Pripravte si s nami rýchly obed z ničoho, teda takmer z ničoho. Vyberte si medzi desiatkami overených receptov portálu Ženy v meste.

Rýchly obed z ničoho

Ak hľadáte spôsob, ako pripraviť lacný obed a chutný obed a nestráviť pri jeho príprave more času, tu je niekoľko tipov nad čím sa dopredu zamyslite. Využite sezónne a dostupné suroviny: Nakupujte zeleninu a ovocie, ktoré sú v danej sezóne, pretože sú často lacnejšie a čerstvejšie. Skúste aj nákup v miestnych trhoch, kde môžete nájsť cenovo výhodné a kvalitné produkty.

Plánujte jedlá vopred: Vytvorte si jedálniček a plánujte jedlá na týždeň vopred. To vám pomôže nakupovať výhodnejšie a minimalizovať odpadnuté potraviny.

Využite lacné bielkovinové zdroje: Napríklad vajcia, konzervované bôby, cícer, tofu alebo lacné druhy mäsa, ako je kuracie mäso, môžu byť cenovo dostupné a výživné. Ceny surovín ako cícer, fazuľa, šošovica alebo sójové výrobky môžu byť cenovo dostupné a obsahujú veľa bielkovín.

Investujte do základných surovín vo väčších baleniach: Nakúpte si základné suroviny, ako je ryža, cestoviny, cibuľa, cesnak, olej, korenie a bylinky. Tieto suroviny sú lacné a môžu slúžiť ako základ pre rôzne jedlá. Uvarte väčšie porcie a využite zvyšky: Ak varíte, variť väčšie porcie, ktoré môžete využiť na viac jedál. Zvyšky môžete skladovať a jesť počas ďalšich dní, čím ušetríte peniaze a čas.

Experimentujte s vegetariánskymi jedlami: Mnoho vegetariánskych jedál môže byť lacných a zdravých, ako napríklad šaláty, zeleninové polievky, čiastočne vegetariánske jedlá a fazuľové prílohy.

Pamätajte, že lacný obed neznamená, že nemôže byť chutný alebo zdravý. S trochou kreativity a plánovania môžete pripraviť výživný a chutný obed aj za dostupnú cenu.

Ako uvariť rýchly obed takmer z ničoho

Pečené zemiaky v šupke: Umyté zemiaky nakrájame na kolieska. Rozložíme na plechu a potrieme zmesou oleja, soli a korenia. Pečieme asi 35 minút. Podávame napríkald s uhorkovým šalátom. Tu je kompletný recept na pečené zemiaky v šupke.

Cuketové placky: Cuketa je dokonalý príklad sezónnej zeleniny. A placky sú naozaj výborné. Nastrúhame cuketu, osolíme a necháme postáť, stratí tak vodu. K nastrúhanej cukete pridáme vajce, nastrúhaný syr a múku. Na plechu s papierom na pečenie tvarujeme placky. Pečieme na 180 stupňov asi 20 minút. Tu je kompletný recept na cuketové placky.

Zemiakový prívarok: Dáme si variť ošúpané zemiaky. Pridáme korenie a soľ a varíme, kým nebudú polomäkké. Vymiešame si šľahačkovú smotanu, mlieko a lyžicu múky. Pridáme do vody k zemiakom. Nakrájanú cibuľu orestujeme, pridáme mletú papriku a aj to pridáme k zemiakom. Varíme ešte asi 10 minút. Podávame s vajcom na tvrdo. Tu je kompletný recept na zemiakový prívarok.

Palacinky: Zmiešame múku, mlieko, vajce, maslo (olej) a vypražíme na oleji. Naplníme v špajzi zabudnutým džemom. Tu je kompletný recept na hrnčekové palacinky.

Chremová omáčka s vajcom: Z masla a múky urobíme zápražku. Prilejeme mlieko a povaríme. Pridáme chren a ak máme aj šľahačkovú smotanu a dochutíme. Chvíľku ešte varíme. Podávame s knedľou a vajcom uvareným na tvrdo.Tu je kompletný recept na chrenovú omáčku.

Polievky: Často sú výborné riešenie, tu je zoznam 50 najobľúbenejších domácich polievok. Odporúčame napríklad hrstkovú, alebo cesnačku. A samozrejme nesmieme zabudnúť na cestoviny.