MURÁŇ. Dovedna šesť pracovných miest sa podarilo vytvoriť samospráve dediny Muráň v okrese Revúca vďaka obnoveniu výroby regionálnej špeciality – muránskych buchiet. Pred rokom a pol ich po niekoľkoročnej prestávke začala obec piecť vo vlastnej prevádzke a v súčasnosti predáva stovky kusov buchiet denne.

 

Päť žien vo výrobe a predavačka 

„Začali sme s dvoma ženami, ktoré mali skúsenosti s pečením. Následne sme museli rozšíriť prevádzku na dve zmeny, takže momentálne máme zamestnaných päť žien vo výrobe a jednu predavačku," priblížil starosta Roman Goldschmidt s tým, že počas prvých mesiacov predali v priemere okolo 600 buchiet denne. "Potom to stúplo na 800, 900 a v letných mesiacoch sme sa dostali aj na 1000. Rekord sme zaznamenali počas Ródea Muráň, kedy sa denne napieklo 1800 buchiet," dodal.

Obnovenie pečenia pochúťky prišlo po niekoľkoročnej prestávke, počas ktorej sa buchty v Muráni nevyrábali. Podľa starostu sa však s tým obec nechcela zmieriť. "Muránske buchty mali naozaj dobré meno, poznali ich skoro na celom Slovensku. Hľadali sme preto vhodný objekt, kde by sme ich opäť piekli. Nakoniec sa nám naskytla možnosť, kúpili sme nehnuteľnosť v centre obce, vzali sme si úver 80.000 eur a celé sme to prerobili," uviedol starosta.

Po roku a pol fungovania považuje spomínaný projekt za veľmi úspešný, pričom k úspechu podľa jeho slov pomohlo aj množstvo návštevníkov, ktorí do dediny prichádzajú. "Viac sme sa zamerali na turistov, ktorých sa tu hlavne v letnom období premelie veľmi veľa. Muráň je totiž vstupnou bránou na Muránsku planinu a hrad," konkretizoval Goldschmidt.

 

Muránske buchty.  Foto TASR - Branislav Caban

Muránske buchty majú 50-ročnú tradíciu

Naopak, sklamaním je podľa neho finančná podpora, ktorú na pečenie buchiet napriek prísľubu nedostali z akčného plánu rozvoja okresu. "Náš projekt bol schválený akčnou radou, kde sme mali prisľúbených 23.000 eur. Žiaľ, nakoniec sme nedostali ani cent, a tak sme všetko museli vybudovať z obecných prostriedkov. Boli sme z toho smutní, počítali sme, že nám tie peniaze prídu, pretože produkt sa vyrába a ľudia sú zamestnaní," podotkol starosta.

Muránske buchty majú vyše 50-ročnú tradíciu a vyznačujú sa okrem 'nadýchaného' kysnutého cesta aj svojou bohatou plnkou. V obci sa piekli nepretržite do roku 2014, kedy súkromný podnikateľ, ktorý vlastnil prevádzku na ich prípravu, s touto aktivitou skončil. Na tradíciu nadviazala samospráva až v auguste 2017 spustením vlastnej prevádzky.