Náš fantastický vrstvený šalát s cviklou a rybou si môžete pripraviť nielen s majonézou, ale  aj v zdravej fit verzii, s bielym jogurtom. Šalát  s úžasným zázrakom – cviklou, chutí jednoducho skvele.

Vrstvený šalát s rybou a cviklou - fotorecept kliknite

Váš obľúbený portál Ženy v meste vám ponúka ďalší výborný a jednoduchý recept. Prekladaný zeleninový šalát si určite obľúbite.

Vyskúšajte aj recept - výborný zemiakový šalát bez majonézy

Vrstvený šalát s cviklou a rybou - úspech zaručený

  • Čas prípravy – vrstvenia šalátu:  20 minút
  • Počet porcií: 8

 

 

Fantastický vrstvený šalát s rybou a cviklou - ingrediencie

  • 500 g matjesy alebo slede v oleji (slanečky iba 250 g)
  • 2 ks menšia cibuľa (červená alebo šalotka)
  • 4 ks mrkva strednej veľkosti
  • 4 ks zemiak strednej veľkosti
  • 2 ks cvikla strednej veľkosti
  • 1 ks väčšia majonéza (2 ks veľký biely 10% jogurt)

 

Recept na vrstvený šalát. FOTO - Nela

 

Fantastický vrstvený šalát s rybou a cviklou - recept

  1. Najprv uvaríme zeleninu. Pripravme si ju deň vopred, ušetríme čas. Zemiaky varíme v šupke, mrkvu ošúpanú vcelku. Potrebujeme cca 20 minút. Cviklu povaríme taktiež so šupkou, musíme však rátať 1 hodinu. Môžeme  ju aj upiecť a to tak, že ju umyjeme a zabalíme  do  alobalu. Na pekáči pečieme  pri  teplote  180 oC podľa potreby. Najjednoduchšie je však kúpiť už hotovú uvarenú cviklu, ktorá je v obchodoch dostupná. Vajcia uvaríme natvrdo, potrebujú 10 minút.
  2. Ak máme zeleninu a vajíčka uvarené, príprava šalátu nám nezaberie veľa času. Na dno skleneného alebo keramického pekáča (cca 28x20 cm) rozložíme nadrobno nakrájanú červenú cibuľu alebo  šalotku. Ryby – matjesy alebo slede nakrájame na malé kocky a rozvrstvíme na cibuľu. Ak obľubujeme slanečky, môžeme  ich taktiež zvoliť, ale postačí polovičné množstvo, aby nebol šalát príliš slaný.
  3. Na ryby stierkou rozotrieme v tenkej vrstve majonézu alebo jogurt.  Pokračujeme vo vrstvení. Nasleduje na hrubom strúhadle nastrúhaná uvarená mrkva, pridáme ju po celej ploche. Rukami pozatlačujeme. Opäť potrieme tenkou vrstvou majonézy. Nasledujú nahrubo nastrúhané uvarené zemiaky. Opäť rozvrstvíme, jemne zatlačíme. Potrieme tenkou vrstvou majonézy (jogurtu).
  4. Po zemiakoch nasleduje cvikla, ktorú sme taktiež nastrúhali nahrubo. Ukončíme opäť majonézou alebo jogurtom. Poslednou vrstvou sú uvarené vajcia, ktoré pretlačíme na kocky cez šalátové koliesko. Môžeme ich aj nastrúhať na strúhadle. Šalát nekoreníme, pretože slanosť rýb výborne dochutí celý šalát.
  5. Vrstvený šalát s cviklou necháme v chlade odstáť na zopár hodín, najlepšie cez noc. Tento chutný šalát si môžeme pripraviť nielen na pekáči vcelku, ale aj vrsrviť do sklenených pohárov. Krásny farebný efekt bude zaručený. Jednotlivé porcie dozdobíme kúskami cvikly, kolieskami vareného vajíčka, čerstvou petržlenovou vňaťou

Tip na záver:  Ak vám ryby nechutia, tak ich vynechajte. Jednotlivé vrstvy zeleniny potom jemne okoreňte. Zdravá a fit verzia je určite s bielym jogurtom alebo kyslou smotanou. Musím však uznať, že s majonézou chutí výborne. Zľahčiť ho môžeme zmiešaním majonézy a jogurtu v pomere 1:1.

Dobrú chuť! 

Vyskúšajte aj recept - skvelá veľkonočná vaječná tlačenka

Pripravili sme pre vás