Tradičná vianočka, hrnčeková zo špaldovej múky recept. Domáca vianočka, ktorá rozvoniava po celom dome. Vyskúšajte recept z kuchyne portálu Ženy v meste.
Tradičná vianočka hrnčeková - fotorecept kliknite
Vianočka ku Vianociam neodmysliteľne patrí. Pravá, domáca, tradičná, podľa vašej chuti? V zdravšej verzii zo špaldovej múky? Tak potom určite vyskúšajte tento recept. Aj keď potrebujete viac času kvôli kysnutiu, samotná príprava je nenáročná, potrebujete iba hrnček a upliesť jednoduchý vrkoč.
Hľadáte osvedčený recept na pravú domácu vianočku? Nech sa páči. Váš obľúbený portál Ženy v meste si pre vás pripravil ďalší skvelý recept. Je pravdou, že vianočku si môžete aj kúpiť, ale takú domácu, ktorá rozvoniava po celom dome sa oplatí vyskúšať. 🌲😍
Vyskúšajte aj recept na skvelé pardubické perníky
Tradičná vianočka recept
- Čas prípravy: 30 minút
- Čas kysnutia: 90 minút
- Čas pečenia: 35 minút
- Počet kusov: 1
Tradičná vianočka, hrnčeková - ingrediencie
hrnček 250 ml
na kvások:
- 1 ks čerstvé droždie (42 g)
- ½ hrnček vlažné mlieko
- 1 polievková lyžica trstinový cukor (kryštálový cukor)
na cesto:
- 3 hrnček hladká špaldová múka (hladká múka špeciál)
- zarovnaná kávová lyžička soli
- 1 ks vanilínový cukor
- ½ balíček prášok do pečiva
- ½ hrnček vlažné mlieko
- ¼ hrnček minerálka perlivá
- 100 g zmäknuté maslo
- 2 ks žĺtok
- 3 polievková lyžica medu (trstinový, kryštálový cukor)
- nastrúhaná citrónová alebo pomarančová kôra
- podľa chuti hrozienka, brusnice, mandľové lupienky, nasekané oriešky
- rum (nemusí byť)
na potretie vianočky:
- rozpustené maslo alebo rozmiešané vajce (bielok)
Tradičná vianočka, recept s obrázkami. Foto - Nela
Tradičná vianočka - postup na hnčekový recept
- Najprv si namočíme hrozienka alebo brusnice (jednu hrsť) do rumu, môžeme aj do vody. Ak sú tvrdšie, aspoň na jednu hodinu. Keď ich neobľubujeme, vynecháme ich.
- Pripravíme kvások. Do polievkovej misky pridáme polovicu hrnčeka vlažného mlieka, jednu lyžicu cukru a rozdrobené droždie. Vymiešame, aby sa droždie rozpustilo. Necháme nakysnúť. Trvá to približne 5-10 minút. Urobí sa pena.
- Medzitým si do väčšej misy alebo misky od kuchynského robota pridáme hladkú múku, soľ, vanilínový cukor, prášok do pečiva, zvyšné vlažné mlieko, minerálku, zmäknuté maslo, žĺtky, ďalší cukor alebo med a nastrúhanú kôru. Môžeme pridať aj rum.
- Prilejeme kvások a rukou alebo metličkami na hnetenie vypracujeme vláčne cesto. Ručne to trvá cca 20 minút, robotom samozrejme zopár minút.
- Hrozienka alebo brusnice scedíme. Zapracujeme k cestu. Môžeme aj plátky mandlí, ale aj nasekané oriešky. Jednoducho, čo máme radi.
- Vymiesené cesto musí kysnúť vo väčšej miske, lebo zväčší svoj objem (minimálne dvojnásobne). Ak sme ho spracovávali v menšej nádobe, preložíme ho, poprášime múkou a nádobu prikryjeme kuchynskou utierkou.
- Necháme na teplom mieste kysnúť aspoň jednu hodinu. Dosku si poprášime múkou a preložíme nakysnuté cesto. Rozdelíme na 5 rovnakých častí. Urobíme si šúľky, ktoré budeme zapletať. Ja som zvolila vrkoč z troch a dvoch šúľkov.
- Plech vystelieme papierom napečenie, preložíme vrkoč z troch častí. Oba konce stlačíme a podohneme pod vianočku. Stred potrieme bielkom (zlepí obe časti) a na neho položíme vrkoč z dvoch častí, ktorý natiahneme na celú dĺžku vianočky, konce taktiež zahneme pod vianočku. Zatlačíme. V strede zapichneme špajdle aj na štyroch miestach, aby vianočka nestratila svoj tvar.
- Takto upletenú vianočku so špajdlami prikryjeme utierkou a necháme minimálne 30 minút nakysnúť. Krásne narastie.
- Po tomto čase ju jemne potrieme rozpusteným maslom. Keď použijeme maslo, kysnuté cesto nepraskne. Vianočku môžeme potrieť aj rozmiešaným vajíčkom alebo bielkom, bude sa pekne lesknúť. Posypeme plátkami mandlí, orieškami.
- Pečieme pri teplote 160o C približne 30-40 minút. Dávame pozor, aby sa nepripálila a nebola vysušená.
- Po upečení ju necháme vychladnúť. Môžeme posypať práškovým cukrom.
- Tradičná vianočka by mala byť správne upletená z troch vrkočov, štyroch, troch a dvoch pletencov. Majú svoju symboliku. Ja som chcela pletenie zjednodušiť, preto som zvolila tento spôsob, aby to nebolo zbytočne komplikované. Nezabúdajme, dokonalosť nie je dôležitá, ale chuť a najdôležitejšie je predsa upiecť vianočku s láskou. Veď také majú byť Vianoce, plné lásky a pokoja.
Nádherné Vianoce a dobrú chuť. 🌲😍
Vyskúšajte aj recept na najlepšie tradičné linecké koláčiky