Chcete si dopriať niečo netradičné, no rýchle a výnimočne chutné? Turecké vajcia, známe aj ako Çılbır, sú dokonalým spojením jemne pošírovaných vajíčok, krémového gréckeho jogurtu a korenistého masla s paprikou. Tento recept zvládnete za pár minút – a vaša ranná rutina zrazu dostane úplne iný rozmer.
Turecké vajcia - recept
Ingrediencie (na 2 porcie):
-
4 čerstvé vajcia
-
300 g gréckeho jogurtu
-
1 strúčik cesnaku (pretlačený alebo najemno nastrúhaný)
-
soľ podľa chuti
-
2 PL masla
-
1 ČL mletej sladkej papriky (môžete pridať aj štipku chili pre pikantnosť)
-
trochu octu na pošírovanie vajec
-
čerstvý kôpor alebo mäta na ozdobu
-
opečený chlieb alebo bagetka k servírovaniu
Postup:
-
Jogurtová omáčka: V miske zmiešajte grécky jogurt s cesnakom a štipkou soli. Nechajte chvíľu postáť pri izbovej teplote, aby sa chute prepojili.
-
Pošírované vajcia: Do širšieho hrnca nalejte vodu, pridajte lyžicu octu a priveďte takmer k varu (nemá bublať). Každé vajíčko rozbite zvlášť do malej misky a opatrne ho vylejte do vody. Varte cca 2–3 minúty, kým je bielok pevný a žĺtok ešte tekutý. Vyberte ich dierovanou lyžicou a nechajte odkvapkať.
-
Maslová poleva: V panvici rozpustite maslo a pridajte papriku (prípadne aj chili). Nechajte krátko prebublať, kým sa vône uvoľnia, ale dávajte pozor, aby sa paprika nespálila.
-
Servírovanie: Na tanier dajte vrstvu cesnakového jogurtu, naň položte pošírované vajcia a celé to prelejte koreneným maslom. Posypte čerstvými bylinkami a podávajte s chrumkavým pečivom.
Dobrú chuť!