Chilli con carne je klasický pokrm stredoamerickej kuchyne, ktorý existuje v mnohých verziách. Podobne ako napríkald český guláš sa líši región od regiónu, tak aj chilli con carne je všade trošku iné. Vyskúšajte tento overený recept od žien v meste.

Chilli con carne

Chilli con carne je ikonický pokrm, ktorý má svoje korene v oblasti severného Mexika a v Texase. Prvé zmienky o pokrmoch s pálivými papričkami chilli, ktoré pripravovali v aztéckom Tenochtitláne (v mieste dnešného Mexico City), sa datujú už do roku 1529, keď františkánsky mních Bernardino de Sahagún prvýkrát zaznamenal ich existenciu.

Tento pokrm sa postupne vyvíjal a ovplyvňovali ho rôzne kultúry a tradície.

Napríkald hovädzie mäso sa postupne stalo dôležitou súčasťou chilli con carne vďaka španielskym prisťahovalcom. Ich vplyv na mexickú kuchyňu priniesol nové ingrediencie a spôsoby prípravy. V súčasnosti je chilli con carne považované za jedno z najznámejších a najobľúbenejších jedál v Tex-Mex kuchyni.

Chilli con carne je jedinečné aj v tom, že si môžete nastaviť stupeň pálivosti podľa vlastnej preferencie. Existuje mnoho druhov pálivých papričiek, ako napríklad jalapeños, habaneros alebo chipotle, ktoré môžete použiť na jeho prípravu.

Môžete si tak prispôsobiť chuť a intenzitu pálivosti podľa svojich preferencií.

Ako ho podávať?

Jednou z výhod chilli con carne je, že sa ľahko udržuje teplé a servíruje. Preto je ideálnou voľbou pre neformálne stretnutia s priateľmi, rodinné grilovačky alebo večerné oslavy.

Môžete ho podávať s rôznymi prílohami,ako sú tortilové placky, s ryžou, nachos alebo kyslou smotanou, čo ešte viac obohatí chuťový zážitok.

Chilli con carne je jedinečným pokrmom, ktorý spája bohaté chute a príjemnú pikantnosť. Je to skvelá voľba pre tých, ktorí radi objavujú nové kulinárske skúsenosti a užívajú si kombináciu pálivosti a výraznej chuti. Alebo skúste aj tekvicový prívarok.

Chutné chilli con carne 

  • Príprava: 10 minút,
  • Varenie: približne hodina a štvrť,
  • 4 porcie,

Ingrediencie na 4 porcie

  • 500 g mletého hovädzieho mäsa,
  • 400 g plechovka drvených paradajok,
  • 410 g konzerva červenej kidney fazule,
  • 1 veľká cibuľa,
  • 1 červená alebo žltá paprika,
  • 2 strúčiky cesnaku,
  • 1 lyžica oleja,
  • 1 vrchovatá lyžička mletého chilli (volíme odrodu podľa toho, ako pálivé jedlo máme radi),
  • 1 lyžička sladkej papriky,
  • 1 lyžička mletej rímskej rasce,
  • 2 lyžice paradajkového pretlaku,
  • 1 lyžica sušenej majoránky,
  • 300 ml vývaru,
  • 1 dielik kvalitnej horkej čokolády,
  • soľ,
  • čierne mleté korenie,

Na servírovanie: strúhaný čedar alebo kyslá smotana,

Poslať ako nákupný zoznam na e-mail
O chvíľu vám príde váš nákupný zoznam.

Postup receptu: chilli con carne

  1. Cibuľu nakrájame na drobno, cesnak na plátky a smažíme všetko na troche oleja na stredne rozpálenej panvici až zosklovatí. Panvicu následne rozpálime na maximum a pridáme mleté ​​hovädzie. Špachtľou ich rozdelíme na čo najmenšie kúsky. Keď mäso pustí vodu, necháme ju vyvariť a zoškrabávame zo dna prípečky.
  2. Keď mäso začne rovnomerne hnednúť, vložíme všetko korenie, necháme ich niekoľko sekúnd rozvoňať a pridáme paradajkový pretlak.


     
  3. Vo chvíli, keď pretlak zmení farbu z tmavočervenej na tehlovú, prilejeme vývar, pridáme drvené paradajky, nakrájanú papriku a majoránku. Opatrne premiešame, osolíme a okoreníme podľa chuti, prikryjeme pokrievkou a necháme hodinu mierne prebublávať.


     
  4. Po hodine by zmes mala byť hustá, ale zároveň dostatočne tekutá. Scedíme plechovku červenej kidney fazule a samotnú fazuľu opatrne vmiešame do chilli. Varíme ďalších desať minút.


     
  5. Nakoniec do chilli vmiešame dielik kvalitnej horkej čokolády. Čokoláda sa rýchlo rozpustí, čili vďaka nej stmavne a získa komplexnejšiu chuť a hodvábnu štruktúru. Pozor ale, aby čokolády nebolo veľa, to by mohla prebiť ostatné chute.


     
  6. Pred podávaním necháme chilli desať minút stáť, aby sa chute spojili. Tip od žien v meste: Podávame s ryžou alebo pečivom, k chilli sa tiež skvele hodí strúhaný čedar či kyslá smotana. Dobrú chuť. 

Videorecept