Krémové cviklové rizoto je plné vitamínov a chutí výborne. Pripravte si zdravý obed alebo večeru z kuchyne portálu Ženy v meste.

Krémové cviklové rizoto

Cvikla je veľmi zdravá a dostupná zelenina. Prekvapte svoju rodinu krémovým cviklovým rizotom, ktoré je diétne a chutí skvele. Deti rizotá milujú, tak prečo ho nepripraviť?

Vyskúšajte ďalší jednoduchý overený recept z dielne kuchyne portálu Ženy v meste. Príprava cviklového rizota je jednoduchá a nezaberie vám veľa času. Dobrú chuť. 

Oplatí sa ochutnať aj recept na výborný prekladaný šalát s rybou a cviklou, úspech zaručený Prípadne skúste aj naše zeleninové rizoto.

Krémové cviklové rizoto plné vitamínov

  • Čas prípravy: 30 minút
  • Počet porcií: 4

 

 

Ingrediencie

  • 250 ml šálka ryže (najlepšie ryža na rizoto, môže byť aj obyčajná guľatozrnná)
  • 5 ks menšia cvikla
  • 2 polievková lyžica olivového oleja
  • 2 polievková lyžica maslo
  • 1 cibuľa
  • 1 strúčik cesnaku (prípadne podľa chuti)
  • 1,5 dl biele suché víno (nemusí byť)
  • cca 7 dl vývar (zeleninový, mäsový)
  • hrsť nastrúhaného parmezánu
  • na dochutenie: soľ, mleté čierne korenie, citrónová šťava

 

 

Jednoduché krémové cviklové rizoto plné vitamínov. Foto - Nela

 

Postup receptu

  1. Na olivovom oleji orestujeme nadrobno nakrájanú cibuľku. Pridáme roztlačený cesnak, aby zavoňal. Potom pridáme ryžu, premiešame a opražíme. Vlejeme biele víno a necháme trošku odpariť.
  2. Ryžu podlejeme vareškou vývaru a pridáme nastrúhanú cviklu. Cviklu môžeme použiť aj surovú, ale aj predvarenú. Rizoto pravidelne miešame a po vareškách postupne podlievame vývarom. Bude také mazľavé.
  3. Varenie rizota trvá približne 20 minút, podľa druhu ryže.  Nakoniec pridáme na zjemnenie  maslo, dochutíme podľa chuti soľou a citrónovou šťavou. Primiešame nastrúhaný parmezán.
  4. Cviklové rizoto odstavíme, necháme ho trochu odpočinúť a podávame. Porcie dozdobíme obľúbenými bylinkami, kúskami cvikle, môžeme zastrúhať ešte parmezánom. Mňam. 

Tip na záver: Biele víno môžete pri tomto recepte aj vynechať. Nemáte vývar? Skúste pár minút povariť obľúbené čerstvé bylinky vo vode s korením (soľ, čierne korenie, rasca), ktoré rizoto krásne prevoňajú. Chcete rizoto ešte krémovejšie? Nakoniec primiešajte zopár lyžíc šľahačkovej smotany. 

Dobrú chuť. Vyskúšajte aj recept na fantastické sladko - kyslé kurča s ryžou