Medvedí cesnak, uskladnenie, pestovanie, využitie v kuchyni. Medvedí cesnak je zdravá a veľmi chutná bylinka.  Má špecifickú osobitú korenistú vôňu, je výraznej cesnakovej chuti. Známy je pre svoje liečivé účinky, preto sa okrem kuchyne využíva aj pri liečbe mnohých ochorení.

Medvedí cesnak, uskladnenie, pestovanie, využitie, pesto, polievka, mrazený

Prečo medvedí? Legenda hovorí, že práve medvedí cesnak je prvá rastlina, ktorú medveď zožerie po prebudení zo zimného spánku. Naši predkovia boli dobrí pozorovatelia. Vedeli, že čo je dobré pre zvieratá, nemôže ublížiť ani človeku. Takto sa dostala táto úžasná bylina nielen do našich jedálničkov, ale aj domácich lekárni.

Vybrali sme pre vás recept na skvelé fašírky s medvedím cesnakom pečené v rúre 🐻🍃

 

 

V poslednej dobe sa medvediemu cesnaku dáva veľkej pozornosti, pretože je ľahko dostupný. Môžeme si ho nazbierať sami takmer všade. Zákaz zberu sa týka oblastí s vyšším stupňom ochrany ako 2.

Medvedí cesnak pomáha

  • pri kašli
  • pri bolestiach hlavy
  • pri vysokej hladine cholesterolu
  • pri vysokom krvnom tlaku
  • pri problémoch s prietokom krvi
  • poruchy trávenia a vylučovania
  • ak treba posilniť imunitu
  • a má na telo aj detoxikačné a protizápalové účinky
 

Všetko, čo by sme mali vedieť o medveďom cesnaku

Kedy rastie?

Prvé lístky sa začínajú objavovať každý rok skoro na jar, niekde už aj začiatkom marca. Listy sa zberajú až do zakvitnutia. Aby sme sa nepomýlili, treba sa riadiť jeho charakteristickou cesnakovou korenistou vôňou. Pozor, dajú sa ľahko zameniť s podobnými jarnými rastlinami, napríklad s jedovatou konvalinkou voňavou alebo jedovatým áronom alpským. Rastie do konca mája.

Ako nájsť medvedí cesnak?

Nájsť medvedí cesnak nie je vôbec zložité. Väčšinou pokrýva veľké plochy, rastie v húfoch, vo vlhších lesoch.

Ako ho zberať?

Pri zberaní nechajme na každej bylinke aspoň dva listy, aby mala šancu uložiť si do cibuliek dostatok živín do ďalšej sezóny. Na zber je najvhodnejší prútený košík, listy medvedieho cesnaku sa nesparia a nepoškodia.

 

Maslo s medvedím cesnakom. Foto - Nela

 

Medvedí cesnak, uskladnenie, pestovanie, využitie, pesto, polievka, mrazený

Ako uskladniť medvedí cesnak?

Ak chceme medvedí cesnak skonzumovať do niekoľkých dní, najlepšie je ho uskladniť v chladničke, v nádobe (miska, dóza), ktorú  prikryjeme vlhkou utierkou, aby listy nezvädli a zachovali si svoju čerstvosť.

Medvedí cesnak a pestovanie vo vlastnej záhradke?

Áno, je to možné. Rozmnožuje sa semienkami alebo cibuľkami. Semienka sadíme od októbra do marca, cibuľky koncom leta (august, september) priamo do pôdy. Medvediemu cesnaku vyhovuje tienisté a vlhké miesto. Ak bude mať dostatok živín, s jeho pestovaním nebudete mať žiaden problém.

Kde môžeme použiť medvedí cesnak?

Medvedí cesnak môžeme použiť všade tam, kde zvykneme používať pór, cesnak, cibuľu. Vyskúšajte taký obyčajný celozrnný chlebík s maslom a medvedím cesnakom. Chutí skvele. Vaše zdravie sa vám poďakuje.

 

 

Medvedí cesnak, polievka, pesto a ďalšie využitie v kuchyni

Medvedí cesnak dokážeme pripraviť na mnoho spôsobov, avšak najviac vitamínov a živín si v sebe zachová, ak si ho prichystáme iba tak „na studeno“.  Neznamená to ale, že ho nemôžeme použiť pri varení. Sušenie medvedieho cesnaku nie je až tak zaujímavé, pretože si zachová veľmi málo výživných látok. Vhodnejšie je z neho pripraviť domáce pesto alebo si ho zamraziť.

Čerstvé listy medvedieho cesnaku

  • výbornou oblohou na chlebíčky, vhodné do šalátov, na prípravu polievok, prívarkov, omáčok, placiek, omeliet, halušiek, zapekaných a mäsových jedál
Recepty z medvedieho cesnaku  

Pesto z medvedieho cesnaku

  • vydrží dlho, môžete ho používať po celý rok až do ďalšej sezóny, hodí  sa do nátierok, polievok, omáčok, zapekaných jedál
Recepty z medvedieho cesnaku  

Maslo z medvedieho cesnaku

  • ak máte veľa medvedieho cesnaku a neviete čo s ním, maslo z neho je taktiež výbornou voľbou, v chladničke vydrží dva týždne, alebo si ho môžete aj jednoducho zamraziť
Recepty z medvedieho cesnaku  

Kuchyňa portálu Ženy v meste pre vás pripravila výborné a zdravé recepty, ktoré sa oplatí vyskúšať. Ani tento rok nebudeme zaháľať a postupne budeme pridávať novinky, ktoré budú nielen zaujímavé, ale recepty budú predovšetkým nenáročné a osvedčené.

 

A čo dodať na záver?

Urobte si prechádzku so svojou rodinou, nazbierajte si zázrak nabitý zdravím a pripravte si skvelé dobroty. Dobrú chuť!  🍃