Fašírky podľa nášho základného receptu budú šťavnaté a chutné. Vyskúšajte si tie najlepšie fašírky na plechu v rúre pripraviť s kuchyňou portálu Ženy v meste.

Šťavnaté fašírky, výborný fotorecept

  • Čas prípravy (celkovo spolu): 1,5 hodiny
  • Čas tepelnej úpravy: 1 hodina
  • Počet porcií: 30 kusov

Urobiť dokonalé fašírky sa na prvý pohľad zdá byť jednoduché. Však sa to len všetko poriadne zamieša, urobia sa guľky, dajú sa na plech, pečú sa... No nie je to úplne tak.

Ozaj chutné, šťavnaté a zároveň na povrchu chrumkavé fašírky majú svoje tajomstvo. Na webe zenyvmeste.sk vám prezradíme, čo všetko je potrebné dodržať, aby sa naozaj podarili.

Každá skúsená gazdinka má už isto vlastný postup ako priviesť svoje fašírky k dokonalosti. Základná zásada spočíva v kombinácii mäsa, vajíčok a staršieho chleba.

Nesiahajte radšej po rôznych druhoch špeciálneho pečiva, ani rožky do fašírok nie sú vhodné. Treba úplne klasický starý, dobrý chlieb a ešte aj mierne zoschnutý. Namáča sa totiž do vody.

Ďalším kumštom je dať dostatočné množstvo vajíčok, ktoré vytvoria krásne nadýchanú, šťavnatú hmotu. Na 1 kg mäsa treba až 4 vajíčka, ak robíte fašírky z 2 kg, potom je to 8 vajec.

V neposlednom rade, dôležitým faktorom na ceste k dokonalým fašírkam je druh mäsa. V žiadnom prípade nesmie byť len chudé, treba aspoň 30 percent tuku. Robí sa kombinácia piecka alebo stehna s bôčikom.

Tak čo, skúsite sa doma potešiť super chutnými, šťavnatými a chrumkavými fašírkami? Keďže už ovládate teoretické zásady, smelo do toho, bude treba už len prax. Vyskúšajte napríklad aj recept na najlepšie mäsové guľky, alebo šťavnaté fašírky z kuracieho mäsa webu DobráKuchyňa.sk  Alebo výborný segedínsky guláš. Máme aj recept na karbonátky., alebo tradičný recept na chilli con carne.

Ingrediencie na fašírku podľa základného receptu

Na 30 kusov potrebujeme:

  • 2 kg mletého bravčového mäsa (1,5 kg zo stehna alebo pliecka + 0,5 bôčiku),
  • 1 PL soli,
  • 1 KL čierneho mletého korenia,
  • 4 krajce staršieho chleba,
  • 8 vajec,
  • 1 stredne veľká cibuľa,
  • 6 strúčikov cesnaku,
  • 100 g strúhanky,
  • bravčová masť na vymastenie plechu.

Poslať ako nákupný zoznam na e-mail
O chvíľu vám príde váš nákupný zoznam.

Šťavnaté a chutné fašírky – základný recept. Foto - Slávka

Postup základného receptu na fašírky

  1. Do misky vložíme chlieb predtým namočený vo vode a dobre vyžmýkaný. Pridáme mleté mäso.
  2. Nasledujú vajíčka, soľ, čierne korenie.
  3. Nastrúhame cibuľku a cesnak pretlačíme.
  4. Pridáme ešte zhruba 50 g strúhanky, aby sme mali hutnejšiu mäsovú zmes. Všetko dôkladne premiesime.
  5. Vytvarujeme guľky, ktoré obalíme v strúhanke a dáme na vymastený plech.
  6. Pečieme v rúre zhruba hodinu na 180 stupňov Celzia do zlatista.
  7. Pozrite si celý postup v našom fotorecepte aj s fotografiami - kliknite.

Dobrú chuť. Prípadne vyskúšajte aj recept na mäsové guľky IKEA.

Ďalšia inšpirácia

Štavnaté fašírky pečené v rúre