Jemná chrenová omáčka s vajcom alebo mäsom, tradičný recept. Smotanové omáčky sú veľmi obľúbené.

Vyskúšajte tú našu chrenovú, z kuchyne portálu Ženy v meste, je lahodná a veľmi chutná. Nechajte sa inšpirovať našim receptom.

Jemná chrenová omáčka s vajcom alebo mäsom - fotorecept kliknite

Chren - zdravý biely poklad. Má svoju špecifickú chuť. Je veľmi výživný. Obsahuje mnoho minerálnych látok a vitamínov.

Vitamínu C obsahuje dvakrát viac ako citróny, ktorý predovšetkým v tomto jesennom období naše telo potrebuje. Posilnite si svoju imunitu.

Zdravú sviečkovú, obľúbenú zeleninovú, tradičnú kôprovú, ale už aj jemnú chrenovú omáčku nájdete na našom portáli.

K lahodnej omáčke pridajte obľúbené mäso alebo vajce, prílohu zvoľte podľa vlastnej chuti. Stačí si potom zaželať iba dobrú chuť. Omáčky so značkou Ženy v meste. Napríklad kôprová omáčka.

Pripravili sme recept na obľúbenú zeleninovú omáčku nielen pre deti

Skvelá chrenová omáčka s mäsom alebo vajcom

  • Čas prípravy: 20 minút
  • Počet porcií: 4

 

 

 

 

Skvelá chrenová omáčka s vajcom alebo mäsom - ingrediencie                              

  • 50 g masla na zápražku
  • lyžica masla na zjemnenie omáčky (nakoniec)
  • 2 kopcovité lyžice hladkej múky (ja som zvolila celozrnnú)
  • 750 ml mlieka
  • 1 šľahačková smotana (cca 200-250 ml)
  • nastrúhaný čerstvý chren (opatrne je dosť aromatický) alebo chren sterilizovaný - podľa chuti
  • na dochutenie: soľ, citrónová šťava, trochu cukru

 

 

Jemná chrenová omáčka s mäsom alebo vajcom. Foto - Nela

 

Skvelá chrenová omáčka s vajcom alebo mäsom - postup receptu

  1. Príprava chrenovej omáčky je úplne jednoduchá. Najprv si pripravíme zápražku. V hrnci si rozpustíme maslo. Stiahneme ho zo sporáka a primiešme múku. Ja som použila múku celozrnnú, preto je zápražka hnedastej farby. Premiešame dohladka.
  2. Hrniec vrátime na sporák a za stáleho miešania pražíme, zápražka zavonia. Prilejeme studené mlieko, stále miešame, aby sa nám nevytvorili hrudky. Povaríme 10 minút. Pridáme chren podľa chuti a šľahačkovú smotanu. Povaríme prilbižne 5 minút. 
  3. Ak je omáčka hustá, dolejeme mlieko alebo smotanu. Je pre vás riedka? Stačí ju ešte trošku zahustiť. Omáčku radšej ochutnajte. Ak by mala mdlú chuť, nebolo by cítiť chren, tak ho pridajte. Keď ho bude viac, nevadí, doplníte ďalší vitamín C.
  4. Hotovú omáčku dochutíme soľou, citrónovou šťavou a cukrom. Je dôležité vyladiť tú správnu chuť, sladkú, slanú a kyslú. Omáčku vypneme, už nevaríme a pridáme lyžicu masla na zjemnenie chrenovej omáčky. Premiešame a môžeme podávať.

Tip na záver: Jemná chrenová omáčka chutí skvele s mäsom z polievky, ale aj s mäskom pečeným. Fantasticky ladí aj s kuracími grilovanými prsiami. Mäso nemusíte? Chrenová omáčka s vajcom je tiež výborná pochúťka.

Dobrú chuť. Tu sú jednoduché nápady, ako omáčku zahustiť aj bez múky.

Vyskúšajte aj  recept na skvelý segedínsky guláš originál