte chvíľku, pripravte si mäso dopredu.
Tu je naozaj výborný bravčový stroganov s ryžou, ktorý by ste si mali vyskúšať.
História jedla
Jedlo s názvom "stroganov" má svoje korene v Rusku a je spojené s aristokratickou kuchyňou 19. storočia. V origináli ide o pokrm, ktorý sa pripravoval z kúskov hovädzieho mäsa nakrájaných na tenké prúžky a dusených v smotane s cibuľou a korením.
Táto jednoduchá, no chutná kombinácia sa stala populárnou v ruských šľachtických rodinách a medzi vyššími vrstvami obyvateľstva.
Názov "stroganov" pochádza z mena významnej ruského šľachtického rodu Stroganovovcov. Prvá písomná zmienka o tomto jedle sa objavila v kuchárke z roku 1871, kde bolo opísané, ako pripravovať mäsovú omáčku podobnú dnešnej verzii stroganovu.
Tento pokrm rýchlo získal popularitu a rozšíril sa nielen v Rusku, ale aj v iných krajinách. Od svojho vzniku sa recept na stroganov postupne modifikoval a prispôsoboval chutiam a dostupnosti surovín v rôznych častiach sveta.
Dnes je toto jedlo často pripravované nielen z hovädzieho mäsa, ale aj z iných druhov mäsa, ako je bravčové, kuracie či morčacie.
Tento pokrm sa stal známym po celom svete a má mnoho variácií, pričom základom zostáva kúsok mäsa v omáčke, ktorá je na báze smotany, cibule a korenia. A tu je pravá česká znojemská omáčka. Tu je aj recept na bravčový steak.
Čo potrebujete
- Čas na prípravu: 45 minút,
- Množstvo porcií: 4,
Ingrediencie
- 600 g bravčového karé (na porciu cca 150 g surového mäsa),
- 3 polievkové lyžice masla, alebo oleja,
- 1 väčšia cibuľa,
- 2 stredne veľké kyslé uhorky,
- 0,5 litra vývaru (môže byť aj voda, s vývarom však získa jedlo viac chuti),
- 1 dl 33% šľahačkovej smotany,
- 1 polievková lyžica horčice,
- 4 polievkové lyžice paradajkového pretlaku,
- soľ,
- mleté čierne korenie,
- kurkuma,
- drvená rasca,
- trošku kryštálového alebo trstinového cukru,
Postup receptu
- Bravčové karé si umyte, usušte a nakrájajte na tenké plátky. Následne ho jemne naklepte napríklad plochou stranou noža (nemusíme) a nakrájajte na tenké rezančeky. Ak máte chvíľku času, naložte si mäso do marinády. Pridájte do mäsa tak 2 polievkové lyžice olivového oleja, osoľte, okoreňte mletým čiernym korením a nechajte v chlade. Najlepšie počas noci.
- Na sporáku si rozohrejte panvicu, pridajte menší kúsok masla alebo olej a nadrobno nakrájanú cibuľu, ktorú si opražíme do sklovita.
- Potom pridáme rezančeky odležaného bravčového mäsa a orestujeme tak, aby sa mäso zatiahlo (zbledne). Zmes dochutíme korením a mäso prikryjeme a pár minút dusíme.
- Po 5 minútach pustí mäso vlastnú šťavu, bravčový stroganov takto získa na chuti. Mäso za stáleho podlievania vývaru, alebo vody dusíme do polomäkka.
- Keď je mäso polomäkké pridáme nadrobno nakrájané uhorky, horčicu, paradajkový pretlak, trošku kryštálového cukru a šľahačkovú smotanu. Zmes premiešame a dusíme ešte 10 minút.
- Ak sa nám zdá omáčka hustejšia, môžeme ju zriediť troškou vývaru. Jedlo je hotové. Bravčový stroganov podávame s dusenou ryžou, s cestovinou, alebo opekanými zemiakmi.
Tip od žien v meste: Ak si nakrájané bravčové mäso necháte pár minút, alebo najlepšie hodín naložené v marináde (2 polievkové lyžice oleja, obľúbené korenie) v chlade, bravčový stroganov bude omnoho chutnejší a mäso jemnejšie. Dobrú chuť. Vyskúšajte aj náš recept na šampiňónový stroganov.
Najpredávanejšie z nášho eshopu
Videorecept
Aké prílohy sa hodia k bravčovému stroganovu?
- Ryža: Biela ryža je tradičnou prílohou k mnohým pokrmom vrátane stroganovu. Je neutrálna v chuti a dobre sa dopĺňa so smotanovou omáčkou.
- Cestoviny: Cestoviny, ako napríklad tagliatelle alebo penne, môžu byť skvelou alternatívou k ryži. Ich textúra dokáže dobre zachytiť smotanovú omáčku.
- Zemiaková kaša: Hladká zemiaková kaša je populárnou prílohou v strednej Európe. Je bohatá, čo sa môže dobre hodiť k intenzívnej chuti bravčového stroganovu.
- Opečené zemiaky: Či už celé alebo v podobe hranolčekov, môžu pridať príjemnú kontrastnú textúru a chuť.
- Zelenina: Čerstvá alebo dusená zelenina, ako napríklad zelené fazuľky, brokolica, karfiol alebo špargľa, môže jedlu dodať farbu a zdravý prísun vitamínov a vlákniny.
- Varené zemiaky: Jednoducho si ošúpané zemiaky uvarte so soľou a špetkou rasce a pridajte k hotovému bravčovému stroganovu. Výsledkom bude výborná kombinácia.
- Šalát: Osviežujúci šalát s čerstvou zeleninou a lahodným dressingom môže slúžiť ako ľahká a chutná príloha k stroganovu.